Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
17.08.2005
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.
Kvalita především
Pro každý účel a činnost v kuchyni je vhodné použít nůž k tomu určený, základním pravidlem pro výběr nože je však kvalita. Kvalitní nůž dělá zejména kvalitní ocel, protože ne každou ocel lze dokonale nabrousit a ne každá si ostrost udrží. Mnohé o kvalitě nožů a oceli napoví značka – i levnější nůž od renomované firmy je většinou funkčně dokonalý a lze jej bez problému nabrousit. Naopak od sady několika nožů za skvělou cenu (pár stovek) nemůžeme očekávat zázraky. Zárukou při výběru u tzv. no-name nožů není ani tvrdost oceli – příliš tvrdé ostří má sklon k lámavosti, měkkým nožem nic moc neukrojíme a ještě se můžeme snadno zranit.
Charakter ostří
Dalším důležitým aspektem je charakter ostří. Ideální úpravou je ostří hladké, které lze vybrousit natolik, že bez problému uřízneme i sýr nebo měkké rajče, stejně jako plátek masa. Nože se zoubky mají v jistých případech své opodstatnění (například při krájení čerstvého chleba), ovšem rozhodně nemají životnost nožů s hladkým ostřím, které lze po nabroušení zahladit ocilkou a ani po letech neztrácejí své kvality. Menší nožíky, které mají ostří zoubky doslova poseto, můžou být některými hospodyňkami oblíbené, jejich problém je však v tom, že potraviny nekrájení, nýbrž doslova řežou, někdy i trhají. Neodstranitelné stopy zanechají bohužel také na dřevěných i umělohmotných prkénkách.
Funkce nožů a jednotlivé typy
Žádná kuchyně, ani ta ve které se vaří minimálně, by se neměla spokojit pouze s jedním nožem. Z hlediska funkce i bezpečnosti bychom měli mít v „šuplíku“ nožů několik. Na vykrajování a opracování ovoce a zeleniny je vhodný malý rovný nůž s čepelí dlouhou 5 až 8 centimetrů. Střední rovný nůž s čepelí dlouhou asi 15 centimetrů se hodí na krájení česneku, cibule, bylinek, zeleniny apod. Dlouhý a tvrdý nůž oceníme při krájení zelí, cibule nebo masa. Na krájení masa a zeleniny na kousky je výborný nůž bez špičky, který svým tvarem připomíná malý sekáček, tloušťkou je však stejný jako normální nůž. Vykošťovací nůž, tzv. „dranžírák“, je pevný s dokonale tenkou čepelí. Střední nože s vlnitým ostřím a vidlicí na konci uplatníme při krájení rajčat a okurek a následném nabírání na talíř nebo na pečivo.
Samostatnou kapitolou jsou sekáčky, které se používají na přeseknutí kosti nebo tuhým částí masa. Měly by být ostré jako nůž a tvrdé jako sekyrka. I zde platí, že přednost by měla mít kvalita.
Při nákupu nových nožů bychom si je měli osahat a potěžkat v ruce, zda nám tzv. sedí a zda mají na straně ostří zarážku, která zabrání sjetí ruky na ostří. Rukojeť by měla být vyrobena tak, aby nůž nebyl schopen stát sám ostřím vzhůru. Hloupá náhoda pak může skončit návštěvou chirurgie.
Neméně důležitá údržba
Nejhorší možná varianta skladování nožů je mít je „naházené“ všechny v jednom šuplíku bez ladu a skladu. Ostří nožů je třou o sebe navzájem a tupí se. Ideálním umístěním nožů je dřevěný držák, do kterého nože zasuneme, nebo magnetický držák na stěně. Nezabere nám místo na pracovní ploše a nože jsou neustále po ruce.
Broušení nožů zvládne nejlépe odborník, ovšem kvalitnímu noži neublížíme ani šetrným domácím ostřičem. Pokud to zvládneme, je vhodnější jemný brusný kámen. Po broušení je důležité vyhlazení nožů ocilkou, která srovná i mikroskopické nerovnosti.
Články s podobnou tématikou
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Čas grilování je tady!
Článek byl zobrazen 11642 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vaříme v páře
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.
Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení
Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.
Inteligentní parní hrnce a zdravé vaření
Tepelná úprava pokrmů pomocí páry je jedním z nejzdravějších a nejšetrnějších způsobů přípravy jídel. Zdravé vaření v páře umožňují parní hrnce, které fungují na principu horkovzdušné trouby. Nejenže si díky nim potraviny udrží svou přirozenou chuť, ale také veškeré vitamíny a minerály. Hrnce jsou praktické, úsporné a hodí se do jakékoliv domácnosti.
Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.
Kuchyňské dřezy z keramiky
Výběrem designu kuchyňské linky zpravidla strávíme spoustu času, samotnému dřezu už však tolik pozornosti nevěnujeme. A je to škoda, neboť právě on je nepřehlédutelnou součástí naší kuchyně a může jí dodat jistý punc originality a nevšednosti. Zapomeňme však tentokrát na nerez a podívejme se na kuchyňské dřezy z keramiky.
Když kuchyňský granitový dřez, tak rozhodně SCHOCK
NanoGranitové a granitové dřezy německého vývojáře a prvovýrobce Schock jsou v současnosti nejmodernějším materiálovým řešením kuchyňských dřezů. Hlavním cílem vlastního vývoje bylo a je dosáhnout odolnosti a hlavně nejnižších nároků na údržbu, aby dřez vypadal při minimální údržbě stále jako nový. Pouze dřezy Schock jsou i přirozeně antibakteriální díky iontům stříbra v základním materiálu.
ORGA-LINE pro členění kuchyňských zásuvek
Krásná kuchyně je zárukou toho, že v ní budeme rádi trávit svůj čas, tedy především vařit a stolovat. Jestliže chceme, aby nám šlo vaření od ruky, měli bychom věnovat náležitou pozornost vnitřnímu vybavení zásuvek. Ne všichni výrobci kuchyní na to však pamatují.