Jak vybírat kuchyňský nůž?
03.09.2011
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.
Na výběr a nákup nože je nutné pohlížet jako na získání výborného pomocníka pro práci v kuchyni. Spolehlivost nože pramení už z výběru při jeho koupi a z péče o něj. Je jen málo zvláštních podmínek, s kterými by dnes výrobci nožů nepočítali. A tak záleží pouze na kupujícím, do jaké míry je ochoten postavit na stejnou úroveň náklady na nákup nože a očekávanou spolehlivost tohoto důležitého pomocníka.
Foto: A.T. FORNAX s.r.o.
Nákup kvalitních nožů není zrovna levnou záležitostí, ale počítáme především s tím, že nám vydrží po dobu několika let. Aby nám nože dobře sloužily a zároveň i vydržely, musíme dbát na dodržování zásadních pravidel. Každá kuchyň by měla být vybavena základním, tzv. univerzální nožem, který má širší použití. Není však od věci pořídit si i speciální nože, které v kuchyni častěji využijete. Pořizujeme proto nejdříve takový nůž, který budeme každodenně používat – tzv. univerzální nůž. Dále dokupujeme další, jejichž potřebu postupem času zjistíme.
Jak vybírat nože?
K jakému účelu je nůž určen se pozná podle délky a samotného tvaru čepele. K univerzálnímu použití při zpracování potravin používáme nejčastěji malý nůž s rovnou čepelí. Výborný je také kuchařský nůž, u kterého bývá čepel se špičatým koncem dlouhá asi 20 cm. Nůž s širokou čepelí a vůbec těžké nože s širokou čepelí lze využít různými způsoby. Například k utření česneku, krájení bylinek atd. Čím těžší je čepel, tím menší sílu při práci vynaložíme. Pokud chcete nůž převážně k sekání, vybírejte jen tak těžký, se kterým se vám bude dobře manipulovat.
Pro porcování masa je zapotřebí porcovacího nože, jehož čepel bývá široká, dlouhá a neohebná. Steakový nůž díky vroubkovanému ostří snadno nakrájí šťavnaté steaky. U vykosťovacího nože je důležitá tenká čepel nože, která je přizpůsobena k vykosťování všech druhů masa. Pro snadné vykosťování, porcování a krájení poslouží dobře také řeznický nůž. Trh nabízí i takové finesy jako je nůž na šunku s tenkou pružnou čepelí určenou pro krájení šunky prosciutto, jamon či salámů typu mortadella apod.
Naopak nůž na chléb musí mít vroubkované ostří, které znatelně krájení chleba usnadňuje. Specialitou je nůž na bagety s vroubkovaným ostřím, který oceníte při krájení baget a ostatních druhů malého pečiva. Vroubkované ostří určitě oceníme také u krájení zeleniny, zejména rajčat, ovoce apod. Vykrajovací nůž je určen k vykrajování zeleniny, ovoce a masa. K překrojení zeleniny a ovoce nebo masa je určen krájecí nůž s rovnou čepelí zakončenou špičkou.
Nože na sýry by měly být speciálně tvarované, s vroubkovaným ostřím pro snadné porcování sýra. Jeho součástí by měla být čepel s otvory, díky nim se pak sýr nelepí, a vidlička na konci usnadňující servírování. Existuje také speciální nůž na nivu, který je určen k porcování sýrů s modrou plísní kolmým řezem.
K vybavení domácnosti budete určitě také potřebovat nůžky na drůbež, které spolehlivě rozdělí kůži, maso a kosti syrové i tepelně zpracované drůbeže. Bezpečně a snadno naporcujete maso s kostí pomocí kuchyňského sekáčku. Pamatujte také na kvalitní ocílku, která je určená k ostření nožů. Bývá vyrobena ze speciální tvrzené oceli s vysokým obsahem uhlíku pro broušení nožů.
Péče o nůž
Nože by měly být především stále ostré. Nabrousit si je můžeme sami pomocí ocílky. Dobrou volbou může být i elektrický brousek, který zajistí stejnoměrné nabroušení nožů po obou stranách. Nechcete-li do brousku investovat, svěřte nože do rukou odborníka. Bude vás to sice opět něco stát, zato ale prodloužíte jejich životnost.
Nože umýváme jednotlivě a pokud možno je ihned po umytí osušíme. Mytí nožů v myčce se všeobecně nedoporučuje, drahé a speciální nože tam určitě nepatří. Nejlepší variantou k ukládání nožů je dřevěný blok, který udržuje nože od sebe a zabraňuje tak jejich vzájemnému tupení. Stejnou službu vám odvede i magnetická lišta.
Foto: RÖSLER Praha, spol. s r.o.
Pozor na skleněná prkénka, protože nože zbytečně tupí. Raději je nahraďte klasickými prkénky dřevěnými nebo polypropylenovými. Kvalitními noži také neřežeme vše, co nám přijde pod ruku. Zapomeňte tedy na prořezávání plastových fólií, ve kterých jsou potraviny zabalené, přeřezávání různých provázků, atd. Na tuto práci vám dobře poslouží obyčejné nůžky na papír.
Materiál určuje kvalitu
Čepele nejvyšší kvality jsou vyrobeny z prvotřídní nerezové oceli. Snadno se brousí a díky své tvrdosti usnadňuje krájení téměř všech druhů potravin. Známkou dobrého nože je i tloušťka čepele, která by měla směrem k rukojeti sílit. V neposlední řadě je důležitá vyváženost a samotný tvar čepele. Rukojeť by měla být dobře omyvatelná a přizpůsobená tak, aby neklouzala a dobře padla do ruky. Může být pogumovaná, plastová se zdrsněním nebo dřevěná.
Hitem poslední doby jsou kuchyňské nože a náčiní z ušlechtilé keramiky, které mají řadu výhod oproti výrobkům z klasické oceli. Keramické ostří vydrží mnohem déle než běžné ocelové. Nemusí se brousit dlouhou dobu i při každodenním používání. Snadno se čistí, protože se při krájení ingredience na nůž nelepí. Snadná manipulace, která usnadňuje práci, je zajištěna lehkostí nože a perfektně vyváženým těžištěm.
Rozhodně se vyvarujte nákupu podezřele lehkých nožů, u nichž nevíte, z čeho jsou vyrobeny. S téměř stoprocentní jistotou se brzo ohnou, zlomí nebo zreznou. Docela dobře se může stát, že jejich čepel tzv. probrousíte skrz naskrz dříve, než se vám je podaří naostřit.
Autor: Alexandra Rohanová
Související články
Broušení keramických nožů
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Drátěný program
Ergonomie 5. díl - ergonomie v kuchyni
Příbory moderních i klasických stylů
Existuje univerzální kuchyňský robot?
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 12145 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kupujeme mlýnek na maso
„Máma mele maso“ - tato věta se postupně vytratila nejen ze školních Slabikářů, ale i z mnoha českých domácností. Přitom varovné hlasy o neutěšitelném stavu mletého masa v našich supermarketech nijak neutichají, ba právě naopak.
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Široká plejáda možností, jak v kuchyni využít mikrovlnnou troubu, už pro mnohé jistě není španělskou vesnicí. Vítaná pomocnice v domácnosti má však konkrétní požadavky na nádobí. Váháte-li, zda je nádobí, které používáte do mikrovlnky v pořádku, stačí jednoduchý test. Nádobí vložte do ní bez potravin a zapněte.
Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.
Vaření bez plynu a elektřiny? Jde to!
Pokud se chystáte koupit chatu nebo chalupu, která splňuje všechna vaše přání, požadavky a kterou jste si zamilovali na první pohled, ale odrazuje vás absence elektrické elektřiny a plynu, pak vězte, že i bez toho se dá příjemně užívat volných dní a dokonce i bezproblémově vařit. Postačí k tomu nejen návrat ke starým dobrým kamnům s pecí, ale také trocha důvtipu.
Kuchyně v retro stylu
Pod pojmem retro si každý z nás představí něco úplně jiného. Jisté je, že slůvko retro obecně označuje minulá období, avšak tak nějak se ustálilo spojení retro s šedesátými a sedmdesátými lety minulého století. A není divu, vždyť právě v těchto letech došlo k převratným změnám v bydlení a interiérových doplňcích.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.