Chilli papričky - tipy a rady pro pěstování

9.8.2017

Chutnají jako nejostřejší žiletka a jejich domovem je střední a jižní Amerika, kde byly pěstovány již tisíce let před invazí Španělů, kteří je nakonec přinesli zbylému světu. Pěstování chilli papriček se v současné době stalo velkým hobby. Příznivci pestrobarevných plodů se předhánějí, kdo bude mít nejostřejší papričky a dokonce se pořádají soutěže v pojídání chilli papriček.

První, kdo se s chilli papričkami setkal, byl Kolumbus na ostrově Hispaniola, dnešní Dominikánské republice. Slavný mořeplavec si do svého deníku poznamenal, že axi (indický název pro Capsicum) je silnější než pepř a že lidé se bez ní nemohou u žádného jídla obejít. Rostliny prý vypadají jako růžové keře, nesoucí plody dlouhé jako skořice a plné zrnek ostrých jako pepř a Karibové a indiáni je jedí jako my jablka. V roce 1569 psal slavný lékař Nicolas Monardes ve své knize o rostlinách nového světa podrobně o chilli a jeho úspěšném pěstování ve Španělsku. Ve stejném smyslu informoval známý botanik ze 17. století, John Parkinson, že ve Španělsku a Itálii stojí chilli na okenních římsách domů. Vyjmenoval 20 druhů chilli papriček ve tvaru oliv, srdce, špičaté jako kopí, podobné třešním a "široké zmuchlané". Dnes existuje na 200 druhů chilli a tvarů je nepočítaně. Populární jsou chilli papričky tvaru zvonku a dvojbarevné odrůdy.

Vypěstovat rostlinku ze semínka není tak jednoduché

Chilli papričky totiž patří mezi světlomilné rostliny a doba slunečního svitu výrazně ovlivňuje chuť i ostrost plodů. Přes léto chilli papričky umístíme buď na balkóně či na zahradě do polostínu, kde vydrží až do prvních mrazíků a ještě na podzim nasazují na květ. V našich podmínkách rostlina plodí celý rok, ale musíme ji chránit před nízkými teplotami, průvanem a škůdci.

Venku vysazené rostliny občas trpí mšicemi, v domácím prostředí ji napadají "bílé mušky" - molice. Molice se rády zdržují v teplém a suchém prostředí, což chilli paprikám nesvědčí zvláště v zimním období. Ale ani vysoká vzdušná vlhkost není vhodná pro paradoxně původem tropické chilli papričky. Teplo a vlhko je častým původcem plísňových chorob, proto rostliny raději umístíme ve světlé chladnější místnosti s teplotou okolo 10 až 15o C. Zálivku je nutné přizpůsobit teplotě, což znamená, že zaléváme vždy vlažnou a odstátou vodou a raději důkladně a v delším intervalu (asi 1x týdně). Velkým problémem je pak odhad vlhkosti půdy. Chilli papričky nesnášejí trvalé zamokření půdy. Mnoho pěstitelů si tento problém neuvědomuje a v dobré víře chtějí rostlině dopřát, až ji doslova utopí. Daleko lépe papričky snesou občasné sucho, než přelévání. Ideálním stavem je mírně vlhká půda v období růstu a v období dozrávání ještě zálivku trošku omezit. Je to jeden z předpokladů pro navyšování pálivosti chilli a zabránění praskání plodů. Násadu květů podpoří doplňování živin během vegetace listovými hnojivy jako je Cererit, Kristalon či Agrabiomin a včasným obíráním zralých plodů.

 

Využití chilli papriček v kuchyni

Zralé plody chilli papriček mohou být červené, oranžové, žluté nebo fialové. Capsaicin, který je typickým znakem ostré chuti chilli papriček, se nachází v různém množství v semenech, vláknech a slupce, v závislosti na druhu a stupni zralosti. Všeobecně jsou velké, kulaté, dužnaté plody jemnější než malé špičaté s tvrdou slupkou. Bez ostrých papriček habanero, se neobejde mexická kuchyně. Nejznámější ingrediencí je salsa – pálivá pasta s chilli papriček a rajčat, která se používá na tortilly podobně jako kečup na pizzu. Chilli papričky najdou využití v kuchyni jako příloha k masu, nakládané, na grilování, chilli se přidává do čokolád, zmrzliny i koktejlů a je všeobecně nezbytnou součástí španělské kuchyně.

Chilli papričky a zdraví

Co se týče vlastností chilli papriček pro zdraví, čerstvé plody jsou bohaté na vitamín C a podporují zažívání potravin obsahujících škrob. Ale pozor, kdo trpí žaludečními vředy či střevními potížemi, měl by se konzumaci chilli papriček vyhnout, neboť capsaicin působí dráždivě. V přiměřeném množství však chilli papričky regulují hladinu cholesterolu v krvi, jsou účinné při léčbě cukrovky, pomáhají při léčení lupénky, zvyšují chuť k jídlu a podporují zažívání, působí preventivně proti rakovině prostaty a výrazně snižují riziko vzniku krevních sraženin a embolie, srdečního infarktu i cévní mozkové příhody.

Autor: Irena Forejtová

Náš tip

Robotická sekačka Mammotion LUBA mini AWD 800 automaticky poseče trávník až do rozlohy plochy 800 m2.

Kvalitní manželská postel je zárukou ničím nerušeného spánku.

České multifunkční sprchové kouty. Vyberte si z široké nabídky koupelnových boxů s parní saunou. Vyrobeno v ČR. Záruka 5 let.

Výkonný tepovač Techwood TAN6033 – dokonale čisté koberce, sedačky i interiér auta!

Sedací pytel Polštář XXXL Plus - lehací a sedací polštář může plnit funkci matrace i křesla.

Markýzy WEINOR - čistý design a kvalita od top německého výrobce.

Reklama

Top články o bydlení

Rok na zahradě: Tipy na péči o zahradu od jara do zimy

Pěstujeme ovocné stromy a drobné ovoce

Zelenina na zahradě - tipy pro pěstování

Vše o pěstování sukulentů a kaktusů

Vybíráme z Zahrada

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Pěstujeme půdopokryvné rostliny – ve stínu, na slunci nebo na skalce?

Hnojení rajčat: Kompletní průvodce od sazenic po plodící rostliny

Z čeho postavit zahradní zídku – tipy, možnosti, inspirace

Užitečné aplikace pro zahrádkáře – vaše zahrada v tabletu nebo telefonu

Jak pěstovat sazenice rajčat: Průvodce od semínka po výsadbu

Chilli papričky - tipy a rady pro pěstování

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Pěstujeme okrasný javor

Zachraňujeme pokojové rostliny – jaká je účinná první pomoc?