Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně

15.4.2008

Návštěva už je skoro za dveřmi a vy pořád nevíte, kde vám hlava stojí. Maso na plotně je stále tuhé a vy přitom ještě potřebujete osmažit zeleninu. Je tedy na čase, abyste si pořídila pomocníka, který dokáže lahodnou večeři připravit rychle, efektivně a komfortně.

Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně

Elektrická pánev je ideálním pomocníkem nejen v domácnosti, ale její služby oceníte i na chalupě či na dovolené. Rychle, pohodlně a bez jakéhokoliv připalování na ní připravíte i větší množství zeleninové či masové směsi, která vystačí hned pro několik hladových krků. Ideální je však i pro přípravu křupavé pizzy, pečené ryby či grilovaných steaků, a tak si na své přijdou i náročnější gurmáni. Jídlo na pánvi můžete také ohřívat. Díky skleněnému poklopu, který je nedílnou součástí vybavení, zůstává maso měkké, nevysušuje se a zachovává si svoji vůni. Poklice vám navíc umožní sledovat průběh přípravy a pánev včas vypnout. Jsou v ní také umístěny malé ventilky na odvod vzniklých par. Z ryze praktického důvodu se vyrábí ze speciálního skla, které je odolné i proti pádu.

Oproti klasickým pánvím je elektrická pánev víceúčelová, a tak ji můžete využít nejen na smažení, ale i pečení, dušení, grilování či zapékání. Uvnitř pánve je umístěna topná spirála o příkonu 1300 – 1800 W, která zajišťuje rovnoměrný přenos tepla po celé ploše. Výši teploty lze regulovat termostatem o pěti stupních, jenž umožňuje nastavit teplotu až na 240 °C. Nepřilnavý povrch (bývá zhotoven zpravidla z tefalu) zajišťuje, aby se zbytky jídla nepřichytávaly a nepřipekly. Pokrmy tak můžete připravovat bez přidání tuků, což je ideální pro všechny zastánce zdravé výživy i pro ty, kteří se potloukají s dietními omezeními. Povrchová vrstva je snadno omyvatelná, přičemž zpravidla stačí vytřít pánev vlhkým hadrem. Některé snímatelné rošty lze mýt i v myčce nádobí.

Cena pořízení elektrické pánve závisí jak na kvalitě samotného výrobku, velikosti, tak i na značce. Nejlevnější elektrickou pánev tak můžete pořídit již od pětiset korun. Potrpíte-li si však na značkové zboží, přijde vás např. pánev značky ETA na 1800 korun. Ačkoliv je trojnásobně dražší, nepředstavuje úplně špatnou volbu. Pánev má titanový povrch a s příkonem 1000 W výrazně ušetříte na jejím provozu. Na trhu jsou k dostání i oboustranné elektrické pánve tzv. Twin, které umožňují přípravu několika pokrmů najednou. Jejich cena se však pohybuje až kolem třech tisíc korun. Úplnou novinkou nejsou ani speciální elektrické pánve určené pro přípravu lívanců, palačinek či bramboráčků. Milovníci asijské kuchyně pak nepohrdnou ani titanovou pánví WOK. Do zcela odlišné kategorie pak patří profesionální elektrické pánve, jejichž cena se pohybuje řádech desetitisíců korun.

Autor: Ing. Kateřina Maňasová

Foto: archiv firem

Náš tip

Stolní terakotový gril s ručně vyráběnou keramickou deskou s nepřilnavým povrchem odolným proti poškrábání

Akce! Sprchový kout Arttec s vysokou vaničkou - snadná instalace, prodloužená záruka na 5 let

Bezúdržbový vyvýšený záhon z Traplastu™ v několika provedeních

Posuvné terasy Slide Wood - dokonale funkční zakrytí bazénu, jezírka, vířivky nebo swim spa

Dlažba Appia antica spojuje tradici a modernu - nepravidelné linie vykouzlí přirozeně působící plochy

Šikmé a obloukové plisé rolety Systra lze kompletně stahovat a vytahovat

Ručně vyráběné šperky ze dřeva - každý kus je originál. Krása, která vás bude provázet každý den

Reklama

Kuchyně

Malá kuchyně v paneláku – jak jí zařídit?

Vybíráme z Kuchyně

Jak zařídit malou kuchyň?

Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně

Máte před sebou renovaci kuchyně? Do čeho se pustit a co raději nechat být?

Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické

Tip na vánoční dárek – dřevěné servírovací prkénko