Porfix - jarní akce 2024

Reklama

Česnek je všelék a elixír zdraví

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

16.11.2010

Česnek (allium sativum) je účinným přírodním antibiotikem, který je v léčitelství ceněn už po celá tisíciletí. Pro nabytí síly a vytrvalosti jej užívali už stavitelé pyramid. Jeho téměř zázračné antibakteriální účinky zkoumal v 19. století Louis Pasteur a vojenští lékaři jím léčili válečná poranění.

V čínské medicíně se česnek užíval už asi pět tisíc let. Domov česneku je ve střední Asii a jeho význam pro výživu i zdraví neklesá ani v dnešní době. Oblíbenou potravinou byl rovněž ve starém Řecku. Do chrámu Afrodity v Athénách však byl osobám požívajícím česnek vstup zakázán. O prospěšnosti česneku věděly své i naše babičky, které česnekem léčily nejednu nemoc. Česnek by podle některých pověstí neměl chybět na štědrovečerním stole, aby zahnal zlé mocnosti, které v čase slunovratu, tmy a zimy číhají prý na každém kroku.

Čím je česnek zdraví prospěšný?

Česnek je příbuzným cibule, šalotky a dalších rostlin čeledi Allium. Patří k nejvšestrannějším a nejúčinnějším bylinám v celé rostlinné říši. Všechny druhy česneku – ať fialový, bílý nebo růžový – působí příznivě na zdraví. Tato rostlina totiž obsahuje alicin, což je silné přírodní antibiotikum, které lidskému tělu účinně pomáhá bojovat s viry a bakteriemi.

O česneku je známo, že obsahuje vitaminy A, E, B1, B2 a malé množství C, dále látky působící proti srážení krve a další složky regulující hladinu cholesterolu v krvi. Překvapivě v něm najdete i jód, další minerály a řadu specifických bioaktivních látek prospívajících našemu zdraví.

Česnek nejenže pomáhá snižovat tzv. špatný cholesterol, ale také zmenšuje shlukování krevních destiček a je vynikající pro snížení krevního tlaku. Dokáže předcházet arterioskleróze a trombóze. Užívání česneku pomáhá těm, kdo trpí srdečním onemocněním. Rostlina totiž obsahuje substance, které chrání kardiovaskulární systém.
Česnek je díky svým siřičitým silicím, které silně dezinfikují, výborný na virózy a nachlazení. Vyhlášené je také jeho působení proti plísním a kvasinkám a samozřejmě proti střevním parazitům. Výzkumy posledních let vykazují i jeho protinádorové účinky. Extrakty z česneku jsou s úspěchem využívány při léčbě sklerózy, cukrovky, akné či astmatických potížích.

Pozor na odér

Je třeba podotknout, že česnek silně útočí na náš čich a ne všichni ho dobře snášejí. Snad právě proto ho už staří Řekové nazývali „páchnoucí růže“. Typický česnekový odér je prvkem, který je způsoben silicemi. Česnekové aroma nezmizí ani po několika hodinách a může se vypařovat i v potu a tady už nepomůže ani žvýkačka. Proti pachu z úst je po konzumaci nejúčinnější zbraní mléko.

Denní dávka česneku by neměla přesáhnout 1 – 2 stroužky. Česnekové silice jsou docela agresivní a mohou poleptat sliznici úst nebo žaludku. Týká se to syrového česneku, tepelně upraveného je možné sníst více. Potíže mohou nastat i „žlučníkářům“ a lidem s citlivým žaludkem. Dnešní doba si poradí se vším. Tady pomůžou nejrůznější česnekové přípravky ve formě tinktury nebo želatinových tobolek z lékáren, které jsou zbaveny zápachu.

Zvýšená konzumace česneku není příliš vhodná pro malé děti ani pro těhotné a kojící ženy. Dětem do dvou let věku česnek raději nedávejte, ale starším dětem naopak česnek třeba v pomazánkách velmi prospěje. Děti by měly konzumovat česnek v případě hostování roupů a škrkavek v trávicím traktu.

Nákup a ukládání

Není česnek jako česnek. Česká produkce zaostává a do obchodů se tlačí dovozový česnek, který zdaleka není tak kvalitní jako ten český. Pokud máte možnost, nakupujte česnek z české produkce a budete překvapeni jeho silou. Za českým česnekem se vypravte buďto do malých prodejen s ovocem a zeleninou nebo přímo za farmářem.
Česneku je nejlépe v chladu ledničky. Nejúčinnější je syrový, ale je možné ho s úspěchem sušit, případně z něj připravit pasty smíchané se solí nebo olejem. Česnek lze i zamrazit, ale ani v tomto případě se asi nevyhneme pronikavému aroma, které unikne i ze zdánlivě neprodyšných obalů.

Může se stát, že česnek začne klíčit, ale nemusíte jej proto hned vyhazovat. Přestože právě zelený klíček uvnitř způsobuje citlivějším lidem nadýmání, těžko od žaludku nebo říhání. Naklíčený česnek můžete zapíchnout do květináče a zanedlouho získáte skvělou nať do pomazánek. Chuť česneku je tak zachována, ale v nati je o něco málo jemnější.

Jak se česnek připravuje?

Je pravdou, že česnek už asi nebudeme užívat jako účinnou zbraň proti upírům, ale jeho důležitou úlohou je ochucení a okořenění jídla. Česnek lze užívat jako lék v nejrůznějších provedeních ať už zasyrova, rozdrcený k přikládání na postižená místa, ve formě tablet a kapslí, v polévkách a inhalantech nebo jako olej. Pokud někomu dělá potíže česnek strávit, je možné ho rozetřít, případně propasírovat, čímž se odstraní jeho dráždivá vlákna.

Samotný stroužek česneku asi nikoho příliš nenadchne, ale v různých pokrmech od masa přes italské těstoviny až po oblíbenou česnečku, je v našich kuchyních téměř nenahraditelnou ingrediencí. Může se připravovat pečený například v kuřeti, kdy během pečení vlákna změknou. Stroužky česneku je možné upéct neloupané nebo je blanšírovat. Dají se také přelít masovým vývarem.

Nejlépe je však ho jíst zasyrova, jen tak se neztratí nic z jeho cenných látek. Česnek můžeme připravit jako zvláštní přílohu, ale stále častěji se používá také jako koření. Vynikající jsou také stroužky česneku naložené v pikantním nálevu. Když oloupané stroužky naložíme do sklenice s olejem, získáme vynikající aromatický olej do salátů.

Recepty

Opékaný česnek

Tento vynález je lahodnou krémovou náhradou másla vhodnou k mazání na chleba nebo k ochucení pečených brambor. Velmi dobře se hodí také jako ingredience k dochucování opékaného masa. Připravíte jej tak, že nejdříve odříznete vrcholek hlavičky česneku tak, aby se odhalily jednotlivé stroužky a pak hlavičku zabalte do kuchyňské fólie. Opékat je třeba až do doby než změkne, zpravidla to trvá asi 30 minut. Opečený česnek nechejte mírně vychladnout a poté jej vymačkejte.

Omáčka na těstoviny s nivou a česnekem

Na kousku másla nebo olivového oleje osmahneme cibuli do růžova. Na velmi mírném ohni vmícháme lahvičku sladké šlehačky a na kousky nakrájenou nivu. Sýr se ve směsi po chvíli rozpustí. Do hotové omáčky nalisujeme čeněk a okořeníme bazalkou, případně podle chuti přisolíme. Bude-li se vám omáčka zdát příliš řídká, je možné ji zaprášit trochou dětské krupičky. Hotovou omáčkou polijeme těstoviny a ihned podáváme.

Na přípravu velmi rychlého jídla stačí pouhých 10 minut a výsledek stojí zato. Pro příliš uspěchané kuchaře existuje ještě rychlejší varianta:
Do ještě horkých těstovin vmíchejte rovnou trochu olivového oleje, nadrcený čerstvý česnek a nastrouhanou nivu. Pokud nepoužijete smetanu či šlehačku, získáte tak v krátké chvíli pokrm velmi výrazné chuti a věřte, že nikdo ve vašem okolí nebude na pochybách, co jste ten den měli k jídlu.

- ar -

Foto: Inmagine.com

Článek byl zobrazen 11690 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.

Další články na téma Recepty

Exotické ovoce zvané Cherimoya

Exotické ovoce zvané Cherimoya

Ke koupi neznámého exotického ovoce se většinou příliš nemáme. Nejenže stojí poměrně dost peněz, ale vlastně ani nevíme, jak chutná a co z něj máme jíst. Pokud ale narazíte na ovoce zvané cherimoya, rozhodně po něm sáhněte. Nejenže skvěle chutná, není ani drahé a snadno si z jeho pecek můžeme vypěstovat i rostlinku.

 
Uzení masa na grilu

Uzení masa na grilu

Udit maso lze i na grilu, ovšem nejedná se o uzení v pravém slova smyslu, ale spíše o kulinářskou úpravu. Maso, zelenina nebo sýry se grilují za přítomnosti kouře, čímž pokrmy získávají specifickou chuť a vůni. Jaký gril lze pro tzv. zauzování použít a jak při uzení postupovat?

 
Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 
Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily a grilování se v posledních letech staly nedílnou součástí pohodových letních večerů, zahradních rodinných oslav i víkendů na chatě nebo v kempu. Dopomohl tomu nejen vliv zahraničních trendů, ale hlavně popularizace grilování v oblíbených kuchařských televizních show. Poradíme vám, jak a kde si vybrat ten správný gril, kde načerpat inspiraci a naučit se ty správné postupy a finty pro grilování.

 
Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.

 
Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!

Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!

Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!

 
Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně

Domácí uzená slanina - jednoduchá příprava v domácí udírně

Uzená slanina, neboli špek, je oblíbenou pochoutkou, kterou užijeme pro přípravu řady dalších pokrmů. Výborná je např. ke špikování masa, do základů omáček a šťáv, nebo třeba pod míchaná vajíčka. Příprava uzené slaniny v domácí udírně je jednoduchá. Dnes se podíváme, jak na to.

 
Velký špenátový omyl

Velký špenátový omyl

Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Terasy na klíč z WPC a bambusu

Pořiďte si bezúdržbovou terasu z WPC nebo velmi odolnou terasu z bambusu. Vše od úvodního zaměření, poradenství pro montáž svépomocí až po kompletní realizace na klíč.

 

KVALITNÍ MANŽELSKÁ POSTEL

Kvalitní manželská postel je zárukou ničím nerušeného spánku. Prohlédněte si nabídku našich manželských postelí.

 

MULTIFUNKČNÍ ZAHRADNÍ TYČ

Multifunkční tyče jsou kouzelným a praktickým doplňkem Vašich relaxačních a pěstebních ploch. Nejčastěji se používá jako stojan na krmítko, ptačí budku nebo pro maketu havrana, který plaší ptactvo od vašich ovocných stromů a keřů.

 

Umělé stromy FLORUM

Přemýšlíte nad úpravou vašeho interiéru, terasy nebo zahrady? Chtěli byste ji dopřát něco netradičního, avšak nemáte mnoho času na její opečovávání? Využijte naši nabídku na umělé stromy.

 

VELKOFORMÁTOVÉ DLAŽDICE SLUŠÍ KAŽDÉ TERASE

Elegance a moderní design, to jsou hlavní přednosti velkoformátových dlaždic, s kterými vytvoříte nadčasové plochy. K dostání v mnoha barevných variantách a povrchových úpravách.

 

PORFIX, váš partner při stavbě

PORFIX nabízí komplexní stavební materiál z pórobetonu a vápenopísku, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň patří mezi cenově dostupné stavební materiály dnešní doby.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.

 

Další z této rubriky

Máte rádi švestky? Vyzkoušejte závin se švestkami nebo švestkovou polévku

Máte rádi švestky? Vyzkoušejte závin se švestkami nebo švestkovou polévku

Namodralé plody švestek jsou symbolem končícího léta a jejich výborná chuť nám loučení s tímto krásným ročním obdobím alespoň trochu zpříjemňuje. Pokud máte švestky na zahradě, určitě už vymýšlíte, co s letošní úrodou provedete. Řešení je jednoduché, švestky se hodí nejen na knedlíky, koláče nebo buchty, ale výtečné jsou také pod masem, nebo v polévce.

 

Řecké a kyperské sýry to není jen feta a halloumi

Řecké a kyperské sýry to není jen feta a halloumi

Kdo byl v Řecku či na Kypru, jistě si nenechal ujít ochutnávku některého z tradičních řeckých sýrů, které se v zemi vyrábějí již po staletí a dnes je jich známo několik desítek druhů. Nejznámějším zástupcem řeckých sýrů je Feta, ale velké oblibě se těší také kyperský sýr Halloumi, který je považován dokonce za národní pokrm.

 

Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Ale abychom si vychutnali tento lahodný hřejivý nápoj, nemusíme čekat až do Vánoc, skvěle s ním zaženeme zimu či nachlazení už teď. Kromě klasického svařáku z červeného vína můžete vyzkoušet i různé další jeho chutné varianty, například svařák s medem, grepem, jahodami nebo křížalou.

 

Těstoviny a jejich domácí výroba

Těstoviny a jejich domácí výroba

Máte rádi těstoviny, ale už vás nebaví vařit pořád dokola jen klasická kolínka, špagety nebo vřetena? Nebojte se být kreativní a naservírujte rodině třeba panzerotti či pappardelle. Jestliže dáváte přednost domácím těstovinám, tak směle do toho. S pomocí moderních robotů snadno vyrobíte takové těstoviny, za které by se nemuseli stydět ani v italské restauraci.

 

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Kurzy vaření jsou v posledních letech mezi kuchařskými nadšenci velmi populární. Na jednodenních kurzech zaměřených na určitý okruh jídel se naučíte pod vedením profesionálů správnou technologii přípravy od výběru surovin až po servírování. A velmi oblíbené jsou také kurzy grilování, kde se pod vedením kuchařů naučíte používat moderní grily tak, aby byl výsledek co nejlepší.

 

Evropské bylinky v naší kuchyni

Evropské bylinky v naší kuchyni

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

 

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Co jste možná nevěděli o Coca-Cole

Coca-Cola, nápoj oblíbený po celém světě, letos slaví už 120. narozeniny. Snad každý ji alespoň jednou ochutnal nebo si ji jednou za čas dopřává, mnozí jí doslova propadli. Tmavá perlivá limonáda je díky historii plné zvratů opředena řadou legend, mýtů a překvapujících údajů.

 

Jak připravit domácí sušené maso v sušičce

Jak připravit domácí sušené maso v sušičce

Sušené maso patří k oblíbené pochoutce a bohatému zdroji bílkovin. Příprava sušeného masa je jednoduchá a snadno ji zvládnete doma v kuchyni. Přinášíme vám recepty na nejoblíbenější marinády, které dodají sušenému masu skvělou chuť.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.