Tradiční hospodský hovězí guláš

20.10.2025 / Václav Macák

Když se řekne hovězí guláš, většina z nás si představí hluboký talíř s tmavou, hustou omáčkou, ve které se lesknou kousky měkké kližky, a vedle něj čerstvý krajíc chleba. Žádné kudrlinky, žádné kompromisy – jen poctivé maso, hromada cibule, sádlo a koření, které provoní celou kuchyni.

Hovězí guláš má v české gastronomii své pevné místo. Býval pokrmem dělníků, hajných i štamgastů, kteří si ho dávali po práci s pivem a kouskem chleba. Na rozdíl od maďarského guláše je ten český výrazně hustší a má tmavou barvu, kterou získává díky dlouze restované cibuli. A právě trpělivé opékání cibule je tajemstvím jeho chuti – bez něj by žádný guláš nestál za řeč.

Dobrý hospodský hovězí guláš má mít vyváženou chuť masa, cibule, papriky a česneku. Nepotřebuje žádné experimenty ani moderní úpravy. Důležité je, aby se maso nerozvařilo, ale bylo křehké a omáčka měla přirozenou sílu bez mouky. Zahušťuje se jen trochou strouhaného chleba, který dodá omáčce hutnost.

Tradiční hovězí hospodský guláš.
Tradiční hovězí guláš s jemně nakrájenou cibulí a chlebem.

Základem je hovězí kližka, která se při pomalém dušení téměř rozpadá a vytváří přirozeně taženou, sametovou šťávu. Cibule by mělo být přibližně tolik co masa – jen tak vznikne ta pravá konzistence. Na sádle ji restujeme pomalu, dokud neztmavne a nezačne karamelizovat. Teprve pak přijde koření, paprika a rajský protlak, které tvoří srdce gulášové chuti.

Hospodský hovězí guláš je pokrm, který se neuspěchává. Vyžaduje čas, trpělivost a správné pořadí kroků. Kdo ho vaří poctivě, získá jídlo, které se chutí vyrovná tomu nejlepšímu z pivnice. A i když se často říká, že guláš je nejlepší druhý den, dobrý hospodský guláš chutná skvěle už ve chvíli, kdy se maso začne rozpadat a omáčka houstne do tmava.

V následujícím receptu si ukážeme, jak na to – krok za krokem, přesně tak, jak by ho připravil zkušený hospodský kuchař.

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • stejné množství cibule nakrájené najemno
  • vepřové sádlo
  • sůl, kmín
  • mletá sladká paprika
  • chilli paprička (podle chuti)
  • rajský protlak
  • 5 kuliček nové koření 
  • celý pepř - půl lžíce 
  • bobkový list
  • 5 stroužků česneku
  • vývar (hovězí nebo zeleninový)
  • sušená majoránka

Postup

Připravíme maso a cibuli.
Maso nakrájíme na větší kostky (asi 4–5 kusů na porci). Cibuli nakrájíme najemno.

Základ z cibule.
Na vepřovém sádle pomalu smažíme cibuli. Osolíme ji, okmínujeme a restujeme na mírném plameni dozlatova až dohněda. Když se začne přichytávat, přilijeme trochu vody a promícháme. Dále smažíme. Tento postup s podlitím 3x opakujeme, dokud není cibule tmavě zkaramelizovaná. Tento postup je klíčový pro barvu a výslednou chuť guláše. Takto připravenou cibuli na chvíli odstavíme z plamene.

Tradiční hospodský hovězí guláš - jak správně připravit cibuli
Správně orestovaná cibule je klíčem k úspěchu. Zde vidíme jak se postupně mění barva cibule do karamelově hnědé. Důležité je vytrvat až do této barvy.

Orestujeme maso.
Na pánvi zvlášť rozpálíme trochu sádla a zprudka orestujeme kostky masa ze všech stran, aby se zatáhly. Maso nesolíme ani nijak jinak neochucujeme. 

Tradiční hovězí hospodský guláš - restování masa
Maso do guláše orestujeme samostatně na sádle.

Koření, paprika a protlak.
Nyní se vrátíme k cibulovému základu, který vrátíme na plamen. K hotové cibuli přidáme nasekanou chilli papričku, kuličky nového koření, celý pepř a bobkový list. Krátce orestujeme, poté vmícháme lžíci rajského protlaku a také ho krátce orestujeme. Nakonec přidáme mletou sladkou papriku. Vše necháme jen krátce rozvonět, aby paprika nezhořkla.

Tradiční hovězí hospodský guláš.
Do základu k cibuli postupně přidáme koření, protlak a papriku.

Spojíme základ s masem.
Opečené maso vložíme do základu z cibule, protlaku a koření. Promícháme, podle chuti osolíme a opepříme.

Podlijeme a dusíme.
Podlijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme a necháme dusit na mírném plameni asi 1 hodinu. Poté hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a táhneme ještě zhruba 2 hodiny.

Tradiční hospodský hovězí guláš - dušení masa
Do základu přidáme maso, podlijeme vývarem a dusíme.

Dochucení a zahuštění.
Vyjmeme hrnec z trouby a vrátíme ho na sporák. Přidáme prolisovaný česnek a podle potřeby zahustíme nastrouhaným chlebem a krátce provaříme.

Majoránka až nakonec.
Nakonec přidáme sušenou majoránku, kterou promneme v dlaních, a už nevaříme.

Podáváme.
Servírujeme s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem a cibulí nakrájenou najemno.

Tip redakce k výbornému guláši

  • Tajemství výborného guláše je trpělivé restování cibule – právě ona vytváří barvu i chuť.
  • Kližka je ideální maso – obsahuje kolagen, díky kterému vznikne sametová, tažená omáčka. Vhodný je i hovězí krk.
  • Nejlepší je druhý den, kdy se chutě dokonale propojí.

Česká kuchyně - další recepty