Svíčková na smetaně: snadný recept bez mouky, který zvládne každý

17.11.2025 / Václav Macák

Svíčková na smetaně patří k těm jídlům, která v mnoha domácnostech znamenají víc než jen nedělní oběd. Je to rituál, tradice i jistota, že u stolu zavládne spokojené ticho. Tento recept vychází z osvědčeného rodinného postupu, který léty prověřila praxe – nic se neuspěchává a každý krok má svůj smysl.

Jedním z charakteristických prvků tohoto receptu je množství použité kořenové zeleniny. Je zhruba dvojnásobné oproti běžným receptům, a to hned ze dvou důvodů. Jednak se díky tomu získá dost omáčky, která vydrží i na druhý den – a protože svíčkovou nevaříme každý týden, je to vítaný bonus. Druhým důvodem je samotná konzistence: větší množství zeleniny zajistí přirozené zahuštění bez mouky, takže vznikne jemná, hutná a chuťově plná omáčka.

Svíčková na smetaně - jednoduchý recept bez mouky
Svíčková na smetaně je vnímáma jako složitý pokrm. Příprava je přitom celkem jednoduchá.

Pečlivě prošpikované maso, které se nejprve zatáhne na pánvi, uvolní základní chuť výpeku. Do něj se přidá kořenová zelenina, cibule a všechny ingredience, které dávají svíčkové typickou chuťovou rovnováhu – karamelizovaný cukr, plnotučná hořčice, ocet i tradiční koření. A pak přichází detail, který je pro chuť důležitý: sklenička halali.

Po dlouhém pečení se vše rozmixuje dohladka a na závěr se vmíchá smetana, aby vznikla omáčka sametová, ale zároveň poctivě „zeleninová“. Zkuste tento recept, a zjistíte, že uvařit výbornou svíčkovou není vůbec složité.

Suroviny

  • 1 kg hovězího masa (hovězí zadní, falešná svíčková, plec nebo hrudí)
  • 100 g uzené slaniny
  • olej
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g petržele
  • 2 cibule
  • 1 sklenička halali nebo jiné nakládané zeleniny na svíčkovou
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček celého pepře
  • 4 lžíce octa
  • 4 lžíce cukru
  • 1,5 litru vývaru (zeleninového, kuřecího nebo hovězího)
  • 250 ml smetany ke šlehání (30 %)
  • citron

Postup

Slaninu nakrájíme na silnější pruhy a pomocí dlouhého nože jí prošpikujeme maso. Pokud si chceme práci usnadnit, slaninu předem zamrazíme – zpevní se a do masa půjde zasunout mnohem lépe.

Prošpikované maso osolíme a na rozpálené pánvi na oleji ze všech stran důkladně opečeme, aby se zatáhlo. Přendáme ho do pekáče a ve výpeku připravíme základ. Do pánve přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu i cibuli, krátce je orestujeme a postupně přidáme cukr, který necháme lehce zkaramelizovat. Poté vmícháme hořčici, krátce ji zarestujeme, přidáme koření a zalijeme octem a vše krátce společně restujeme. Pokud připravujeme uvedené množství zeleniny, je vhodné udělat základ na dvě várky, aby se dobře orestoval.

Svíčková na smetaně - základ z kořenové zeleniny
Základ z kořenové zeleniny.

Hotový základ přendáme do pekáče k masu. Přidáme nakládanou zeleninu i s nálevem a vše zalijeme vývarem. Pekáč zakryjeme a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Upečené maso vyjmeme, odstraníme bobkové listy a omáčku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Díky množství zeleniny bude omáčka hladká a není potřeba ji dále zahušťovat. Nakonec přilijeme smetanu a omáčku ještě krátce promixujeme. Podle chuti ji můžeme doladit citronovou šťávou a solí.

Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami. 

Jak připravit výtečné knedlíky jednoduše? Podívejte se na tento recept.. 

Česká kuchyně - další recepty