Zlaté mléko: ájurvédský nápoj pro zdraví, imunitu a klidný spánek

28.9.2025 / redakce

Zlaté mléko, tradiční ájurvédský nápoj z kurkumy a koření, si našlo cestu i do moderní kuchyně. Podporuje imunitu, uklidňuje před spaním a nabízí mnoho chutných variant.

Zlaté mléko, známé také jako turmeric latte nebo v Indii jako haldi doodh, je nápoj, který si získal oblibu po celém světě. Přestože se v kavárnách tváří jako moderní trend, jeho kořeny sahají stovky let do minulosti a do tradiční ájurvédské medicíny. Spojuje v sobě hřejivou chuť koření s účinky, které prospívají tělu i mysli.

Historie a původ zlatého mléka

V Indii se zlaté mléko pije po generace jako domácí lék. Nejčastěji se podávalo při nachlazení, kašli nebo před spaním, aby tělo zklidnilo a posílilo imunitu. V rámci ájurvédy patří mezi tzv. rasajany – prostředky, které regenerují organismus a podporují dlouhověkost.

Tradičně se připravovalo z plnotučného kravského mléka a ghí, často se podávalo dětem i starším lidem jako součást večerní rutiny. Dnes si našlo cestu i do moderních kaváren a wellness trendů, kde se podává v podobě „kurkumového latté“.

Co vlastně zlaté mléko je?

Základ tvoří mléko a kurkuma, která mu dává charakteristickou zlatou barvu. Pro lepší vstřebávání účinného kurkuminu se vždy přidává i tuk (ghí nebo kokosový olej) a špetka černého pepře. Chuť nápoje se dá obohatit zázvorem, skořicí, kardamomem či muškátovým oříškem.

Tradiční recept počítá s kravským mlékem a přepuštěným máslem ghí, dnes ale existují i lehčí veganské verze s mandlovým, kokosovým či ovesným mlékem.

Zlaté mléko, ajurvédský nápoj plný zdravý
Zlaté mléko má svůj původ v Indii. 

Proč pít zlaté mléko?

Podpora imunity: Kurkuma působí jako antioxidant a v kombinaci s pepřem se její účinky znásobují.

Protizánětlivé účinky: Nápoj bývá doporučován při bolestech kloubů a svalů.

Lepší trávení: Zázvor a kardamom podporují činnost žaludku a střev.

Zklidnění před spánkem: Teplý nápoj navozuje pocit pohody a pomáhá uvolnit tělo po náročném dni.

Ájurvéda navíc doporučuje zlaté mléko lidem s převahou Vata doši, protože má hřejivé a zklidňující vlastnosti.

Síla jednotlivých ingrediencí

Každá složka zlatého mléka má svůj význam – nejen pro chuť, ale i pro zdraví:

Kurkuma – obsahuje kurkumin, silný antioxidant s protizánětlivými účinky. Podporuje správnou funkci jater, prospívá kloubům a posiluje imunitu.

Černý pepř – díky piperinu zvyšuje vstřebávání kurkuminu až dvacetinásobně. Navíc stimuluje trávení a působí proti nadýmání.

Zázvor – zmírňuje nevolnost, podporuje trávení a působí proti zánětům. V kombinaci s kurkumou tvoří účinné duo pro obranyschopnost.

Skořice – harmonizuje hladinu cukru v krvi, má antibakteriální účinky a dodává nápoji jemně nasládlou chuť.

Kardamom – zklidňuje žaludek, působí detoxikačně a osvěžuje dech.

Muškátový oříšek – v malém množství podporuje spánek i trávení, zároveň prohřívá organismus.

Mléko (kravské nebo rostlinné) – vytváří krémový základ a tuk v něm obsažený pomáhá vstřebávat kurkumin.

Ghí nebo kokosový olej – zdroj zdravých tuků, které podporují vstřebávání účinných látek. V ájurvédě se ghí považuje za regenerační potravinu.

Med nebo javorový sirup – osladí a dodají živiny. Med působí antibakteriálně, javorový sirup je bohatý na minerály jako mangan či zinek.

Varianty zlatého mléka

Zlaté mléko se dá připravit na mnoho způsobů. Klasická ájurvédská verze spojuje plnotučné mléko, ghí, kurkumu, pepř a zázvor a patří k nejhutnějším a nejvýživnějším. Pokud preferujeme rostlinnou stravu, můžeme sáhnout po veganské variantě s kokosovým nebo mandlovým mlékem a kokosovým olejem. Intenzivnější chuť získáme, když použijeme čerstvé kořeny kurkumy a zázvoru namísto sušeného koření. Pro milovníky sladkých chutí existuje jemnější verze oslazená medem, javorovým sirupem či datlovým cukrem. A pokud si chceme nápoj vychutnat ve stylu moderní kavárny, můžeme ho připravit jako latté s našlehanou mléčnou pěnou podobnou cappuccinu.

Zlaté mléko, ajurvédský nápoj plný zdravý
Zlaté mléko - základní surovinou je kurkuma.

Recept na domácí zlaté mléko

Ingredience (1 porce):

  • 1 šálek mléka (kravské nebo rostlinné)
  • 1 lžička mleté kurkumy nebo čerstvě nastrouhaného kořene
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • Špetka černého pepře
  • ½ lžičky skořice
  • Sladidlo podle chuti (med, javorový sirup)
  • Volitelně: kardamom, muškátový oříšek

Postup:

  1. Mléko nalijte do rendlíku a přidejte koření.
  2. Pomalu zahřívejte a nechte 10 minut jemně probublávat.
  3. Nápoj přeceďte přes sítko a oslaďte.
  4. Podávejte horké, ideálně večer před spaním.

Nejčastější otázky (FAQ)

Můžu pít zlaté mléko každý den?
Ano, v mírném množství (1 šálek denně) je vhodné jako součást zdravého životního stylu.

Je zlaté mléko vhodné pro děti?
Ano, ale doporučuje se menší množství koření a vynechání černého pepře.

Pomůže zlaté mléko při nachlazení?
Díky obsahu zázvoru a kurkumy může zmírnit příznaky a posílit imunitu, nenahrazuje ale lékařskou léčbu.

Jaká je nejlepší denní doba pro pití?
Tradičně se pije večer, protože uklidňuje a podporuje kvalitní spánek.

Zlatý rituál do vašeho dne

Zlaté mléko je víc než jen nápoj – je to způsob, jak se na chvíli zastavit a dopřát si chvilku péče o sebe. Jeho složky působí společně: zahřejí, posílí tělo a uklidní mysl. Proto se tento nápoj stal oblíbeným nejen v Indii, ale i v moderní kuchyni po celém světě.

Vyzkoušejte náš recept na zlaté mléko a zařaďte ho do své večerní rutiny. Podělte se s námi o své zkušenosti – připravujete raději tradiční nebo moderní variantu?