Čas malin: recepty na oblíbené malinové dobroty

25.6.2024 / redakce

Maliny patří k nejoblíbenějším letním plodům. Ukážeme si recepty na malinovou bublaninu, cheesecake, muffiny, brownies a další sladké dobroty, které promění úrodu malin v dokonalý dezert.

Maliny patří mezi nejoblíbenější letní ovoce – jsou sladké, voňavé, osvěžující a plné chuti. Najdeme je jak ve volné přírodě, tak na zahradách, kde je můžeme pěstovat v různých odrůdách. Největší radost nám samozřejmě udělají čerstvě natrhané, kdy si můžeme vychutnat jejich plnou chuť přímo z keře. Kromě toho jsou maliny také velmi zdravé – obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují naši imunitu a celkové zdraví.

oblíbené recepty z malin
Maliny patří mezi potraviny s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek.

Protože jde ale o ovoce, které rychle podléhá zkáze, často se stává, že máme najednou větší úrodu, než stihneme sníst. Co tedy s nimi? Naštěstí existuje spousta skvělých receptů, díky kterým využijeme maliny naplno – ať už čerstvé, nebo mražené. Od tradiční malinové bublaniny, přes svěží nepečené dorty, až po moderní dezerty jako malinové brownies nebo originální domácí pralinky.

V dnešním článku si ukážeme několik osvědčených receptů, které nás provedou sladkým světem malin. Vybrali jsme pro vás takové, které jsou snadné na přípravu a zároveň zaručeně potěší každého milovníka sladkostí. Ať už plánujete rychlý moučník na nedělní odpoledne, nebo chcete připravit elegantní dezert pro slavnostní příležitost, s malinami rozhodně nešlápnete vedle.

Nezapomeňme také, že maliny nemusíme využít jen do dezertů – skvěle se hodí i do domácích limonád, smoothie, marmelád nebo třeba jako ozdoba na snídaňové kaše. Pokud vás zajímají i tyto možnosti, určitě doporučujeme podívat se na naše další články, kde najdete spoustu inspirace pro letní kuchyni. Teď už se ale pojďme pustit do konkrétních receptů!

oblíbené malinové recepty
Nejlepší jsou čertsvě natrhané maliny.

Malinová bublanina

Počet porcí: cca 12
Forma: menší vyšší plech (cca 25 × 30 cm)
Čas přípravy: 20 minut
Čas pečení: 35 minut

Malinová bublanina je klasika, která nás vrátí do dětství. Nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a křupavá cukrová krusta na povrchu – tohle je dezert, který mizí z plechu rychlostí blesku!

Suroviny:
100 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 50 ml mléka, tuk a mouka na vysypání formy, 250 g malin, cukr krystal na posypání

Postup:
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do těsta. Přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme mléko. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu, posypeme malinami a krystalovým cukrem. Pečeme při 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Nepečený malinový dort

Počet porcí: cca 8
Forma: dortová forma (20 cm) nebo miska
Čas přípravy: 20 minut + chlazení

Svěží a lehký dezert, který potěší v horkých dnech. Kombinace piškotů, smetanového krému a malin tvoří dokonalou harmonii chutí.

Suroviny:
400 ml šlehačky, 250 g kysané smetany, cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, 2 balení piškotů, 300 g malin, ztužovač šlehačky (volitelně)

Postup:
Ušleháme šlehačku, přimícháme kysanou smetanu, osladíme a přidáme vanilkový cukr. Do dortové formy vrstvíme piškoty, krém a maliny. Pokud použijeme ztužovač, můžeme dort vyklopit už po pár hodinách v lednici, jinak necháme tuhnout přes noc.

Malinové špagety se zmrzlinou

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut

Hravý a originální dezert, který zaručeně nadchne děti i dospělé. Jemná vanilková zmrzlina ve tvaru špaget, malinová omáčka a šlehačka s čokoládou – prostě neodolatelné!

Suroviny:
800 ml vanilkové zmrzliny, 200 g malin, 50 g krupicového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce nastrouhané čokolády

Postup:
Maliny rozmačkáme s cukrem a necháme stát. Pak propasírujeme. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, vmícháme čokoládu. Zmrzlinu necháme lehce povolit, protlačíme ji lisem na brambory na talíře, přelijeme malinovou omáčkou a doplníme šlehačkou.

Malinový cheesecake

Počet porcí: cca 12
Forma: dortová forma (20–23 cm)
Čas přípravy: 25 minut
Čas pečení: 40 minut + chlazení

Krémový, jemný, s osvěžující malinovou vrstvou – tento cheesecake si získá srdce každého milovníka sladkostí. Je skvělý na oslavy i k nedělní kávě.

Suroviny:
150 g máslových sušenek, 75 g másla, 500 g tvarohu, 1,5 lžíce hladké mouky, 150 g cukru, 1 vanilkový lusk, 2 vejce, 125 ml zakysané smetany, 300 g malin, 2 lžíce moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání (40%)

Postup:
Sušenky rozdrtíme, smícháme s máslem a namačkáme do formy. Pečeme 5 minut při 180 °C. Tvaroh s cukrem, vanilkou, vejci a smetanou vyšleháme, vmícháme půlku malin a natřeme na korpus. Pečeme 35 minut. Po zchladnutí polijeme malinovou omáčkou a podáváme se šlehačkou.

oblíbené malinové recepty
Malinový cheesecake.

Malinové muffiny

Počet porcí: 12 muffinů
Forma: forma na muffiny
Čas přípravy: 15 minut
Čas pečení: 15–18 minut

Měkké, vláčné muffiny s malinami a mandlovou posypkou jsou skvělé na snídani i jako rychlá sladká svačina.

Suroviny:
85 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 200 ml mléka, 140 g cukru, 1 lžička vanilkové esence, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody, 150 g malin, plátky mandlí na ozdobu

Postup:
Smícháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilku. V jiné míse prosejeme mouku s práškem a sodou, přimícháme maliny. Spojíme s tekutými přísadami, lehce promícháme. Nalijeme do formy a posypeme mandlemi. Pečeme 15–18 minut při 180 °C.

oblíbené recepty z malin
Malinové muffiny.

Malinové brownies

Počet porcí: cca 12
Forma: pekáček 20 × 30 cm
Čas přípravy: 20 minut
Čas pečení: 25–30 minut

Čokoládové potěšení s malinami – vláčné, mazlavé uprostřed, s ovocnou svěžestí. Skvělé na víkendové mlsání i jako luxusní dezert.

Suroviny:
180 g másla, 150 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 3 vejce, 270 g třtinového cukru, 80 g hladké mouky, 40 g kakaa, 250 g malin

Postup:
Máslo a čokolády rozpustíme, necháme vychladnout. Vejce s cukrem šleháme 5 minut, vmícháme čokoládovou směs. Přidáme mouku s kakaem, zapracujeme půlku malin. Nalijeme do pekáčku, posypeme zbylými malinami a pečeme 25–30 minut při 180 °C.

Malinové pralinky

Počet porcí: cca 15 pralinek
Čas přípravy: 40 minut + chlazení

Elegantní a originální sladkost, která zaujme na první pohled. Čokoládová skořápka, malinové srdíčko a jemné obalení v čokoládové rýži – malý luxus do každého dne.

Suroviny:
250 g hořké čokolády, 90 g másla, 60 g malinové marmelády, 40 g bílé čokolády, 15 malin, 1 lžíce malinového likéru, 1 lžička kokosového mléka, 100 g čokoládové rýže

Postup:
Rozpustíme máslo a hořkou čokoládu, vmícháme marmeládu s likérem a necháme ztuhnout. Bílou čokoládu s kokosovým mlékem rozpustíme, necháme ztuhnout a nastříkáme do malin. Tmavou hmotu vytvarujeme do placiček, zabalíme do nich maliny a obalíme v čokoládové rýži.