Krémové dýňové těstoviny ala mac and cheese
Kdo by nemiloval mac and cheese – těstoviny obalené v krémové omáčce? Tento recept přináší odlehčenou a zdravější variantu, která je navíc bez laktózy a čistě vegetariánská. Hlavní roli tu hraje dýňové pyré, máslová dýně a droždí, které dodá omáčce jemně sýrovou chuť i extra porci výživy. Výsledkem je jemná, voňavá a přitom sytá omáčka, která se skvěle hodí nejen k těstovinám, ale i k zelenině.

Recept je rychlý a jednoduchý – stačí čtvrt hodiny a máme na stole teplou a výživnou večeři, která zahřeje i v těch nejchladnějších dnech.
Suroviny
- 350 g těstovin dle vlastního výběru
- 350 g dýňového pyré (recept na pyré najdete pod výpisem surovin)
- 100 g máslové dýně (může být i mražená)
- 120 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička drcených chilli vloček
- špetka soli a pepře
Postup
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a odložíme stranou.
V mixéru rozmixujeme dýňové pyré, kousky máslové dýně, vývar, droždí, olivový olej, česnek a koření, dokud nevznikne hladká omáčka.
Omáčku přelijeme do kastrůlku a na mírném ohni krátce prohřejeme.
Promícháme s uvařenými těstovinami a můžeme podávat. Skvěle chutná i se špenátem nebo jinou zeleninou, kterou přidáme přímo do omáčky.