Čas malin: recepty na oblíbené malinové dobroty
Maliny patří k nejoblíbenějším letním plodům. Ukážeme si recepty na malinovou bublaninu, cheesecake, muffiny, brownies a další sladké dobroty, které promění úrodu malin v dokonalý dezert.
Maliny patří mezi nejoblíbenější letní ovoce – jsou sladké, voňavé, osvěžující a plné chuti. Najdeme je jak ve volné přírodě, tak na zahradách, kde je můžeme pěstovat v různých odrůdách. Největší radost nám samozřejmě udělají čerstvě natrhané, kdy si můžeme vychutnat jejich plnou chuť přímo z keře. Kromě toho jsou maliny také velmi zdravé – obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují naši imunitu a celkové zdraví.

Protože jde ale o ovoce, které rychle podléhá zkáze, často se stává, že máme najednou větší úrodu, než stihneme sníst. Co tedy s nimi? Naštěstí existuje spousta skvělých receptů, díky kterým využijeme maliny naplno – ať už čerstvé, nebo mražené. Od tradiční malinové bublaniny, přes svěží nepečené dorty, až po moderní dezerty jako malinové brownies nebo originální domácí pralinky.
V dnešním článku si ukážeme několik osvědčených receptů, které nás provedou sladkým světem malin. Vybrali jsme pro vás takové, které jsou snadné na přípravu a zároveň zaručeně potěší každého milovníka sladkostí. Ať už plánujete rychlý moučník na nedělní odpoledne, nebo chcete připravit elegantní dezert pro slavnostní příležitost, s malinami rozhodně nešlápnete vedle.
Nezapomeňme také, že maliny nemusíme využít jen do dezertů – skvěle se hodí i do domácích limonád, smoothie, marmelád nebo třeba jako ozdoba na snídaňové kaše. Pokud vás zajímají i tyto možnosti, určitě doporučujeme podívat se na naše další články, kde najdete spoustu inspirace pro letní kuchyni. Teď už se ale pojďme pustit do konkrétních receptů!

Malinová bublanina
Počet porcí: cca 12
Forma: menší vyšší plech (cca 25 × 30 cm)
Čas přípravy: 20 minut
Čas pečení: 35 minut
Malinová bublanina je klasika, která nás vrátí do dětství. Nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a křupavá cukrová krusta na povrchu – tohle je dezert, který mizí z plechu rychlostí blesku!
Suroviny:
100 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 50 ml mléka, tuk a mouka na vysypání formy, 250 g malin, cukr krystal na posypání
Postup:
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do těsta. Přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme mléko. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu, posypeme malinami a krystalovým cukrem. Pečeme při 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Nepečený malinový dort
Počet porcí: cca 8
Forma: dortová forma (20 cm) nebo miska
Čas přípravy: 20 minut + chlazení
Svěží a lehký dezert, který potěší v horkých dnech. Kombinace piškotů, smetanového krému a malin tvoří dokonalou harmonii chutí.
Suroviny:
400 ml šlehačky, 250 g kysané smetany, cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, 2 balení piškotů, 300 g malin, ztužovač šlehačky (volitelně)
Postup:
Ušleháme šlehačku, přimícháme kysanou smetanu, osladíme a přidáme vanilkový cukr. Do dortové formy vrstvíme piškoty, krém a maliny. Pokud použijeme ztužovač, můžeme dort vyklopit už po pár hodinách v lednici, jinak necháme tuhnout přes noc.
Malinové špagety se zmrzlinou
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut
Hravý a originální dezert, který zaručeně nadchne děti i dospělé. Jemná vanilková zmrzlina ve tvaru špaget, malinová omáčka a šlehačka s čokoládou – prostě neodolatelné!
Suroviny:
800 ml vanilkové zmrzliny, 200 g malin, 50 g krupicového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce nastrouhané čokolády
Postup:
Maliny rozmačkáme s cukrem a necháme stát. Pak propasírujeme. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, vmícháme čokoládu. Zmrzlinu necháme lehce povolit, protlačíme ji lisem na brambory na talíře, přelijeme malinovou omáčkou a doplníme šlehačkou.
Malinový cheesecake
Počet porcí: cca 12
Forma: dortová forma (20–23 cm)
Čas přípravy: 25 minut
Čas pečení: 40 minut + chlazení
Krémový, jemný, s osvěžující malinovou vrstvou – tento cheesecake si získá srdce každého milovníka sladkostí. Je skvělý na oslavy i k nedělní kávě.
Suroviny:
150 g máslových sušenek, 75 g másla, 500 g tvarohu, 1,5 lžíce hladké mouky, 150 g cukru, 1 vanilkový lusk, 2 vejce, 125 ml zakysané smetany, 300 g malin, 2 lžíce moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání (40%)
Postup:
Sušenky rozdrtíme, smícháme s máslem a namačkáme do formy. Pečeme 5 minut při 180 °C. Tvaroh s cukrem, vanilkou, vejci a smetanou vyšleháme, vmícháme půlku malin a natřeme na korpus. Pečeme 35 minut. Po zchladnutí polijeme malinovou omáčkou a podáváme se šlehačkou.

Malinové muffiny
Počet porcí: 12 muffinů
Forma: forma na muffiny
Čas přípravy: 15 minut
Čas pečení: 15–18 minut
Měkké, vláčné muffiny s malinami a mandlovou posypkou jsou skvělé na snídani i jako rychlá sladká svačina.
Suroviny:
85 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 200 ml mléka, 140 g cukru, 1 lžička vanilkové esence, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody, 150 g malin, plátky mandlí na ozdobu
Postup:
Smícháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilku. V jiné míse prosejeme mouku s práškem a sodou, přimícháme maliny. Spojíme s tekutými přísadami, lehce promícháme. Nalijeme do formy a posypeme mandlemi. Pečeme 15–18 minut při 180 °C.

Malinové brownies
Počet porcí: cca 12
Forma: pekáček 20 × 30 cm
Čas přípravy: 20 minut
Čas pečení: 25–30 minut
Čokoládové potěšení s malinami – vláčné, mazlavé uprostřed, s ovocnou svěžestí. Skvělé na víkendové mlsání i jako luxusní dezert.
Suroviny:
180 g másla, 150 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 3 vejce, 270 g třtinového cukru, 80 g hladké mouky, 40 g kakaa, 250 g malin
Postup:
Máslo a čokolády rozpustíme, necháme vychladnout. Vejce s cukrem šleháme 5 minut, vmícháme čokoládovou směs. Přidáme mouku s kakaem, zapracujeme půlku malin. Nalijeme do pekáčku, posypeme zbylými malinami a pečeme 25–30 minut při 180 °C.
Malinové pralinky
Počet porcí: cca 15 pralinek
Čas přípravy: 40 minut + chlazení
Elegantní a originální sladkost, která zaujme na první pohled. Čokoládová skořápka, malinové srdíčko a jemné obalení v čokoládové rýži – malý luxus do každého dne.
Suroviny:
250 g hořké čokolády, 90 g másla, 60 g malinové marmelády, 40 g bílé čokolády, 15 malin, 1 lžíce malinového likéru, 1 lžička kokosového mléka, 100 g čokoládové rýže
Postup:
Rozpustíme máslo a hořkou čokoládu, vmícháme marmeládu s likérem a necháme ztuhnout. Bílou čokoládu s kokosovým mlékem rozpustíme, necháme ztuhnout a nastříkáme do malin. Tmavou hmotu vytvarujeme do placiček, zabalíme do nich maliny a obalíme v čokoládové rýži.