Domácí rohlíky
Není nad vůni čerstvě upečeného pečiva, která provoní celý byt a navodí atmosféru skutečného domova. Domácí rohlíky jsou českou klasikou, která nikdy neomrzí – nadýchané uvnitř, jemně křupavé na povrchu a bez zbytečných aditiv, jaké často najdeme v kupovaném pečivu. Přitom jejich příprava není vůbec složitá.
V našem receptu na domácí rohlíky vám ukážeme, jak si z pár základních surovin připravit těsto, které krásně vykyne a snadno se s ním pracuje. Naučíme se správně tvarovat jednotlivé kousky, aby měly typický rohlíkový vzhled, a poradíme i s pečením tak, aby byly rohlíky na povrchu dozlatova a uvnitř měkké a vláčné.
Výhodou domácího pečení je, že si můžete recept přizpůsobit – rohlíky posypat mákem, sezamem nebo kmínem, případně do těsta přidat trochu celozrnné mouky pro výraznější chuť. Pokud si rádi pečivo připravujete do zásoby, můžete rohlíky také zamrazit a mít tak vždy po ruce čerstvou svačinu nebo přílohu k polévce.
Domácí pečivo se zkrátka vyplatí – nejen kvůli chuti a čerstvosti, ale i proto, že víme přesně, co do těsta dáváme. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a zjistíte, že upéct si vlastní rohlíky je jednodušší, než se zdá.
Suroviny
Na 8 rohlíků:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 135 ml vlažné vody
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 5 g soli
- 2,5 g cukru
- 1 lžička sušeného droždí
- vejce a trochu mléka na potření rohlíků
Postup
V míse smícháme oba druhy mouky s cukrem, solí, olejem a droždím. Přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme pružné, nelepivé těsto. To přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na 16 menších kousků. Každý necháme ještě asi 15 minut odpočívat.
Z jednotlivých dílků vyválíme placky, které postupně smotáme do tvaru rohlíků.
Připravené rohlíky naskládáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme a necháme znovu kynout – přibližně půl hodiny.
Poté je potřeme směsí rozšlehaného vejce s trochou mléka.
Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme 10–15 minut, dokud nezezlátnou.
Pokud chcete mít rohlíky křupavější, můžete do trouby vložit malý hrneček s vodou, aby vznikla pára.