Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
13.10.2020
Receptů na osvědčené domácí klobásy je plný internet. Každý majitel udírny má ten svůj, oblíbený, a za roky uzení přizpůsobený svým chuťovým buňkám. V dnešním článku se ale podíváme na původní receptury na klobásy, které znali již naši dědové.
Základům uzení jsme se věnovali v předchozích článcích
Jak správně udit klobásy v domácí udírně,
Jak vybrat elektrickou udírnu?,
Čím topit v udírně – dřevem nebo dřevěnou štěpkou,
Jak udit bezpečně a zdravě,
Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?,
které doporučujeme pročíst, pokud jste v uzení začátečníci.
Mezi nejznámější patří klobásy s názvy Domácí, Moravské, Slovácké, Valašské, Horácké, Chalupářské, Hanécké nebo Ostravské. Na některé z nich se dnes zaměříme.
Moravské klobásy
Staré normy Moravskou klobásu specifikují jako jako směs hrubě sekaného hovězího a vepřového masa, ochuceného kmínem, paprikou a česnekem.
Na 5 kg směsi si připravíme:
2 kg hovězího předního masa, 2kg vepřového boku bez kůže, 0,5 kg vepřové plece, 0,5 kg tučného vepřového výřezu. Dále budeme potřebovat 3/4 litru ledové vody, 10g pepře, 10g sladké papriky, 8g třeného česneku, 5g celého kmínu a vepřová střívka na plnění.
Všechno maso nakrájíme na menší kusy, nasolíme a necháme uležet v chladničce do druhého dne. Hovězí maso a vepřový výřez umelene najemno, přidáme ledovou vodu a vymícháme na lepivý prát, neboli spojku, která nám bude držet směs pohromadě. Po vymíchání prátu přidáme a rozmícháme připravené koření. Prát necháme odležet v chladničce a připravíme si plec a bok, který umeleme nahrubo, případně nakrájíme na cca centimetrové kostičky, které důkladně přimícháme do prátu. Vzniklou směs plníme do vepřových střev. Střeva před plněním namáčíme ve vlažné vodě dle návodu od prodejce střev.
Klobásy udíme teplým kouřem zhruba 10 hodin, po vyuzení je dovaříme 20 minut při teplotě 20 stupňů. Po vaření necháme klobásy doschnout v udírně.
Domácí klobásy
Na 5kg směsi si připravíme:
3kg libového vepřového masa, 2kg vepřového boku bez kůže, 10g soli, 2 utřené stružky česneku, 10g pepře, 20g sladké papriky, 5g pálivé papriky, vepřová střeva.
Všechno maso nasolíme na menší kusy, nasolíme, a necháme uležet v chladničce 1-2 dny. Poté maso umeleme na desce s většími otvory, přidáme koření a dobře propracujeme v konzistentní hmotu. Vzniklou směs necháme krátce odležet a následně plníme do vepřových střev.
Klobásy nejprve necháme v pootevřené udírně při nízké teplotě oschnout, následně udíme 30 minut na 60 stupňů. Poté teplotu snížíme na 40 stupňů a udíme celé dva dny.
Chalupářská klobása
Na 5kg směsi si připravíme:
1 kg nasoleného a proleželého zadního hovězího masa, 2,5kg vepřové krkovice, 1,5kg vepřového výřezu, 0,5 litru vody, 5g slagké papriky, 20g drceného kmínu, 5g mletého pepře, 50g utřeného česneku, 80g soli, vepřová střeva.
Vepřovou krkovici a vepřový výřez nakrájíme na cca centimetrové kostičky, přidáme sůl, česnek a polovinu koření, důkladně promícháme a necháme 24 hodin uležet v chladničce. Druhý den umeleme hovězí maso najemno, přidáme část najemno umletého vepřového výřezu a druhou polovinu koření a za postupného přilévání ledové vody vymícháme lepivý prát. Následně přidáme nakrájenou krkovici se zbytkem výřezu a vše důkladně smícháme. Hotovou směs necháme krátce proležet a plníme do připravených střev. Klobásy necháme oschnout a poté je přemístíme do předehřáté udírny, kde je udíme na 60 stupňů jednu hodinu. Poté klobásy dovaříme ve vodě 30 minut při teplotě cca 80 stupňů, případně doudíme 90 minut při teplotě 90 stupňů.
Tip na závěr: při výrobě všech klobás doporučujeme před plněním do střev vyzkoušet, zda má směs požadovanou chuť. Uděláme to tak, že si ze směsi vytvoříme malou placku, kterou osmažíme na pánvičce. Pokud nám chuť nevyhovuje, dochutíme směs dle potřeby.
Na další recepty na tradiční klobásy se podíváme v druhém díle článku.
Foto: Vladeko
Článek byl zobrazen 12330 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Recepty
Uzení salámů a párků v domácí udírně
Uzení a douzování párků a salámů není tak běžné, jako výroba domácích klobás a uzení masa. Přesto i tyto uzenářské výrobky můžeme s úspěchem vyrobit ve své udírně.
Jak správně servírovat víno?
Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.
KFC kuře, recepty na oblíbené speciality plukovníka Sanderse
Všichn ho znají. Smažené kuře z KFC. Recept na výrobu je tajemstvím řetězce. Přinášíme vám několik receptů na oblíbené smažené kuřecí stripsy, pikantní křidélka Hot wings, originální porce smaženého a obalovaného kuřete i kuřecí KFC burger.
Lilek je v kuchyni skvělý společník
Lilek, kterému se říká také baklažán, je pěstován pro své podlouhlé plody s fialovočernou slupkou a měkkou dužinu. Jednoletá rostlina je příbuzná s bramborem a rajčetem. Rostlina dorůstající až metrové výšky má svůj původ pravděpodobně ve východní Indii.
Burrito - mexická pochoutka mnoha variací
Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.
Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.
Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?
Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.