Domácí rohlíky

17.8.2025 / redakce

Není nad vůni čerstvě upečeného pečiva, která provoní celý byt a navodí atmosféru skutečného domova. Domácí rohlíky jsou českou klasikou, která nikdy neomrzí – nadýchané uvnitř, jemně křupavé na povrchu a bez zbytečných aditiv, jaké často najdeme v kupovaném pečivu. Přitom jejich příprava není vůbec složitá.

V našem receptu na domácí rohlíky vám ukážeme, jak si z pár základních surovin připravit těsto, které krásně vykyne a snadno se s ním pracuje. Naučíme se správně tvarovat jednotlivé kousky, aby měly typický rohlíkový vzhled, a poradíme i s pečením tak, aby byly rohlíky na povrchu dozlatova a uvnitř měkké a vláčné.

Výhodou domácího pečení je, že si můžete recept přizpůsobit – rohlíky posypat mákem, sezamem nebo kmínem, případně do těsta přidat trochu celozrnné mouky pro výraznější chuť. Pokud si rádi pečivo připravujete do zásoby, můžete rohlíky také zamrazit a mít tak vždy po ruce čerstvou svačinu nebo přílohu k polévce.

Domácí pečivo se zkrátka vyplatí – nejen kvůli chuti a čerstvosti, ale i proto, že víme přesně, co do těsta dáváme. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a zjistíte, že upéct si vlastní rohlíky je jednodušší, než se zdá.

Suroviny

Na 8 rohlíků: 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 135 ml vlažné vody
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 5 g soli
  • 2,5 g cukru
  • 1 lžička sušeného droždí
  • vejce a trochu mléka na potření rohlíků

Postup

V míse smícháme oba druhy mouky s cukrem, solí, olejem a droždím. Přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme pružné, nelepivé těsto. To přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na 16 menších kousků. Každý necháme ještě asi 15 minut odpočívat.

Z jednotlivých dílků vyválíme placky, které postupně smotáme do tvaru rohlíků.

Připravené rohlíky naskládáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme a necháme znovu kynout – přibližně půl hodiny.

Poté je potřeme směsí rozšlehaného vejce s trochou mléka.

Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme 10–15 minut, dokud nezezlátnou.

Pokud chcete mít rohlíky křupavější, můžete do trouby vložit malý hrneček s vodou, aby vznikla pára.

Slané pečení a domácí pečivo - další recepty