Uchovejte čerstvé jídlo déle díky vakuové svářečce fólií Možná Vás stejně jako mne mrzí vždy, když vyhazujete zkažené potraviny z ledničky nebo spíže. Zároveň jste si v obchodech všimli, že vakuově balené zboží má delší expiraci. Že to spolu nesouvisí? Jen zdánlivě. Dnes si totiž můžete prodloužit životnost drahých a pečlivě vybíraných potravin sami. Co k tomu budete potřebovat? Vakuovou svářečku fólií a drážkovanou fólii.
Vybíráme fritovací hrnec – dá se vůbec smažit zdravě? Přestože je dnes kladen velký důraz na zdravé stravování, je jedním z elektrospotřebičů, který najdeme v mnoha českých domácnostech fritovací hrnec. No řekněte, kdo by odolal křupavým řízkům či zelenině, nebo čerstvým hranolkům? Pokud také rádi čas od času takto zhřešíte, pak jistě i vy fritovací hrnec, lidově friťák, v kuchyni oceníte. Podle čeho vybírat?
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.
Jak správně udit klobásy v domácí udírně Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární.
Domácí džemy pro zdraví i jako netradiční dárek Co s košíkem mirabelek nebo švestek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už v létě? Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád.
3 nejoblíbenější recepty na saláty v roce 2019 – také je doma připravujete? Zdravá strava je čím dál více propíraným tématem. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, a kromě toho také vitaminů, které jsou pro lidský organismus potřebné. Které saláty jsou vašimi oblíbenými a shodují se s těmi, které si zamilovala většina české populace?
Jak vybrat elektrickou udírnu? Elektrické udírny patří mezi ty nejsnáze ovladatelné, a proto stoupá jejich obliba zejména mezi těmi, kteří s uzením začínají nebo se teprve učí. I mezi elektrickými udírnami existují rozdíly ve způsobu topení a regulace teploty. Jednotlivé typy mají pochopitelně své výhody i nevýhody.
Oblíbené letní ovocné koláče Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!
Čím topit v udírně – dřevem nebo dřevěnou štěpkou O tom, čím topit v udírně, rozhoduje především typ udírny. Ne každá udírna je stavěná na topení kusovým dřevem a je dobré znát klady i zápory té či oné varianty už při výběru udírny.
Jak udit bezpečně a zdravě Při uzení masa a dalších pokrmů je potřeba dodržovat několik pravidel, které vám zajistí bezpečnost a také chuť a zdravotní nezávadnost vyuzených pokrmů. Jak se vyhnout požáru nebo dehtování kouře?
Mini stolní trouby nahradí v malé kuchyni vařič i troubu Máte malou kuchyň, kde by vám klasická trouba zabírala hodně místa, nebo jste student a potřebujete mít na kolejích něco na přípravu jídla? Hledáte alternativní způsob vaření a pečení na chalupě? Pak vám jistě poslouží stolní mini trouba, která zvládne připravit kuře, grilované ryby, zeleninu, koláče i upéct vánoční cukroví.
Uzení masa na grilu Udit maso lze i na grilu, ovšem nejedná se o uzení v pravém slova smyslu, ale spíše o kulinářskou úpravu. Maso, zelenina nebo sýry se grilují za přítomnosti kouře, čímž pokrmy získávají specifickou chuť a vůni. Jaký gril lze pro tzv. zauzování použít a jak při uzení postupovat?
Příprava míchaných nápojů se neobejde bez kvalitního barového vybavení Také si čas od času v restauraci či baru dopřejete skleničku nějakého míchaného nápoje? Zejména v horkých letních dnech je například takové mojito velmi osvěžující. Abychom si míchané nápoje mohli dopřávat častěji a za levnější peníz, můžeme si je zkusit připravit doma. Jaké barové vybavení budeme pro přípravu drinků potřebovat?
Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou? Pokud uvažujete o pořízení nové udírny, určitě stojíte před rozhodnutím, jakou udírnu si vybrat. Možností máte hned několik včetně stavby udírny svépomocí. Dnes se zaměříme na srovnání běžně prodávaných udíren, na udírny dřevěné a elektrické.
Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa? Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.