Nákup příborů a následná péče o ně Nákup příborů je dlouhodobou investicí. Ať je pořizujeme do nové domácnosti, obměňujeme vysloužilé nebo příbory vybíráme jako dar trvalé hodnoty, přihlížíme nejen k jejich vzhledu, ale i podle toho, zda jsou vhodné k čistění v myčce.
Jak správně skladovat potraviny v chladničce? Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.
Domácí „pekárna“ na chleba Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.
Výběr kávovaru na přípravu espressa Odpočíváte a máte zrovna chuť na osvěžující šálek voňavé kávy? Stačí jen stisknout tlačítko a přístroj na přípravu espressa se sám postará o lahodný nápoj. K tomu potřebujeme stejně kvalitní kávovar. Ale podle čeho vybírat? Podle ceny nebo renomované značky?
Pomocníci do kuchyně – topinkovače a sendvičovače V Anglii snad nenajdete rodinu, ve které by se při vydatné snídani nepodával dozlatova propečený křupavý toast. Není divu, že právě z tohoto souostroví pochází i samotný vynálezce prvního elektrického topinkovače. Musíme však dodat, že na chutných toastech si již dávno před jeho vynálezem pochutnávali i staří egypťané.
Elektrický kráječ Mezi praktické pomocníky, kteří si našli své místo v českých domácnostech, patří bezesporu i elektrický kráječ. Zatímco jeho ruční předchůdce se využíval především na krájení chleba, vlastnosti elektrického kráječe oceníte i při krájení zeleniny, salámů a sýrů.
Fenomén medových dortů Do českých cukráren, kaváren a restaurací vtrhl před nedávnem nový fenomén - medový dort. Lahodný zákusek plné medově-karamelové chuti, který se doslova rozpouští na jazyku, má své kořeny u starých Slovanů.
Nejstarší kuchařské knihy překvapí svou fantazií i děsivostí "Lidé jedí od vynálezu kuchařského umění dvakrát více než vyžaduje příroda," stěžoval si Benjamin Franklin, jeden ze zakladatelů Spojených států, a to pokaždé, když byla řeč o kuchařkách. Může mít pravdu. Jenže právě kuchařky přinesly onu rozhodující rozmanitost do jednotvárnosti vaření.
Dali byste si letní osvěžující party drink? Zkuste Mojito Tropické teploty sice na pár dní odezněly, přesto vám může bodnout umíchat si i v těchto o pár stupňů chladnějších dnech léta osvěžující drink.
Vybíráme kuchyňské váhy Historie kuchyňských vah sahá daleko k počátkům lidstva. Již ve starověkém Římě se staly nezbytnou pomůckou při obchodování. Odvažovalo se na nich jak množství zboží, tak zlata a stříbra k vykoupení z otroctví i ze zajetí.
Už jste ochutnali klokaní maso? Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.
Jak se vaří v římském hrnci Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Velký špenátový omyl Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.
Chuťovky k pivu Vedle arašídů, brambůrků, mandlí a tyčinek, které se tradičně konzumují ke sklenici správně vychlazeného a načepovaného českého piva, existuje řada takzvaných chuťovek, bez kterých by si štamgast jen těžko dovedl představit popíjení zlatavého chmelového moku.