Parní trouba - nový způsob vaření
05.08.2005
V posledních několika letech se do značné míry změnil životní styl české populace, který s sebou nese i změnu stravovacích návyků. Jíme více zeleniny, ovoce, bílého masa, celozrnného pečiva a změnily se také technologické postupy přípravy pokrmů - méně smažení a více vaření v páře.
Jak vaření v páře funguje
Vaření v páře není rozhodně žádná novinka, ba naopak jej lidstvo zná již více než tisíc let. Systém vaření v páře, který používají dnešní parní trouby pochází z Číny. Princip parní trouby je velmi jednoduchý - generátor páry vytváří potřebné množství páry o teplotě 96 až 98 st. Celsia, kterou vhání do trouby. Zelenina či brambory nejsou ponořeny ve vodě, ale uloženy v misce, která může být z nerezu, plechu, keramiky nebo plastu. Lepší je používat misky perforované, protože pára může pronikat k potravině všemi směry.
Proč vařit v páře?
Jak již bylo zmíněno, potraviny vařené v páře "neleží ve vodě", a tudíž se z nich nevylučují životně důležité látky a vitamíny a minerály zůstávají zachovány. Některé potraviny si zachovají až o 50 % vitamínů než když jsou vařeny klasickým způsobem. Zelenina si rovněž zachovává svoji chuť a barvu, protože veškerá šťáva zůstává uvnitř. Hotový pokrm se potom nemusí ani příliš kořenit a solit. A ty, kteří drží dietu, jistě zajímá, že jídlo je připravováno zcela bez tuku.
V páře lze vařit prakticky vše - maso, ryby, rýži, brambory, knedlíky, zeleninu. Nejvhodnější použití je samozřejmě u příloh. Nutno ještě připomenout, že se jedná o dušení, nikoliv o pečení, a tak nám parní trouba bude celkem k ničemu, pokud si chceme udělat steak. Klasickou i parní troubu lze však velmi dobře kombinovat, například kuře lze uvařit v parní troubě a pak jej nechat dopéct v klasické troubě, aby získalo křupavou kůrčičku.
V parní troubě lze také snadno připravit celé menu, které může být při použití klasické trouby a sporáku noční můrou. A to i v případě, že se každá část (zelenina, brambory a maso) vaří jinak dlouho. Pokrm, který se vaří nejdéle, dáme do trouby jako první a další pokrmy postupně přidáváme za použití programu, který nám dá zvukový signál, kdy další chod vložit. Celé menu máme připravené včas a najednou.
A ještě jedna skvělá výhoda parní trouby - pokud ohříváme pokrmy vařené předešlý den, budou chutnat stejně, jako by byly čerstvě uvřené.
Typy parních trub a jejich údržba
Někteří výrobci nabízejí parní trouby samostatné (volně stojící nebo vestavné), jiní je kombinují s multifunkčními troubami jako tzv. konvektomaty. Vzhledem k tomu, že většina parních či kombinovaných trub spadá do cenové kategorie nad 40 000 korun, jsou vybaveny programovou automatikou, senzorovým ovládáním a množstvím užitečných funkcí.
Údržba parní trouby je velmi jednoduchá, po použití trouby stačí její prostor vytřít. Před vařením je nutné kontrolovat zásobník vody a vodu dolévat, nebo ještě lépe ji před každým vařením vyměnit. Čas od času bychom měli troubu odvápnit běžnými prostředky, zvláště pokud je voda v naší domácnosti více vápenatá.
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Trendy v kuchyni - varná deska
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 25612 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Granitový dřez - jak a kde dobře nakoupit?
Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být praktický, odolný a neměnit časem příliš svůj zánovní vzhled. To platí dnes v oblasti dřezů pro kvalitní kuchyňské granitové dřezy. Jak a kde dobře nakoupíte se dočtete v následujícím článku.
Když kuchyňský granitový dřez, tak rozhodně SCHOCK
NanoGranitové a granitové dřezy německého vývojáře a prvovýrobce Schock jsou v současnosti nejmodernějším materiálovým řešením kuchyňských dřezů. Hlavním cílem vlastního vývoje bylo a je dosáhnout odolnosti a hlavně nejnižších nároků na údržbu, aby dřez vypadal při minimální údržbě stále jako nový. Pouze dřezy Schock jsou i přirozeně antibakteriální díky iontům stříbra v základním materiálu.
Povrchová úprava vodovodních baterií
Mezi umyvadlovými i džezovými bateriemi dnes jednoznačně vede chrom. Co když ale nejste zrovna fanoušci chladné krásy a středního proudu. Jaké jsou možnosti a proč se rozhodnout pro jednu z nich?
Výhodné sety dřezů a baterií v nabídce SCHOCK
Kupte si dřez, který jsme si vybrali rovnou v setu s baterií, a můžete výrazně ušetřit. Nejširší dřezů a baterií německých Schock GmbH, které lze dát do cenově výhodného setu, neomezuje výběr českého zákazníka na jeden typ dřezu s jednou baterií, jak je to časté.
Nákup příborů a následná péče o ně
Nákup příborů je dlouhodobou investicí. Ať je pořizujeme do nové domácnosti, obměňujeme vysloužilé nebo příbory vybíráme jako dar trvalé hodnoty, přihlížíme nejen k jejich vzhledu, ale i podle toho, zda jsou vhodné k čistění v myčce.
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
Drtiče odpadků jsou ekologické a zajistí vám komfort
Větší pohodlí a čistotu, snadnější úklid, žádný nepříjemný zápach v bytě, o polovinu nižší frekvenci vynášení odpadkového koše, který zůstává stále suchý... Takové jsou výhody drtiče organického odpadu, který je možné namontovat na nový i starší výtokový otvor dřezu. Zhruba poloviny odpadků vyprodukovaných domácností se pak zbavujete tak, že je rozdrcené jednoduše spláchnete přes dřez do kanalizace.
Kvalitní NanoGranitový dřez Schock vám ušetří práci
Správný výběr tvaru a hlavně materiálu kuchyňského dřezu má zásadní vliv na jeho budoucí praktické využívání, pěkný vzhled. Navíc může do budoucna ušetřit hodně práce při jeho údržbě.