Rohový dřez – dost místa pro všechno

9.7.2005

Stále častěji se, hlavně díky novým technologiím a materiálům, objevují v kuchyních atypicky umístěné dřezy a integrovaná mycí centra. Novým umístění pro dřezy se tak stávají dosud nevyužité a problematické rohy.

Pokud mluvíme o novém využití rohu, máme obvykle na mysli umístění dřezu do šikmo položené rohové skřínky. Dříve bylo zpřístupnění rohu řešeno výsuvným dílem nebo karuselem, a tak mycí centrum v šikmém rohu dává kuchyni zcela nový rozměr. Prostor pod dřezem slouží pro umístění armatury, drtiče odpadů a nezbytných čistících prostředků, hadrů, houbiček apod.

Základní pravidla
Trendem v nových kuchyních je několik výškových úrovní – varné centrum bývá položeno oproti pracovní desce níže, abychom nemuseli složitě manipulovat s těžkými hrnci, dřez je naopak umístěn o něco výše, abychom u něj mohli pracovat ve vzpřímené poloze. Samozřejmě záleží na výšce postavy uživatele nebo uživatelů kuchyně. Standardem pro uložení dřezu je skřínka o rozměrech 90*90 centimetrů.

Než se pustíme do budování rohového mycího centra, měli bychom zvážit celkové rozměry kuchyně, naše pracovní návyky a způsob vaření, abychom zbytečně nepodlehli módním trendům a po čase nezjistili, že nám toto umístění vůbec nevyhovuje. Ideální je pokud návrh nové nebo rekonstruované kuchyně s rohovým dřezem již počítá a jsou tomu přizpůsobeny i další prvky.

Rozměry dřezu
Dřez, popřípadě část dvou-dřezu, by měl být natolik velký, abychom v něm mohli umýt i větší kusy nádobí a pečící plechy. Hloubka by tedy měla být alespoň 19 centimetrů. Druhý dřez slouží většinou k oplachování např. ovoce a zeleniny, a tak jeho hloubka postačí okolo 13 centimetrů. Nenechejme se zmást alternativou, kdy druhý dřez je pouze naznačen vlysem, jeho hloubka je pouze 3 centimetry a nemá vlastní odtok. Jakkoliv může takový dřez působit netradičně a zajímavě, není příliš praktický.
Standardní odtok nejen u rohového dřezu je 3,5 palce (přibližně 9 cm) a tomuto rozměru jsou přizpůsobeny i drtiče odpadů. Odtok by měl mít excentrické ovládání výpusti, abychom nemuseli, lidově řečeno, lovit špunt ve vodě. U dřezu bychom rovněž neměli zapomenout na přepad, vyhneme se tak nepříjemnému vytopení kuchyně nebo dokonce sousedů.

Materiál
Netradiční umístění a tvar dřezu přímo vybízí k tomu, abychom celkový dojem ještě podtrhli vhodně zvoleným materiálem. Unikátní tvarová řešení nabízí umělý kámen, který se právě pro tyto dřezy používá nejčastěji. Syntetický kámen je velmi odolný a trvantivý a svou užitnou hodnotou převažuje nerez a přírodní kámen. Tomu odpovídá i cena – dřezy z umělého kamene se pohybují od 15 000 korun nahoru. Kvalitní nerezové dřezy pořídíme přibližně od 4 000 korun. Nižší cena může být bohužel na úkor kvality, tedy tloušťky plechu.

Součástí kvalitních a ne příliš levných dřezů je řada příslušenství – nerezové koše, prkénka na krájení, nejrůznější desky a misky, s jejichž pomocí je příprava jídla opravdovou radostí.

Foto: archiv firem Schock, Franke, Blanco

Články s podobnou tématikou
Malý, ale šikovný
Trendy v kuchyni - varná deska
Odsávání par

Náš tip

Dětské rostoucí židle a stoly MAYER pro děti od 4 do 18 let – široký výběr barev, odolné potahy, snadná údržba.

Ovoce pro podzimní výsadbu - specializujeme se na druhy, vhodné pro zdejší teplotní podmínky.

Kávovar SOGO s USB-C dobíjením 4v1 - na kapsle, mletou kávu i čaj. Ideální na cesty.

Montované plechové zahradní domky za skvělé ceny - různé rozměry, barvy a způsoby provedení.

Plastové vyvýšené záhony z Traplastu – bezúdržbové, pohodlné a bez ohýbání. Různé varianty pro snadné pěstování.

Šikmé a obloukové plisé rolety SYSTRA lze zhotovit i v atypických tvarech.

Ručně vyráběné šperky ze dřeva - každý kus je originál. Krása, která vás bude provázet každý den

Reklama

Kuchyně

Rekonstrukce panelákové kuchyně: Nápady, které šetří místo i peníze

Vybíráme z Kuchyně

Kuchyň v podkroví – nápady a inspirace na vybavení a uspořádání

Jak vybrat materiál na kuchyňskou linku?

Kuchyně podle feng-šuej

Tip na dárek – dřevěné servírovací prkénko

Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně

Kuchyňský ostrůvek - další pracovní plocha, úložný prostor i jídelní stůl

Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické