Uzený úhoř z domácí udírny
07.06.2021
Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?
Úbytek úhorů v tuzemských vodách je způsoben jednak znečištěním řek a množstvím bariér, díky kterým se úhoří monté již nemůže dostat do lokalit svého přirozeného vývoje. Dalším důvodem je onemocnění, které způsobuje hlístice Krevnatka úhoří a která výrazně zdecimovala úhoří populaci v našich vodách na přelomu tisíciletí.
V posledních letech se však situace zlepšuje a tato tajemná ryba s tělem hada se opět objevuje mezi úlovky rybářů. Pojďme se tedy podívat, jak si vyhlášenou pochoutku, uzeného úhoře, připravíme ve své domací udírně.
Začneme zpracováním ryby, kterou musíme po zabití vykuchat. Při kuchání vedeme řez břichem až za řitní otvor, protože až tam vedou podél páteře ledviny, které musíme odstranit. Pro uzení nestahujeme z úhoře kůži, protože bychom pak nemohli úhoře do udírny zavěsit. Úhoří kůže je slizská, dobrým tipem je po vykuchání úhoří kůži důkladně nasolit a nechat pár hodit v chladničce. Sliz jde poté z kůže lépe odstranit pod tekoucí vodou.
Vykuchaného a slizu zbaveného úhoře musíme před uzením naložit do solného láku. Jedná se o nejspolehlivější a nejjednodušší formu nasolení ryb před uzením. Lák vyrobíme jednoduše rozmícháním soli ve vodě. Na 6 litrů vody použijeme půl kilogramu soli. Toto množství láku nám stačí na cca 10 kg ryb. Úhoře do láku naložíme na 8 - 10 hodin.
Vlevo šroubovité háky na uzení, vpravo hák na uzení malých i velkých ryb. Borniak
Pro zavěšení úhoře do udírny můžeme použít klasický provázek a úhoře prošít a zavěsit, použít můžeme i klasický háček, ale nejvhodnějším způsobem je u úhoře navlečení na háčky s protihrotem, který eliminuje utržení úhoře v udírně.
Takto připravené ryby necháme okapat a udíme v rozehřáté udírně při teplotě 60 - 70 stupňů. Délka uzení je dozdílná dle typu udírny a velikosti ryb, úhoře udíme do zlatohněda.
Další články na téma uzení
Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Uzení ryb v domácí udírně
Jak vybrat elektrickou udírnu?
Článek byl zobrazen 10011 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Recepty
Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli
Hříšná chuť čokolády okouzluje lidstvo odedávna. Aztékové a Mayové jejímu kouzlu propadli stejně jako v 16. století Evropané. Tmavě hnědý zázrak z kakaových bobů oplývá schopnostmi takřka magickými. Pojďme se teď podívat, odkud se vzal a jak se s ním dá v kuchyni čarovat.
Vaříme z hlívy ústřičné - oblíbené recepty s elixírem mládí
Ve východním léčitelství je hlíva ústřičná houbou známou již po staletí, ale u nás jsme její blahodárné účinky objevili teprve nedávno. Tato dřevokazná houba nejenže skvěle chutná, ale příznivě působí i na lidské zdraví. Má všestranné využití v kuchyni a často se s ní setkáme také v podobě doplňků stravy. Pojďte si na tomto “elixíru mládí” také pochutnat!
V Itálii vypukla produkce parmazánu
Pokud často vaříte italská jídla, pak ve vaší lednici určitě nechybí velmi tvrdý drobivý sýr parmazán - ať už kus vcelku nebo ve strouhané podobě v sáčku či v krabičce s otvory.
Včelí med jako sladidlo i účinný lék
Med je nejen vynikající pochoutka, ale dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Med samotný a výrobky z něj sloužily lidstvu k posilování zdraví od nepaměti. Blahodárné účinky medu na zdraví už znali naši předkové a chvála jeho léčivých schopností byla popsána v nejedné moudré knize. Jedna lžička medu denně je jednoduchý recept na zdravý život.
Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider
Už jste ochutnali cider? Že ne? Tak pokud si občas rádi dáte do nosu, pak tento lahodný alkoholický nápoj rozhodně vyzkoušejte. Vyrábí se řízeným kvašením jablečného moštu, proto se mu často říká jablečné víno. V porovnání s vínem však cider není tak opojný. Je proto ideální pro zahnání žízně, osvěžení a je skvělým doplňkem téměř ke každému jídlu.
Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku
Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?
Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými
Za okny je sychravo, vítr si pohrává s barevným listím a vy sedíte v křesle a pijete příjemně uklidňující čaj. Líbí se Vám tato představa? Pak je následující článek přímo pro Vás. Relaxační čaj si můžete koupit nebo směs sami vyrobit.
Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě
Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.