Angreštová salsa s limetou, koriandrem a chilli

13.6.2025 / redakce

Angrešt není jen na koláče nebo marmeládu – výborně funguje i naslano. V této originální salse se pečený angrešt spojí s limetovou šťávou, čerstvým koriandrem a pálivou zelenou chilli papričkou. Výsledek? Svěží, pikantní a lehce sladkokyselá omáčka, která chutná skvěle k pečenému masu, grilované zelenině, grilovaným krevetám nebo třeba k nachos. A navíc je hotová během chvíle.

Suroviny

  • 450 g zeleného angreštu
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší hrst čerstvého koriandru (nahrubo nasekaného)
  • šťáva z 1 limety
  • 2 zelené chilli papričky (1 necháme celou, 1 jemně nasekáme)
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • sůl, pepř (dle chuti)

Postup

Angrešt upečeme

Troubu předehřejeme na 200 °C. Angrešt rozprostřeme do menšího pekáče a pečeme zhruba 20 minut, dokud nezměkne a nezačne místy hnědnout.

Vše rozmixujeme

Upečený angrešt vložíme do mixéru spolu s cibulí, česnekem, limetovou šťávou, čerstvým koriandrem a jednou celou zelenou chilli papričkou. Mixujeme, dokud nevznikne hladká salsa.

Dochutíme

Přidáme špetku soli a pepře a poté po lžičkách přidáváme cukr, dokud nezískáme příjemně vyváženou sladkokyselou chuť.

Nakonec vmícháme nasekané chilli

Jemně nasekanou druhou papričku přidáme do hotové salsy a lehce promícháme.

Salsu můžeme podávat vlažnou nebo vychlazenou. Skvěle chutná s grilovaným kuřecím masem, v tortille s pečenou zeleninou nebo jako neobvyklý dip k chipsům. V lednici vydrží 2–3 dny.

Pokud nemáte rádi koriandr, můžete ho nahradit hladkolistou petrželí. Výsledná chuť bude jemnější, ale stále svěží.

Omáčky a zálivky - další recepty