Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
27.08.2008
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.
Přitom ty úplně základní, nejjednodušší typy indukčních varných desek (campingových indukčních vařičů) na trhu seženete zhruba za tisícovku.
Cena těch lepších, kvalitnějších modelů klesla pod patnáct tisíc korun. Horní hranice sice stále převyšuje částku čtyřiceti tisíc korun, ale to už se jedná opravdu o luxusní řady spotřebičů, s nadstandardními funkcemi.
Základní výhody inteligentního studeného vaření poskytují všechny indukční varné desky bez ohledu na cenu. I s těmi levnými tedy šetříte čas, energii a zároveň máte záruku bezpečného vaření.
Jedním z důvodů, proč indukční vaření v našich domácnostech stále ještě „nezdomácnělo“ může být i přetrvávající nízké povědomí o tom, co to indukční vaření vlastně je. Pod pojmem indukční varná deska si někteří spotřebitelé dosud představují marnotratné zbohatlíky, kteří si pořizují zbytečný luxus na úkor klasických sporáků.
Znovuobjevení indukce
Elektromagnetická indukce není nic nového. S jejím objevem přišel už v roce 1831 britský fyzik a chemik Michael Faraday. Když v 19. století vyrukoval s diamagnetismem a zavedl pojem magnetického pole, určitě netušil, že o dvě století později, na základě výsledků jeho bádání, dojde k osudovému převratu v technologii vaření.
Samotný princip indukčních varných desek je zcela jednoduchý. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a magnety. Právě magnety totiž způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se pod jejich vlivem mění na magnetické pole.
Ve chvíli, kdy se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo. Vaření začíná. A bonus na závěr - indukční varná deska během celého procesu ovšem zůstává studená!
Malá rekapitulace
Na rozdíl od klasických způsobů vaření indukce vytváří teplo přímo v nádobě, v jejím dně. Tím se minimalizují jeho ztráty a zároveň se zrychluje samotná příprava jídla. Šetří se čas i peníze.
Princip indukce také sám rozpozná velikost nádoby. Po jejím sejmutí z varné zóny se celý proces zahřívání automaticky sám přeruší. Deska sama se při vaření nezahřívá, umožňuje tedy následně i snadné čištění.
K posledním novinkám ve výrobě indukčních varných desek patří senzorové ovládání, kdy pomocí dotykových políček například regulujete, či dávkujete výkon ohřevu. Absolutním hitem je tlačítko, kdy lehkým pohybem prstu okamžitě deaktivujete vaření a naopak.
Test s čokoládou
Studená deska je bezpečná sama o sobě. Nemůžete se o ní popálit ani na ní nic připálit.
Pokud cokoliv postavíte vedle hrnce, nemusíte mít strach, že to vzplane. Někteří výrobci indukčních varných desek dokonce doporučují test s čokoládou, která se vám položená na desce při vaření nerozpustí.
Odbouráno je i úděsné drhnutí připáleného jídla, které zpěnilo a vyteklo z hrnce po té, co jste si odskočili zvednout telefon, či otevřít návštěvě dveře. Stačí vzít jen hadřík a setřít ho.
Nutno dodat, že může dojít k zpětnému předání tepla ode dna směrem k desce. Její zahřátí ale rozhodně není tak silné, jako například u klasické plotny. Přesto, že by neměla být příliš teplá, bezprostředně po sejmutí nádoby se nedoporučuje na varnou zónu sahat.
Test s magnetem
Jedinou podmínkou, aby vše úspěšně fungovalo, je feromagnetismus. Respektive všechny nádoby, v nichž chcete úspěšně vařit na indukční varné desce, musí být feromagnetické. V dnešní době je ale naštěstí většina nádobí z tohoto materiálu. Možná i vaše současné nádobí je feromagnetické. Stačí přiložit magnet na dno hrnce a víte, na čem jste. Pokud se magnet na dně udrží, můžete se směle pustit do revolučního převratu ve své kuchyni.
Vhodné pro vaření na indukčních deskách jsou smaltované ocelové nádoby se silnějším dnem, litinové (i smaltované), feritové či vícevrstvé ocelové nádoby a hliníkové nádoby se speciálním dnem.
Se speciální dražším nádobím máte sice jistotu vyšší kvality, ale klidně můžete s jeho pořízením počkat. Nejprve otestujte vlastní nádobí již zmíněným testem s magnetem.
Rada na závěr
Co se zdraví týká, magnetismus sám o sobě nemá škodlivý vliv na organismus a neovlivňuje nijak ani kvalitu potravin. Může však změnit vlastnosti elektrických spotřebičů, pokud se dostanou do jeho zóny vlivu.
Například lidé s kardiostimulátorem by se určitě měli od aktivní varné zóny držet dál, nejlépe ve vzdálenosti minimálně 30 až 50 centimetrů.
Autor: Bronislava Supíková
Článek byl zobrazen 17086 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Vybíráme kuchyňský robot – přehled příslušenství
Kuchyňský robot patří mezi nejoblíbenější kuchyňské pomocníky. Pokud jste si zatím vystačili pouze s ručním šlehačem a rádi byste si pořídili konečně pořádného robota, množství příslušenství u některých robotů vás překvapí.
Tipy na vánoční dárky pro milovníky čaje a kávy
Také máte v rodině nebo mezi přáteli někoho, kdo nedokáže odolat vůni a hlavně chuti kávy? Kdo si rád připravuje kvalitní čaje z nejvzdálenějších koutů světa? V tom případě máte problém s vánočním dárkem vyřešen. Stačí vybrat nějaký netradiční hrníček, konvičku, kávovar, sadu na přípravu čaje, nebo přímo luxusní čaj či kávu a máte vyhráno.
Drátěný program
V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.
Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?
Za poslední dva tři roky se stále větší počet zákazníků vrací ke kvalitním výrobkům vyrobeným v Evropě. To platí také u nádobí, na kterém si denně připravujeme jídlo a kde jde v prvé řadě o naše zdraví.
Mlýnky na kávu
Každý gurmán potvrdí, že základem jedinečného kávového zážitku je správně pomletá káva. Kávomlýnkem je vybavena většina kávovarů, ale když dáváte přednost kávě překapávané s čerstvým aróma, tehdy se bez mlýnku na kávu neobejdete.
Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.