Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky

5.10.2005

Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.

V prvé řadě je nutné zdůraznit, jaký je vlastně rozdíl mezi elektronickým ovládáním a automatikou. Elektronické ovládání nastaví přesně teplotu, čas a způsob ohřevu. Automatika pečení laicky řečeno přesně ví, co s pokrmem. Zadáte pouze druh pokrmu a jeho váhu, zbytek zvládne trouba sama. Všechny trouby, které tento systém nabízí jsou charakterizovány jako multifunkční a řadí se do vyšší cenové kategorie.

Co automatika umí
Každý z výrobců používá trošku odlišný způsob nastavení programu, podobně jako je tomu například u videí, televizí apod.   Trouby shodně nabízí výběr z několika přednastavených programů-receptů (až 50 programů), které kuchaře vedou krok za krokem ke zdárnému konci. Po zvolení programu nám trouba napoví, na který rošt pekáč položit, a také se sama zapne. Na displeji se objeví přibližná doba   pečení a několik minut před koncem programu nás trouba zvukovým signálem upozorní, že je na čase zkontrolovat stav pečení. Není třeba se děsit toho, že začneme všichni péct na chlup stejná kuřata, protože vše programuje trouba.   Každý si může uložit do paměti svůj vlastní recept nebo k pečení použít pouze elektronické nastavení teploty, způsob ohřevu a experimentovat.

Pečící sonda
Pečící sondu lze použít pouze při pečení masa a většinou také pouze profesionální kuchaři ví, jak na to. Podle teploty jádra masa lze totiž poznat, zda je již upečené. Podle doporučení a druhu masa se navolí teplota, úroveň zásuvky a druh ohřevu. Je-li dosažená požadovaná teplota jádra masa, zazní zvukový signál.

Dražší modely vestavných trub umožňují také vaření v páře – více o parních troubách v článku Parní trouba – nový způsob vaření.

Někteří výrobci nabízí také takzvané nízkoteplotní pečení, která má svůj původ ve Skandinávii. Pokrm se začíná péci na vyšší teplotu (120 – 150 st. Celsia) a poté se pozvolna dopéká při teplotě kolem 80 st. Celsia. Výsledkem je křehké, šťavnaté a maso. Nejčastěji se tento způsob používá na ryby a libové maso.

Nezapomeňte, že by s vámi měla trouba komunikovat česky, abyste později nezjistili, že vaše znalosti němčiny nejsou takové, jako za školních let a vy nezvládnete ani upéct kuře bez slovníku. Nejlevnější vestavné trouby s pečící automatikou lze pořídit přibližně za 20 tisíc korun, ty nejdražší i za 60 tisíc.

Foto: archiv firem Miele a AEG

Náš tip

Stropní ventilátory SOGO se světlem - výkonné a velmi tiché motory, dřevěné lopatky

Sprchové boxy ARTTEC se slevou 20 %. Sprchový, masážní nebo s parní saunou? Vyberte si z široké nabídky

Rozkládací křeslo XXXL je velice praktické, jedním pohybem se vak rozloží a můžete spát jako v peřinkách.

Oblouková žaluzie Sinline® - jedinečný způsob zastínění atypických obloukových oken

Silná protahovačka/hoblovka Scheppach HMS 850 zpracuje dřevo o 204 × 120 mm. Silný motor a stabilní tělo zajistí rovný řez.

Velkoformátová dlažba Citytop XL kombi pro přirozenou eleganci - decentní odstíny dokonale ladí s okolím

Ručně vyráběné šperky ze dřeva - každý kus je originál. Krása, která vás bude provázet každý den

Reklama

Kuchyně

Malá kuchyně v paneláku – jak jí zařídit?

Vybíráme z Kuchyně

Kuchyň v podkroví – nápady a inspirace na vybavení a uspořádání

Kuchyně podle feng-šuej

Tip na dárek – dřevěné servírovací prkénko

Jak vybrat materiál na kuchyňskou linku?

Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické

Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně

Kuchyňský ostrůvek - další pracovní plocha, úložný prostor i jídelní stůl