Pěstujeme višně: Jak na výsadbu, řez a bohatou úrodu

5.3.2025 / redakce

Višně jsou odolné ovocné stromy, které přinášejí šťavnaté a zdraví prospěšné plody. Jak je správně vysadit, provádět řez a zajistit bohatou úrodu? Přinášíme osvědčené tipy pro pěstování a péči o višně.

Višeň obecná (Prunus cerasus L.) je ovocný strom z čeledi růžovitých, který může dorůst výšky až 10 metrů. Má kulovitou korunu, na konci s převislými větvičkami. Listy jsou střídavé, lesklé, na okrajích mírně zubaté. Květy jsou bílé a objevují se ve svazcích na začátku května. Plodem višně obecné jsou višně, tmavě červené až rubínové peckovice se šťavnatou dužninou a kulatou peckou uprostřed. Višně nejsou v porovnání s třešněmi tak sladké.

Višeň obecná je původem z oblasti Kaspického moře, vyskytovala se v jihovýchodní Evropě, v západní Asii i severní Indii. Pěstováním se však rozšířila do celého světa, kde se jí daří v mírném podnebném pásu. Višeň je krátkověká, dožívá se okolo 40 let.

Druhy višní

Višně, které se u nás pěstují, se podle tvaru a chuti plodů dělí do několika skupin:
Kyselky – tmavě červené višně mající tvar srdce, jsou značně kyselé a mají tmavou šťávu

Amarelky – světlejší višně oranžové až načervenalé barvy, jsou lehce zploštělé na koncích, mají mírně nakyslou chuť a bezbarvou šťávu.

Skleněnky – světle červené višně mající příjemně nakyslou chuť

Sladkovišně – tmavě červené plody sladce nakyslé chuti. Jde o křížence třešní a višní.

Oblíbené odrůdy višní:

Morela pozdní - původem z Francie, vhodná na plné slunce, velmi dobře se tvaruje, chuť je kysele kořenná. Plody ani při dlouhých deštích nepukají. Existuje samosprašná i cizosprašná varianta.

Višeň Vackova - domácí odrůda, které se daří zejména na jílovo-štěrkových půdách. Je cizosprašná a i v době květu odolává mrazům. Netrpí klejotokem a plody ani při vydatných deštích nepukají. Zraje ve druhé polovině června a chuťově je mírně kyselá.

Vítova kyselka - domácí odrůda, která se hodí do horských oblastí – plodí až do výšky 900 m. n. m. Není náročná na půdu, je to samosprašná odrůda, která se vyznačuje vysokou plodností. Plody jsou tmavě červené, jemně kořeněné a hodí se ideálně na zavařování.

Favorit – původem z Maďarska, samosprašná odrůda odolná vůči jarním mrazíkům i pukání plodů. Je to amarelka s velmi chutnými plody vhodnými pro přímý konzum.

Fanal – měkká, šťavnatá, tmavě červená višeň s nakyslými plody, jejichž šťáva silně barví. Je vhodná pro zavařování. Plody jsou odolné mrazíkům i pukání.

Královna Hortenzie – jde o sladkovišeň, svým tvarem a chutí spíše připomíná třešně. Zraje koncem června až začátkem července. Jde o chuťově výtečnou odrůdu, která slabě roste a je tak vhodná i do menších zahrádek.

Nana – odrůda s velkými, kulovitými a jasně červenými plody, které mají šťavnatou dužinu skvělé chuti a větší pecku. Nana je vysoce odolná proti mrazu.

Pěstování višní

Višně jsou na stanoviště a půdu méně náročné než třešně. Nemají však rády přemokření a nedostatek humusu. Nejlépe se jim daří na mírných, jižně orientovaných svazích. Kvalitní úroda je zajištěna i v poměrně vysokých nadmořských výškách do 700 m. n. m., určité odrůdy můžeme pěstovat ještě výše. Nejnižší roční průměrné teploty nesmí klesnout pod 7,5°C. Optimální počet srážek je 550 mm za rok. Višně jsou většinou samosprašné, takže odpadá starost s opylovači. Podnože se používají stejné jako u třešní, vhodná je lesní ptáčnice a také mahalebka pro méně vyhovující půdy. Na mahalebce začíná strom plodit od čtvrtého roku, nejlepší plodnosti pak dosahuje mezi 10. – 25. rokem.

Višeň se sází na podzim nebo na jaře, pokud vysadíme strom na jaře, musíme jej více ořezat a také zalévat, než při podzimní výsadbě. Doba zrání je u višní (stejně jako u třešní) nazývána třešňovým týdnem. Začínají zrát přibližně na začátku června, vždy však záleží na konkrétní odrůdě, počasí a poloze. Višně rodí především na jednoletých výhonech., které rostou z dvouletého dřeva. Jednoleté výhony tak zkracujeme o třetinu. Řez provádíme na začátku března, nebo až po sklizni. Pravidelně zmlazované stromy hojně plodí.

Višně a účinky na lidské zdraví

Višně mají vysoký obsah vitamínu A, C, vitamínů skupiny B, obsahují velké množství minerálních látek, jako je například jód, železo, hořčík a draslík. Ve višních se vyskytují rovněž antokyany, které pomáhají při cukrovce, chrání srdce a cévy před poškozením a působí proti rakovinnému bujení. Višně jsou vhodné pro všechny, kdo si chtějí udržet štíhlou linii. Obsahují totiž 80% vody a také velké množství vlákniny, která je prospěšná zejména při potížích se zácpou. Ovocné kyseliny obsažené ve višních podporují látkovou výměnu a imunitní systém. Višně mají také odvodňující účinek, pomáhají ke správné funkci kardiovaskulárního systému a krásné pokožce. Konzumace višní je vhodná také při zánětech nebo při snižování horečky.

Náš tip

Spojte rodinu originálně! Malování podle čísel je zábava pro všechny věkové kategorie.

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele.

Kvalitní sprchové dveře do niky za skvělé ceny! Slevy až 31 %. Levnější nenajdete. Pokud ano, zavolejte, cenu dorovnáme.

Výkonný tepovač Techwood TAN6033 – dokonale čisté koberce, sedačky i interiér auta!

Manželská postel GRANDE je spojení elegance, pevnosti a pohodlí pro kvalitní spánek na dlouhá léta.

Reklama

Top články o bydlení

Pěstujeme ovocné stromy a drobné ovoce

Rok na zahradě: Tipy na péči o zahradu od jara do zimy

Zelenina na zahradě - tipy pro pěstování

Vše o pěstování sukulentů a kaktusů

Vybíráme z Zahrada

Rok na zahradě: Tipy na péči o zahradu od jara do zimy

Jak co nejefektněji pěstovat sukulenty - v plechovkách, baňkách nebo na kameni

Pěstování paprik krok za krokem: Osvědčené tipy pro bohatou úrodu

Pěstujeme okrasný javor

Užitečné aplikace pro zahrádkáře – vaše zahrada v tabletu nebo telefonu

Zázrak jménem mulčování aneb kdy, jak a co mulčovat?

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Z čeho postavit zahradní zídku – tipy, možnosti, inspirace

Zachraňujeme pokojové rostliny – jaká je účinná první pomoc?

Jak pěstovat rajčata: Komplexní průvodce od výsevu po sklizeň