Kynuté buchty s povidly podle Josefa Maršálka
Kynuté buchty patří mezi největší klasiky české kuchyně – nadýchané těsto, sladká povidlová náplň a vůně, která se při pečení line celým domem. Mnozí z nás si je spojují s dětstvím, s nedělními návštěvami u prarodičů nebo s okamžiky, kdy čerstvě upečené buchty mizely z plechu ještě horké. Přestože se může zdát, že příprava kynutého těsta je náročná disciplína, stačí znát několik základních pravidel a výsledkem budou buchty, které budou stejně voňavé a vláčné, jako si je pamatujeme z dětství.
Cukrář Josef Maršálek, který si získal oblibu díky pořadu Peče celá země, často zdůrazňuje, že klíčem k úspěchu je správná technika a kvalitní suroviny. Jeho recept na povidlové buchty staví na osvědčeném základu, ale přidává i několik drobných triků, díky nimž těsto krásně vykyne, buchty se nerozlepí a vydrží dlouho čerstvé.
V tomto receptu si krok za krokem ukážeme, jak připravit klasické povidlové buchty, které zaujmou nejen svou chutí, ale i poctivým domácím vzhledem. Při správném postupu se buchty stanou nejen sladkým zákuskem, ale i malým svátečním rituálem, který provoní celou domácnost.
Suroviny
Suroviny na těsto
- 1 kg hladké mouky
- 600 ml vlažného mléka
- 80 g krupicového cukru
- 2 vejce (velikost M)
- 10 g soli
- 40 g čerstvého droždí (nebo asi 15 g sušeného)
- 120 g rozpuštěného másla
Náplň
- hustá švestková povidla
- 1–2 lžíce rumu (volitelně)
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku nebo badyánu
- trochu nastrouhaného perníku na zahuštění (dle potřeby)
Na dokončení
- rozpuštěné máslo na potírání a obalování buchet
- případně moučkový cukr na posypání
Povidla si můžete připravit podle našeho receptu:
[ RECIPE_3081 - Domácí povidla ze švestek: tradi ]
Postup
Příprava těsta
Droždí rozdrobíme do části vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, zbytek cukru, vejce, kvásek a mléko. Máslo a sůl přidáváme až nakonec, aby se těsto lépe zpracovalo. Robot hněte těsto asi 10–15 minut, ručně to může trvat o něco déle. Výsledkem má být hladké, pružné těsto, které se nelepí.

Kynutí
Z těsta vytvoříme bochánek, vložíme ho do mísy a přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo. Necháme kynout na teplém místě (cca 30–35 °C), dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pomalejší varianta je kynutí v lednici, které dodá těstu jemnější chuť.
Náplň z povidel
Povidla promícháme s trochou rumu, přidáme koření a případně i nastrouhaný perník, aby byla směs hustší. Náplň musí držet tvar a nesmí být příliš tekutá.
Tvarování buchet
Nakynuté těsto přendáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na menší kousky a každý prsty roztáhneme do čtverce. Doprostřed dáme lžičku povidel a pečlivě zabalíme tak, aby náplň nevytékala. Buchty zakoulíme v dlani a položíme je spojem dolů.
Máslová lázeň
Každou buchtu obalíme v rozpuštěném másle a skládáme je do pekáče tak, aby měly kolem sebe prostor na další kynutí.
Druhé kynutí
Buchty necháme v pekáči ještě jednou vykynout – měly by opět zvětšit objem a na dotek prstem lehce pružit.
Pečení
Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzduch) nebo 180 °C (horní a spodní ohřev). Buchty pečeme 25–30 minut, dokud nejsou krásně zlatavé. Pro jistotu můžeme udělat test špejlí – po vytažení musí zůstat suchá.
Dokončení
Ještě horké buchty potřeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Díky tomu zůstanou déle vláčné a nádherně provoněné. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Tyto kynuté buchty s povidly jsou ideální ke kávě, čaji i jako sladká tečka po nedělním obědě. Ať už je upečete pro rodinu nebo návštěvu, jedno je jisté – z pekáče zmizí rychleji, než stihnou vychladnout.