Rajská omáčka na pizzu

1.1.2024 / Jindřiška

Rajská omáčka na pizzu je základem, na kterém stojí celá chuť domácí pizzy. Pokud ji připravíme z kvalitních rajčat, česneku, cibule a bylinek, získáme voňavou a hustou omáčku, která se perfektně spojí s těstem a podtrhne chuť všech dalších ingrediencí. V kuchyni se obejdeme bez hotových polotovarů – místo kupovaných omáček plných cukru a konzervantů si uvaříme vlastní rajčatový základ, který je čerstvý, zdravý a chuťově mnohem výraznější. Tajemstvím této omáčky je nejen kombinace česneku, cibule a bylinek, ale také bílé víno, které jí dodá jemnou kyselost a hloubku chuti. Připravená omáčka se dá použít nejen na pizzu, ale také k těstovinám nebo jako základ pro další italské pokrmy.

Suroviny

4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
2 stroužky česneku
1 jemně nasekaná cibule
75ml bílého vína
500g rajčat
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka cukru
1 lžička oregana
1 lžička bazalky

Postup

Česnek rozetřeme se solí a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli a krátce osmahneme, zalijeme vínem a přidáme oloupaná a nadrobno nakrájená rajčara. Dochutíme oreganem, bazalkou a vaříme tak dlouho, až vznikne hustá omáčka.

Italská kuchyně - další recepty