Kynuté buchty s povidly podle Josefa Maršálka

9.9.2025 / redakce

Kynuté buchty patří mezi největší klasiky české kuchyně – nadýchané těsto, sladká povidlová náplň a vůně, která se při pečení line celým domem. Mnozí z nás si je spojují s dětstvím, s nedělními návštěvami u prarodičů nebo s okamžiky, kdy čerstvě upečené buchty mizely z plechu ještě horké. Přestože se může zdát, že příprava kynutého těsta je náročná disciplína, stačí znát několik základních pravidel a výsledkem budou buchty, které budou stejně voňavé a vláčné, jako si je pamatujeme z dětství.

Cukrář Josef Maršálek, který si získal oblibu díky pořadu Peče celá země, často zdůrazňuje, že klíčem k úspěchu je správná technika a kvalitní suroviny. Jeho recept na povidlové buchty staví na osvědčeném základu, ale přidává i několik drobných triků, díky nimž těsto krásně vykyne, buchty se nerozlepí a vydrží dlouho čerstvé.

V tomto receptu si krok za krokem ukážeme, jak připravit klasické povidlové buchty, které zaujmou nejen svou chutí, ale i poctivým domácím vzhledem. Při správném postupu se buchty stanou nejen sladkým zákuskem, ale i malým svátečním rituálem, který provoní celou domácnost.

Suroviny

Suroviny na těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 600 ml vlažného mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 vejce (velikost M)
  • 10 g soli
  • 40 g čerstvého droždí (nebo asi 15 g sušeného)
  • 120 g rozpuštěného másla

Náplň

  • hustá švestková povidla
  • 1–2 lžíce rumu (volitelně)
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku nebo badyánu
  • trochu nastrouhaného perníku na zahuštění (dle potřeby)

Na dokončení

  • rozpuštěné máslo na potírání a obalování buchet
  • případně moučkový cukr na posypání

Povidla si můžete připravit podle našeho receptu:
[ RECIPE_3081 - Domácí povidla ze švestek: tradi ]

Postup

Příprava těsta

Droždí rozdrobíme do části vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, zbytek cukru, vejce, kvásek a mléko. Máslo a sůl přidáváme až nakonec, aby se těsto lépe zpracovalo. Robot hněte těsto asi 10–15 minut, ručně to může trvat o něco déle. Výsledkem má být hladké, pružné těsto, které se nelepí.

Kynuté povidlové buchty
Připravíme si hladké a pružné těsto, které se nelepí.

Kynutí

Z těsta vytvoříme bochánek, vložíme ho do mísy a přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo. Necháme kynout na teplém místě (cca 30–35 °C), dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pomalejší varianta je kynutí v lednici, které dodá těstu jemnější chuť.

Náplň z povidel

Povidla promícháme s trochou rumu, přidáme koření a případně i nastrouhaný perník, aby byla směs hustší. Náplň musí držet tvar a nesmí být příliš tekutá.

Tvarování buchet

Nakynuté těsto přendáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na menší kousky a každý prsty roztáhneme do čtverce. Doprostřed dáme lžičku povidel a pečlivě zabalíme tak, aby náplň nevytékala. Buchty zakoulíme v dlani a položíme je spojem dolů.

Máslová lázeň

Každou buchtu obalíme v rozpuštěném másle a skládáme je do pekáče tak, aby měly kolem sebe prostor na další kynutí.

Druhé kynutí

Buchty necháme v pekáči ještě jednou vykynout – měly by opět zvětšit objem a na dotek prstem lehce pružit.

Pečení

Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzduch) nebo 180 °C (horní a spodní ohřev). Buchty pečeme 25–30 minut, dokud nejsou krásně zlatavé. Pro jistotu můžeme udělat test špejlí – po vytažení musí zůstat suchá.

Dokončení

Ještě horké buchty potřeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Díky tomu zůstanou déle vláčné a nádherně provoněné. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Kynuté povidlové buchty
Buchty podáváme posypané moučkovým cukrem.

Tyto kynuté buchty s povidly jsou ideální ke kávě, čaji i jako sladká tečka po nedělním obědě. Ať už je upečete pro rodinu nebo návštěvu, jedno je jisté – z pekáče zmizí rychleji, než stihnou vychladnout.

Česká kuchyně - další recepty