Angreštová salsa s limetou, koriandrem a chilli
Angrešt není jen na koláče nebo marmeládu – výborně funguje i naslano. V této originální salse se pečený angrešt spojí s limetovou šťávou, čerstvým koriandrem a pálivou zelenou chilli papričkou. Výsledek? Svěží, pikantní a lehce sladkokyselá omáčka, která chutná skvěle k pečenému masu, grilované zelenině, grilovaným krevetám nebo třeba k nachos. A navíc je hotová během chvíle.
Suroviny
- 450 g zeleného angreštu
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší hrst čerstvého koriandru (nahrubo nasekaného)
- šťáva z 1 limety
- 2 zelené chilli papričky (1 necháme celou, 1 jemně nasekáme)
- 3 lžičky krupicového cukru
- sůl, pepř (dle chuti)
Postup
Angrešt upečeme
Troubu předehřejeme na 200 °C. Angrešt rozprostřeme do menšího pekáče a pečeme zhruba 20 minut, dokud nezměkne a nezačne místy hnědnout.
Vše rozmixujeme
Upečený angrešt vložíme do mixéru spolu s cibulí, česnekem, limetovou šťávou, čerstvým koriandrem a jednou celou zelenou chilli papričkou. Mixujeme, dokud nevznikne hladká salsa.
Dochutíme
Přidáme špetku soli a pepře a poté po lžičkách přidáváme cukr, dokud nezískáme příjemně vyváženou sladkokyselou chuť.
Nakonec vmícháme nasekané chilli
Jemně nasekanou druhou papričku přidáme do hotové salsy a lehce promícháme.
Salsu můžeme podávat vlažnou nebo vychlazenou. Skvěle chutná s grilovaným kuřecím masem, v tortille s pečenou zeleninou nebo jako neobvyklý dip k chipsům. V lednici vydrží 2–3 dny.
Pokud nemáte rádi koriandr, můžete ho nahradit hladkolistou petrželí. Výsledná chuť bude jemnější, ale stále svěží.