Nakládání masa na uzení do vakua

24.1.2024 / redakce

Nakládání masa na uzení do vakua je nejjednodušší přípravou masa na uzení. K naložení masa potřebujeme pouze sůl a vakuovačku. Maso nakládáme na sucho, bez láku, přidat můžeme i česnek a další koření. Pojďme se podívat jak na to.

K nakládání do vakua se hodí všechny druhy masa, které na uzení používáme a které nakládáme do láku. Základem pro veškeré nakládání masa na uzení je sůl nebo rychlosůl a stejně tak je tomu i v případě nakládání do vakua. Výhodou rychlosoli je zkrácení doby naložení masa až o polovinu, rychlosůl také zařídí červenou barvu masa a delší trvanlivost. Odpůrci rychlosoli samozřejmně mohou použít obyčejnou sůl. Dále budeme potřebovat vakuovačku a vakuovací fólii a také koření dle chuti. Já nejčastěji používám česnek.

Výhody nakládání masa do vákua

Je to jednooduché a zvládne to opravdu každý. To je jedna z největších výhod. Nepotřebujeme žádné další nádoby, maso ve vakuových pytlích umístíme do lednice a nehrozí, že nám maso něčím načichne. Také je téměř vyloučeno riziko, že se nám naložené maso zkazí. Díky vakuu se nežádoucí bakterie k masu nedostanou.

Bůček naložený na uzení do vakua
Bůček naložený na uzení do vakua, zde jsem balil šrůtky vždy po 2 kusech

Postup nakládání masa na uzení do vakua

Maso určené k uzení očistíme a naporcujeme na šrůtky o váze cca 1 kg, nebo jinou velikost vhodnou do vaší udírny. Jednotlivé šrůtky nasolíme, jednodušeme maso ze všech stran obalíme v soli nebo rychlosoli, v poměru 20 gramů na kilo masa. Ideální je navážit si pro každý šrůtek sůl samostatně, máme tak jistotu, že použijeme na každý kus správné množství soli a všechny šrůtky budou po vyuzení stejně slané.

Přidat také můžeme oblíbené koření. Já často používám utřený česnek, kterým jednotlivé šrůtky potřu. Oblíbená je také směs divokého koření. Na 1 kg masa si v hmoždíři rozdrtíme 7 gramů pepře, 7 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Použít můžeme i papriku (sladkou, pálivou nebo jejich mix), používáme 15-20 gramů papriky na kilo maso.

krkovice naložená na uzení do vakua
Zavakuovaná nasolená krkovice

Připravíme si dostatečně dlouhé "rukávy" z vakuovací folie a jednotlivé kusy zavakuujeme. Umístíme do lednice a obden maso otočíme. Při použití rychlosoli máme maso naložené do vákua po dvou týdnech připravené na uzení. Maso naložené v obyčejné soli bude připravené k uzení zhruba za 4-5 týdnů.

Po vyjmutí masa z folie opláchme maso od soli a dobře ho osušíme, maso nevkládáme do udírny studené. Udíme stejně jako při jiných způsobech naložení masa.

nakrojený bůček, vyuzený, naložený do vakua
Hotový nakrojený vepřový bok, který byl ve vakuu naložený 2 týdny