Uzení masa na grilu
14.01.2019
Udit maso lze i na grilu, ovšem nejedná se o uzení v pravém slova smyslu, ale spíše o kulinářskou úpravu. Maso, zelenina nebo sýry se grilují za přítomnosti kouře, čímž pokrmy získávají specifickou chuť a vůni. Jaký gril lze pro tzv. zauzování použít a jak při uzení postupovat?
Pokud máte rádi chuť uzených produktů, ale nechcete si pořizovat udírnu, nebo vám uzení připadá složité a zdlouhavé, je pro vás uzení na grilu zajímavou variantou. Pro tuto kulinářskou úpravu se používá také pojem zauzování.
Přečtěte si také Jak správně naložit maso na uzení?
Jak se liší uzení v udírně a na grilu?
Zjednodušeně řečeno se jedná o jiný technologický postup. Uzení na grilu je grilování za přítomnosti kouře a teploty přesahují 100 °C. V případě tzv. barbecue grilujeme pozvolna při teplotě kolem 105 až 110 °C i několik hodin. Pro BBQ se používají nejčastěji grily s bočním ohništěm a dřevo amerického ořechovce (hickory wood). V případě klasického grilování je požadovaná teplota kolem 160 °C a na vytvoření kouře použijeme aromatické dřevo – štěpky nebo lupínky. Zatímco při uzení v udírně jsou maso nebo sýry zavěřeny v udící komoře a teploty se pohybují nejčastěji kolem 60 °C.
Přečtěte si také Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?
Na jakém grilu lze udit?
Udit lze prakticky na jakémkoliv grilu s víkem, které zabrání rozfoukání vytvořeného kouře. Na plynovém grilu i grilu na dřevěné uhlí. Vhodnější jsou větší grily určené pro tzv. nepřímé grilování s možností regulovat teplotu. Grilované potraviny jsou u nepřímého grilování umístěny mimo žár ohně. Po rozžhavení dřevěného uhlí nebo briket je rozdělíme na dvě části a odsuneme k opačným stranám grilu. Případně můžeme rozžhavené uhlí shrnout na jednu stranu roštu a na druhou stranu umístit grilovaný pokrm a pod něj odkapávací misku. K některým grilům Weber jsou dodávány i palivové přepážky. Nejčastěji se touto metodou připravují celá kuřata, kuřecí neb krůtí stehna, velké kusy masa, svíčková, celé ryby, bůček vcelku apod., které by se vzhledem k délce grilování na přímém ohni připálily.
U plynových grilů docílíme nepřímého grilování tak, že zapneme pouze jeden dvou hořáků, případně dva krajní hořáky ze tří. Nad nezapnutý hořák umístíme grilovaný pokrm.
Jak probíhá uzení na grilu neboli zauzování?
U kotlových grilů na dřevěné uhlí přidáváme do rozpáleného grilu přímo na uhlí dřevěné piliny nebo dřevěné lupínky, štěpky, které generují kouř. Nasypat na uhlí je můžeme volně, nebo vložit ve vhodné kovové nádobě, případně můžeme použít také štěpky zabalené v alobalu. Piliny či štěpky můžou být suché nebo navlhčené.
U plynových grilů používáme speciální kovové nádoby na dřevěné štěpky, které po vložení do komory grilu vyvinou dostatek kouře a zároveň komoru grilu neznečistí popelem.
K zauzování lze využít také bylinky (např. tymián), které v závěrečné fázi grilování přidáme na gril. Vznikne aromatický kouř, který příjemně provoní maso, sýry, zeleninu apod.
Jaký druh štěpek zvolit?
Druh štěpek volíme podle druhu uzených pokrmů. Pro zauzování ryb, zeleniny a bílého masa se hodí olše, která pokrmům dodává nasládlé aroma. Pro hovězí maso, zvěřinu a vepřové se hodí spíše třešeň. Jako univerzální štepky můžeme použít jabloň. Pokud chceme vytvořit intenzivní uzené aroma, které dodá skvělou chuť a vůni masu, slanině, klobásám nebo párkům, zvolíme dubové lupínky. Chuť klasického amerického BBQ vytvoří dřevo ořechovce, někdy nazývaného také jako americký ořech. V prodejnách grilovacích potřeb jej najdeme jako hickory wood.
Související článek
Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?
- PR článek -
Článek byl zobrazen 18989 krát.
Diskuze k článku
SimDobrá | 18.04.2019 10:38:42
Osobně mám moc ráda plynové grily a musím říci, že na uzení využívám udírnu. Je pravda, že máme dostatek prostoru na zahradě a udírnu jsme si nechali dělat na zakázku. Pokud bychom však neměli udírnu, určitě bych volila gril s udírnou.
Marek | 19.01.2019 23:44:00
Moc pěkné tipy. To s těmi typy dřeva jsem vůbec netušil. Každopádně se mi po dočtení článku začaly pěkně sbíhat sliny. Tak teď nevím. Původně jsem si chtěl pořídit jen malý gril, který bych s sebou mohl brát i na chatu, ale teď uvažuju, že přece jen zvolím trochu jiný a vyzkouším uzené masíčko.
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Recepty
Na čerstvé koření a bylinky potřebujeme hmoždíř
V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř. Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti právě jako pomocí drcení, tlučení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře.
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.
Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit
Vánoce, nejkrásnější čas v roce hlavně pro děti, které se těší na dárečky, ale také na cukroví a další sladké dobroty. Připravte se na vánoční pečení co nejdříve a nebojte se zapojit i děti. Budou vám moc rády pomáhat a společně strávené chvíle jsou tím nekrásnějším, co o vánočních svátcích můžeme prožít.
Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty
Rebarbora neboli reveň je jedním z prvních druhů zeleniny, které na nás na jaře vykouknou ze záhonu. Už v dubnu a květnu se tak můžeme těšit na šťavnaté kyselkavé řapíky, které jsou kulinářsky velmi ceněné a v kuchyni se dají využít k přípravě vynikajících koláčů, plněných knedlíků, marmelád, kompotů, ale pochutnat si můžeme třeba i na polévce z reveně.
Burrito - mexická pochoutka mnoha variací
Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.
Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování
Kurzy vaření jsou v posledních letech mezi kuchařskými nadšenci velmi populární. Na jednodenních kurzech zaměřených na určitý okruh jídel se naučíte pod vedením profesionálů správnou technologii přípravy od výběru surovin až po servírování. A velmi oblíbené jsou také kurzy grilování, kde se pod vedením kuchařů naučíte používat moderní grily tak, aby byl výsledek co nejlepší.
Uzený úhoř z domácí udírny
Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?
Tipy na dárky pro milovníky vaření a stolování
Jestliže uvažujete nad tím, čím o Vánocích potěšit své blízké, o kterých víte, že patří mezi milovníky dobrého jídla, rádi vaří a kultura stolování jim není cizí, máme pro vás několik tipů. V těchto dárcích se snoubí praktičnost s moderním designem a mnohdy také vtipem. Skvěle tak oživí každou kuchyni a přitom se stanou nezbytnými pomocníky.