Pho bo - recept na tradiční vietnamskou polévku
Pho bo je ikonická vietnamská polévka, která spojuje silný hovězí vývar, voňavé koření a čerstvé bylinky. V článku vám ukážeme, jak si ji připravit doma v autentické podobě a na co si při vaření dát pozor.
Polévka Pho bo patří k nejznámějším pokrmům vietnamské kuchyně a právem si získala oblibu po celém světě. Tradičně se připravuje z dlouho taženého hovězího vývaru, rýžových nudlí a tenkých plátků masa. Každá rodina ve Vietnamu má svůj vlastní recept – podobně jako u nás třeba bramboračka. Dnes si ukážeme, jak si Pho bo připravit doma tak, aby co nejvíce připomínala autentickou verzi servírovanou ve vietnamských bistrech.
Pho bo (čti „fo bó“) znamená doslova „hovězí polévka“. Jde o národní pokrm severního Vietnamu, který vznikl na počátku 20. století v okolí Hanoje. Postupně se rozšířil do celého světa a stal se ikonou vietnamské gastronomie. Její kouzlo spočívá v kombinaci intenzivního hovězího vývaru s voňavým kořením, čerstvými bylinkami a tenkým plátkem masa, které se při zalití horkým vývarem jemně dovaří.

Ingredience na vývar Pho bo
Na vývar budeme potřebovat:
- 1 kg hovězích kostí
- 0,5 kg hovězího hrudí
- 1 ks vepřové nožičky (volitelné – dodá želatinu a plnost)
- 1 mrkev
- 50 g celeru
- 1 menší petržel
- 1 cibule (ideálně neloupaná, pro barvu)
- cca 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 hvězdička badyánu
- 1 tobolka černého kardamomu (nebo zelený, pokud nemáme)
- 1 celá skořice
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rostlinného oleje
Recept na domácí Pho bo krok za krokem
Příprava vývaru
- Hovězí kosti a vepřovou nožičku omyjeme, rozložíme na plech a pečeme 25 minut při 200 °C, aby získaly plnější chuť.
- Vložíme do velkého hrnce, přidáme očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli) a zalijeme studenou vodou (cca 4 litry).
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen a sbíráme pěnu. Vývar vaříme minimálně 4 hodiny na mírném ohni.
- Po 4 hodinách přidáme hovězí hrudí a vaříme další 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Pro opravdu tenké plátky hrudí ho po uvaření zchlaďte a lehce zamrazte. Půjde lépe krájet.
Dochucení vývaru
- Na pánvičce rozehřejeme lžíci oleje, přidáme zázvor, badyán, kardamom a skořici.
- Krátce orestujeme, až se koření rozvoní.
- Přidáme naběračku vývaru, lžíci rybí omáčky a směs vlijeme zpět do velkého hrnce s vývarem.
- Vývar scedíme přes jemné sítko.
Suroviny na servírování Pho bo
- hotový hovězí vývar
- na plátky nakrájené uvařené hrudí
- 300 g hovězí svíčkové (nebo falešné svíčkové)
- ploché rýžové nudle
- 1 červená cibule
- jarní cibulka
- čerstvý koriandr
- mungo výhonky
- chilli paprička
- 1 limetka
Jak Pho bo správně servírovat
- Rýžové nudle uvaříme podle návodu a dáme do hluboké misky.
- Přidáme plátky syrové svíčkové (nakrájené velmi tence), nakrájené hrudí, mungo výhonky a plátky červené cibule.
- Posypeme nasekaným koriandrem a zalijeme vařícím vývarem – horko maso dovaří přímo v misce.
- Nakonec přidáme jarní cibulku a limetku. Chilli papričku podáváme zvlášť, aby si každý dochutil podle chuti.

Další tipy pro přípravu Pho bo
Jaké maso použít do Pho bo?
Nejčastěji se kombinuje dlouho vařené hovězí hrudí s tenkými plátky syrové svíčkové, které se dovaří až v horkém vývaru.
Lze Pho bo připravit bez vepřové nožičky?
Ano, ale vývar bude méně želatinový. Lze ji nahradit například hovězím ocasem nebo více kostmi.
Jak dlouho se vaří vývar na Pho bo?
Celková doba vaření je kolem 6 hodin – 4 hodiny bez masa, pak ještě 2 hodiny s hovězím hrudím.
Bezlepková varianta?
Pho bo je přirozeně bez lepku – jen si ověřte složení rybí omáčky.
Autentický servis?
Podávejte s vietnamským čajem nebo domácí limonádou z kumquatu.

Závěrečné dojmy: Pho bo jako vůně dalekého Vietnamu u vás doma
Pho bo není jen obyčejná polévka – je to rituál, který propojuje intenzivní chuťový zážitek s atmosférou vietnamské kuchyně. Ačkoliv příprava zabere několik hodin, odmění nás hlubokou chutí, kterou v instantních variantách nikdy nenajdeme. Právě v pomalém vaření a pečlivě vybraném koření spočívá kouzlo tohoto tradičního receptu.
Vyzkoušejte si Pho bo připravit doma, třeba během víkendového vaření s rodinou. A pokud vás vietnamská kuchyně láká dál, podívejte se i na naše další recepty.