Jak podpořit pálivost chilli papriček při dozrávání
Chilli papričky nemusí být vždy stejně ostré. Pálivost ovlivňuje slunce, zálivka, hnojení i sklizeň. Ukážeme si, jak při dozrávání podpořit tvorbu kapsaicinu a získat skutečně pikantní plody
Mnoho pěstitelů se ptá, jak zvýšit pálivost chilli papriček a proč někdy plody nepálí tolik, jak by čekali. Ostrost chilli není dána jen odrůdou, ale i podmínkami, ve kterých rostlina roste a dozrává. Základní genetický potenciál má sice rozhodující vliv, ale správnou péčí můžeme pálivost výrazně podpořit. Pokud chceme opravdu pikantní a aromatické plody, vyplatí se dodržet několik zásad, které mají na tvorbu kapsaicinu největší vliv.
Co ovlivňuje ostrost chilli papriček
Za pálivou chuť chilli je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který se tvoří především v placentě plodu (bílá dužnatá část, ze které vyrůstají semena). Jeho množství je geneticky dané, ale na výslednou ostrost mají velký vliv podmínky pěstování – především slunce, teplo, zálivka, výživa a mírný stres rostliny.

Dostatek světla a tepla
Pokud vás zajímá, jak dozrávají chilli papričky do maximální pálivosti, odpovědí je především slunce. Čím více světla a vyšší teploty rostlina má, tím více kapsaicinu vytváří. Papričky pěstované ve skleníku nebo fóliovníku bývají proto ostřejší než ty z volného záhonu. Ideální teploty pro ostré chilli se pohybují kolem 25–30 °C.
Pravidelná, ale střídmější zálivka
Jedním z důvodů, proč chilli někdy nepálí, je nadměrná zálivka. Rostlina reaguje na mírný nedostatek vody zvýšenou tvorbou kapsaicinu. V době dozrávání proto není vhodné chilli přelévat. Zaléváme raději méně často, ale pravidelně, aby substrát mírně vysychal. Díky tomu získáme ostřejší plody s výraznější chutí. Pozor ale na extrémní sucha, mohou plody poškodit a snížit výnos a pálivost.

Vyvážená výživa podporuje pálivost
Chceme-li vědět, co dále ovlivňuje ostrost chilli papriček, důležitou roli hraje hnojení. Dusík podporuje hlavně růst listů, ale pokud je ho příliš, snižuje se pálivost. Proto je v době dozrávání lepší omezit dusíkatá hnojiva a dopřát rostlinám více draslíku a fosforu, které podporují vybarvování i chuť plodů. Pomáhá také doplnění mikroprvků – například vápníku a hořčíku, jež chrání rostlinu před fyziologickými poruchami.
Sklizeň až v plné zralosti
Pokud se ptáme, jak zvýšit pálivost chilli papriček, jedním z klíčových pravidel je sklizeň ve správný okamžik. Plody jsou nejpálivější v plné zralosti, kdy dosáhnou své konečné barvy – červené, oranžové či žluté podle odrůdy. Zelené papričky mají výrazně nižší obsah kapsaicinu a proto chutnají mírněji.

Stres jako přirozený posilovač
Dalším z osvědčených tipů pro pěstování ostřejších chilli je vědomé vystavení rostliny mírnému stresu. Krátkodobé omezení vody, pěstování v menším květináči nebo přirozené výkyvy teplot vedou rostlinu k vyšší produkci kapsaicinu. Je však nutné najít rovnováhu – příliš velký stres může naopak způsobit opadávání květů i plodů.

Proč chilli někdy nepálí
Někdy se stane, že i známě ostrá odrůda dá plody jen mírně pálivé. Nejčastějšími důvody jsou chladné počasí, nadměrná zálivka nebo příliš vysoké dávky dusíku v hnojivu. V takovém případě pomůže pěstování ve skleníku nebo fóliovníku, kde má rostlina více světla a stabilní teploty.
Pokud tedy chceme opravdu ostré chilli papričky, dopřejme jim hodně slunce a tepla, zalévejme je pravidelně, ale střídmě, omezme dusík a přidejme draslík a fosfor. A hlavně sklízejme až v plné zralosti – právě tehdy jsou plody nejpálivější.