Jak se vaří v římském hrnci
04.07.2006
Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Je také možné, že jste už římský hrnec někdy od někoho dostali nebo koupili, ale nevíte, jak se s ním zachází. To je poměrně častý problém neinformovaných majitelů tohoto kusu nádobí, neboť kvůli tomu, že nevědí, co s ním, leží jim doma v kredenci a práší se na něj. Pokud totiž římský hrnec používáte nesprávně, nebude vám zdaleka sloužit tak, jak má, spíše jídlo pokazí a podruhé se raději vrátíte k tradičnímu pekáči.
Jak tedy na to, abyste byli spokojeni? Římský hrnec je hliněná nádoba, která využívá specifické vlastnosti keramiky, a sice té, že zůstává i po vypálení porézní, to znamená, že nasakuje vodu. Před každým vařením v tomto hrnci je proto nezbytně nutné ponořit jej alespoň na čtvrt hodiny do studené vody (stejný účinek má napuštění obou částí hrnce vodou).
Při vaření pokrmu už potom nemusíte jídlo podlévat, ani jej mastit, neboť se vaří ve vlastní šťávě, respektive v páře, která z nádoby uniká. Tento princip vaření objevili už staří Římané, proto se hliněnému pekáči říká právě římský hrnec. Není to tedy žádný moderní výdobytek, jak byste se mohli domnívat, ale spíše tradiční součást kuchyňského vybavení, která se nyní opět vrací do módy.
Vedle předchozího nasáknutí vodou je při vaření v římském hrnci nutné dodržet několik dalších zásad. Vždy je důležité si uvědomit, že pokud je hrnec studený, naléváme do něj výhradně studenou vodu. Pokud je už zahřátý, přiléváme naopak horkou. Pokud by totiž došlo k teplotnímu šoku, mohla by keramika popraskat. Stejně tak je nutné zvyšovat teplotu v troubě jen zvolna a nemýt hrnec žádnými saponáty ani jinými čistícími prostředky.
K umytí postačí čistá teplá voda a houbička, maximálně trocha soli nebo octa. Skvrny od mastnoty, které se mohou po čase na vnitřní straně hrnce objevit, nejsou na škodu. Výhodou keramiky je, že nenasakuje výpary, takže se vám nemůže stát, že vám zápach z nádoby bude třeba česnekovou pečeni připomínat ještě měsíc pokaždé, když otevřete skříň s nádobím.
V žádném případě není možné používat římský hrnec na plotýnce sporáku nebo v mikrovlnné troubě, hodí se výhradně do trouby. Počítat však musíte s tím, že každý pokrm trvá o téměř půl hodiny déle než při klasickém pečení a vaření. Na druhou stranu se o jídlo během jeho přípravy nemusíte vůbec starat. Není nutné pokrm obracet, míchat, podlévat ani kontrolovat. Prostě jen všechny ingredience naházíte dovnitř, okořeníte a dáte péci. Vaření při nižší teplotě navíc upravuje potraviny mnohem šetrněji, a ty jsou pak mnohem zdravější. Pokrm v hrnci se vám nepřipálí ani nevysuší (pokud jej tedy v troubě nezapomenete na několik dlouhých hodin!) a vzhledem k tomu, že je jídlo zakryté, neznečistí vám jeho výpary vnitřek trouby.
V římském hrnci je možné připravovat rozsáhlou škálu pokrmů - všechny druhy masa od kuřat přes jinou drůbež až po kotlety, zapečené brambory nebo rýži na mnoho způsobů. A někdo v něm peče dokonce i chleba. To vše bez nutnosti přidávat tuk nebo vodu. V neposlední řadě je pak možné uvařenou pochutinu v hrnci také přímo servírovat na stůl, neboť se jedná o estetickou záležitost.
Autor: efa
Články spodobnou tématikou
Vaření bez par
Když nádobí, tak kvalitní
Výhody elektrické pečící trouby
Je libo šálek kávy…
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekcích
Kuchyňské vybavení
Internetové obchody
Článek byl zobrazen 19833 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Dámy, letos s Velikonocemi jednoduše vypečte!
Velikonoční zvyky v podobě šlehání pomlázkou či barvení vajíček asi nezměníme, ale k jistým příjemným inovacím vám pomoci můžeme… S bolavými partiemi těla se správná hospodyňka tento den holt musí smířit, ovšem se spáleným mazancem, bezhlavým beránkem nebo nedokonalou velikonoční výzdobou rozhodně ne. Přesvědčíme vás, že je možné tento svátek jara zvládnout lépe než dřív!
Povrchová úprava vodovodních baterií
Mezi umyvadlovými i džezovými bateriemi dnes jednoznačně vede chrom. Co když ale nejste zrovna fanoušci chladné krásy a středního proudu. Jaké jsou možnosti a proč se rozhodnout pro jednu z nich?
Praktické i veselé odkapávače na nádobí
Kdo má rád v kuchyni pořádek a věci na svém místě, určitě ocení takového pomocníka, jako je odkapávač na nádobí. Nejenže je umyté nádobí kam uložit, ale navíc vám odpadává starost s jeho utíráním. Dnes je možné nakoupit odkapávače z nejrůznějších materiálů, jako je nerez, plast a skvělé jsou i odkapávače drátěné.
Parní trouba - nový způsob vaření
V posledních několika letech se do značné míry změnil životní styl české populace, který s sebou nese i změnu stravovacích návyků. Jíme více zeleniny, ovoce, bílého masa, celozrnného pečiva a změnily se také technologické postupy přípravy pokrmů - méně smažení a více vaření v páře.
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly
Všichni dobře známe význam šťáv z čerstvého ovoce pro naše trávicí ústrojí. Výživoví odborníci radí častou konzumaci ovocných a zeleninových šťáv, protože jejich výživné i minerální látky včetně důležitých vitaminů jsou vstřebány do těla rychleji. Nejlepší jsou šťávy, které si připravíme doma sami pomocí odšťavňovačů a ovocných lisů.
Puntíky jsou zase in, pozvěte je i k vám domů
Přemýšlíte, čím by se dal oživit váš stávající interiér? Možná byste měli vyzkoušet puntíky! Jsou zase in a navíc vypadají opravdu svěže. Interiér s puntíky je interiér s novým rozměrem. Zaměřte se nejen na textilie, ale vyzkoušejte také samolepky na zeď, nádobí nebo tapety, případně ložní povlečení. Uvidíte, jak s puntíky váš byt opět prokoukne!
Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.