RONAL Bathrooms - Koupelny

Reklama

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

23.06.2022

Big Green Egg neboli velké zelené vejce je zahradní gril vyrobený z keramiky, který kromě grilování zvládne i restování, pečení, dušení a dokonce i uzení. Stane se tak dokonalým společníkem pro každou garden party nebo oslavu. A to nejen v létě.

Big Green Egg je gril vyrobený z keramiky s výbornou výhřevností. Díky materiálu a konstrukci funguje nejen jako gril, ale je schopen nahradit také horkovzdušnou troubu nebo udírnu. Keramika totiž výborně odráží teplo. Uvnitř grilovací vany dochází k proudění vzduchu a žár se tak rovnoměrně rozprostírá celým vnitřním prostorem grilu. Díky tomu v keramickém grilu snadno připravíte steaky, kuřecí křídla, hamburgery a další jídla vyžadující krátké grilování při velmi vysoké teplotě.

Základem úspěchu grilování v Big Green Egg je nejen jeho materiál a konstrukce, ale také správné rozpálení grilu, což vyžaduje čas a trpělivost. Rozdíl v grilování oproti klasickému kotlovému grilu spočívá v tom, že na klasickém grilu se pokrm griluje pouze zespoda, kdežto u Big Green Egg, je-li správně nahřátý, sálá teplo díky keramice ze všech stran. Maso bude šťavnaté a křehké. Gril v tu chvíli funguje tak trochu jako trouba s grilem.

Vladeko - Big Green Egg

Co všechno lze na Big Green Egg připravovat?

Na grilu nejčastěji připravujeme maso, případně klobásy, sýry nebo zeleninu. Díky konstrukci, technologii ohřevu v Big Green Egg a vhodnému příslušenství lze gril využívat také k pečení např. pizzy, chleba nebo buchet. Při pečení je nejprve potřeba vložit do grilu tzv. keramický conveggtor. Ten vytváří přirozenou bariéru mezi ohněm a pokrmem a zajišťuje správné proudění vzduchu a vedení tepla. Na conveggtor se následně položí rošt a na něj pečící kámen. Na kámen už přímo pokládáme chleba, pizzu nebo koláč, zavřeme víko grilu a pečeme.

Vladeko - Big Green Egg

Vladeko - Big Green Egg

Díky conveggtoru lze na grilu grilovat tzv. nepřímo, což znamená, že grilovaný pokrm není umístěn přímo nad ohništěm. Tímto způsobem lze např. grilovat kuře. Kuře umístíme na speciální držák do pekáčku, kam zároveň odkapává šťáva z masa.

Vladeko - Big Green Egg

Pro snadnou kontrolu teploty je na víku grilu umístěn teploměr.

V „zeleném vajíčku“ lze také udit, i když to není uzení v pravém slova smyslu. Jedná se spíše o pečení s využitím kouře, které dodává masu specifickou chuť a vůni. Kouř v grilu se získává ze štěpky, která se coby příslušenství ke grilování prodává samostatně (např. značky BORNIAK) a vybrat si můžete třešňovou, olšovou, bukovou nebo švestkovou. Štěpka se nasype na uhlí, pomalu doutná a vytváří kouř, který ovlivňuje chuť a vůni připravovaného pokrmu. Uhlí by mělo být co nejkvalitnější, abyste v grilu získali potřebnou teplotu.

Vladeko - Big Green Egg

Vladeko - Big Green Egg

Vladeko - Big Green Egg

Grilování nejen v létě

Grilovat v klasickém plechovém grilu je na podzim nebo v zimě poněkud problematické s ohledem na okolní nízkou teplotu. Kvůli obrovským únikům tepla přes plechové části grilu je téměř nemožné vytopit jej na teplotu, ve které by se dalo kvalitně grilovat. V případě Big Green Egg si však můžete dovolit grilovat i při teplotách kolem nuly. Mohutná keramická obálka grilu má mnohem lepší izolační vlastnosti a díky tomu lze gril vytopit na požadovanou teplotu i v mírné zimě. Je třeba počítat s tím, že roztápění grilu bude trvat asi o 15 až 20 minut déle. V chladných měsících je dobré používat uhlí z exotického dřeva, které je speciálně pro zimní měsíce vyrobeno, a má větší výhřevnost. Uhlí musí být naprosto suché.

Po řadě výhod a předností „zeleného vajíčka“ bychom měli zmínit i pár nevýhod. Jsou to především vyšší hmotnost a vyšší cena. Nejprodávanější gril Big Green Egg Large s roštem o průměru 46 centimetrů váží  73 kg a stojí zhruba 47 tisíc korun. V rodině Big Green Egg najdeme menší i větší grily. Ty nejmenší mají průměr roštu 33 cm, váží 36 kg a bez problémů v nich připravíte oběd nebo večeři pro 4 až 6 osob. Největší je gril XXL, který má průměr roštu 74 cm, váží 170 kg a je určen pro grilování početnějších skupin více než 8 osob.

Vladeko - Big Green Egg

Foto: Vladeko

Článek byl zobrazen 2974 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line

    Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.

Další články na téma Recepty

Osvěžte se v létě variacemi známých drinků

Osvěžte se v létě variacemi známých drinků

Žádná letní párty se neobejde bez originálních míchaných drinků, které jsou především v parných dnech vítaným osvěžením. Snad každý dnes už zná mojito, které se připravuje z bílého rumu, limetkové šťávy a máty. Vyzkoušeli jste ale třeba už ostružinové mojito nebo mangový fresh? Uvidíte, že jejich příprava není nijak náročná.

 
Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!

Lisy na ovoce a zeleninu. Ideální pomocník na léto!

Letní období je sezónou čerstvého ovoce a zeleniny. Šťáva získaná z čerstvých plodů patří k nejlahodnějším nápojům, které si lze představit. Ovocná šťáva, kterou si připravíte doma je mnohem výživnější a lahodnější než ta, kterou si koupíte v obchodě v krabici.

 
Evropské bylinky v naší kuchyni

Evropské bylinky v naší kuchyni

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

 
Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?

Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?

Uzené speciality z domácí udírny se těší velké oblibě. Jak ale vybrat správnou udírnu? Zvolit klasickou udírnu nebo raději elektrickou? Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaké jsou výhody jednotlivých typů?

 
Chia semínka – Šalvěj hispánská a její léčivá semena

Chia semínka – Šalvěj hispánská a její léčivá semena

V současnosti existuje téměř 900 druhů šalvějí. Známá je především šalvěj divotvorná, jejíž pěstování bylo pro její psychotropní účinky u nás zakázáno, dále šalvěj lékařská, ale v posledních letech se do popředí zájmu dostává také šalvěj hispánská, neboli chia. Semínka jsou považována za „superpotravinu“, protože obsahují obrovské množství ceněných látek.

 
Je instantní káva opravdu z kávy?

Je instantní káva opravdu z kávy?

Bez šálku dobré kávy si řada z nás nedovede představit den. Pití kávy zkrátka patří k modernímu životnímu stylu a povzbuzujících účinků tohoto lahodného nápoje si den co den dopřává spousta lidí. Jen málokdo však o kávě ví něco víc. Víte třeba, odkud kávovník pochází? Jak se káva sklízí či praží? A co je to vlastně instantní káva?

 
Domácí džemy pro zdraví i jako netradiční dárek

Domácí džemy pro zdraví i jako netradiční dárek

Co s košíkem mirabelek nebo švestek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už v létě? Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád.

 
Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?

Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?

V keramickém grilu lze kromě grilování i péct např. pizzu, restovat zeleninu, dusit a dokonce i udit. Gril lze navíc díky silné vrstvě keramiky používat během celého roku, dokonce i v zimě. Jak správně grilovat v keramickém grilu, aby byl výsledný pokrm, co nejlepší?

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

PLASTOVÉ PLOTOVKY Z „TRAPLASTU“

Nemáte zatím žádnou zkušenost s plastovými plotovkami z materiálu Traplast™? Chtěli byste si prohlédnout plastovou plotovku ve vybrané barvě? Objednejte si vzorek zdarma.

 

Výrobník rostlinného mléka JATA

Jata MILKER set 2v1 - výrobník rostlinného mléka + tyčový mixér 400W. Za pouhé 2 minuty můžete mít rostlinné mléko připravené ke konzumaci. MILKER vám umožňuje vyrábět všechna rostlinná mléka s jakýmkoliv typem semen, ořechů nebo obilovin.

 

Sprchové dveře do niky sleva až 10 %

Akce! Kvalitní sprchové dveře do niky za rozumnou cenu? Podívejte se na naši širokou nabídku sprchových dveří. Sprchové dveře i pro atypické stavební otvory od rozměru 65 cm - 153 cm. Rádi poradíme na tel.: 546 422 111

 

Zahradní teakový nábytek Garden IV.

Zahradní sestava nábytku z teaku pro 4 osoby. Pokud chcete luxusní zahradní nábytek, pak je teak to správné řešení. Vysoká odolnost proti povětrnostním vlivům, vysoká tvrdost dřeva a nádherná kresba.

 

Robotická sekačka od Garlandu

Robotická aku sekačka Riwall RRM 500 APP seká na jedno nabití až 130 min., poradí si i se stoupáním do 15° a snadno se ovládá aplikací, kde můžete nastavit až 4 zóny sekání.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ PLISÉ ROLETY

Plisé lze zhotovit i v atypických tvarech. Ve většině případů jej lze na rozdíl od atypických hliníkových žaluzií kompletně stahovat a vytahovat.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Pekingská kachna - recept a historie tradiční čínské delikatesy

Pekingská kachna - recept a historie tradiční čínské delikatesy

Pekingská kachna je snad nejznámější jídlo čínské kuchyně připravované po celém světě. Přestože se obecně za pojem "čína" schová kde co, pekingská kachna je opravdová lahůdka s originálním receptem, přípravou i servírováním. Kdo si chce vychutnat tradiční pekingskou kachnu a zažít jedinečný kulinářský zážitek, musí vyrazit do Pekingu.

 

Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta

Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta

Pro většinu lidí jsou vánoce jediný den v roce, kdy vaří rybí polévku. Recept, který si dnes vyzkoušíme, vás možná přiměje uvařit si rybí polévku častěji. Na sváteční rybí polévku s knedlíčky můžeme použít jakoukoli rybu, v tomto receptu na ni použijeme skelet z candáta. Polévka má lehce pikantní chuť a pochutnají si na ní i ti, kteří jinak ryby moc nemusí.

 

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Big Green Egg – dokonalý gril, který nahradí celou zahradní kuchyň

Big Green Egg neboli velké zelené vejce je zahradní gril vyrobený z keramiky, který kromě grilování zvládne i restování, pečení, dušení a dokonce i uzení. Stane se tak dokonalým společníkem pro každou garden party nebo oslavu. A to nejen v létě.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

I v našich obchodech můžeme dnes již běžně narazit na pravděpodobně největší citrusový plod. Je jím pomelo dorůstající do váhy až 5 kilogramů. Pochutnat si můžeme, jak na syrovém pomelu, které je plné vitamínů, tak jej můžeme využít i při přípravě pokrmů. Dužina se nejčastěji přidává do salátů či dezertů a kůra je využitelná třeba pro výrobu marmelády.

 

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Vánoce, které jsou obdobím hojnosti a přejídání, máme sice za sebou, ale od přeplněných talířů si ještě „neodpočineme“. Čeká nás totiž Silvestr a oslavy Nového roku, které jsou neodmyslitelně spjaty nejen se zábavou, ale také s dobrým jídlem a pitím. Čím letos pohostit rodinu a známé? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění.

 

Nejčastější potravinové alergeny

Nejčastější potravinové alergeny

Podařilo se vám vypozorovat, že se u vás po požití určitého jídla objevuje na těle svědivá vyrážka, kýcháte, nebo otékáte? Pak s největší pravděpodobností patříte mezi potravinové alergiky. Přestože alergenem může být v podstatě kterákoliv potravina, je známo několik druhů potravin, které lidem způsobují alergické reakce nejčastěji. Které to jsou?

 

Jak udit bezpečně a zdravě

Jak udit bezpečně a zdravě

Při uzení masa a dalších pokrmů je potřeba dodržovat několik pravidel, které vám zajistí bezpečnost a také chuť a zdravotní nezávadnost vyuzených pokrmů. Jak se vyhnout požáru nebo dehtování kouře?

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.