Rady, které nestárnou - II. díl - Vánoce
23.12.2010
Osvědčené rady našich maminek a babiček najdou své uplatnění také při připravě vánočních svátků. Přečtěte si, jak si usnandnit práci a zpříjemnit si sváteční chvíle.
Stromeček déle vydrží
Vánoční stromek déle vydrží, když jeho kmen dole šikmo seřízneme a pak jej postavíme do nádoby s vodou a s glycerínem, pokud možno v chladné místnosti. Do pokoje přeneseme stromek až den před Štědrým dnem.
Aby stromek nechytnul
Pokud ještě používáte klasické svíčky na stromečku, pak vězte, že nechytne, když jej naimpregnujete proti ohni roztokem jednoho dílu fosforečnanu amonného a devíti dílů vody. Roztok rozprašujeme rovnoměrně - například rozprašovačem na květiny - po celém stromku na všechny větvičky. Osvědčuje se navíc zatížit podstavec závažím, aby se stromek nepřevrátil.
Před očesáváním stromku
Vhodné je před likvidací stromečku dát na podlahu kusy starších novin. Setřesené jehličí, popřípadě spadlé zbytky prskavek pak snadno odstraníme s novinami.
Jak uchytit vánoční svíčky
Svíčky lépe uchytíme do svícnových skřipců, když spodky svíček vložíme napřed na chvíli do horké vody. Změklá hmota se lépe formuje. Zbytky svíček také lépe odstraníme ze svícnů, když je nahřejeme.
Kapání svíčky
Svíčka nekape na stůl, když ji omočíme v silném roztoku soli a necháme zaschnout. Stačí také nasypat sůl kolem knotu - svíčka pak hoří mírným a klidným plamenem.
Majonéza v bramborovém salátu
Bramborový salát nehořkne, přidáváme-li majonézu jen do studených brambor.
Rybí šupiny
Škrábání šupin si usnadníme především tím, že je odstraňujeme co nejdříve po zabití ryby. Šupiny se seškrabou rychleji, když ponoříme rybu na několik vteřin do vřelé vody. Často pomůže i pouze potřít šupiny octem. Šupiny pak seškrabujeme od ocasu k hlavě.
Pachuť kapra
Bahnitá příchuť kapra se vytratí, když rybu (i zabitou) vložíme do čerstvé chladné vody s přídavkem soli. Slanou lázeň můžeme několikrát obnovit. Bahnitá příchuť se drží hlavně na kůži a do masa vniká až teprve při vaření.
Stahování kapra
Kapra stahujeme tak, že po uříznutí hlavy nařízneme kůži po celém hřbetu a stahujeme ji směrem k břichu. Nebo podstrčíme pod kůži palec a odlupujeme ji zvolna kol dokola ve směru od hlavy k ocasu. Někdo si nejprve rybu porcuje a pak teprve stahuje kůži.
Autor: efa
Převzato z knihy Rádce moderní domácnosti
Autor: Vlasta Dubská, Jan Dubský
Vydalo nakl. Práce, 1972
Článek byl zobrazen 11648 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.