Yakiniku – japonská grilovací omáčka
Milovníci japonské kuchyně si jistě zamilují tuto domácí Yakiniku omáčku, která je neodmyslitelnou součástí japonského grilování. Sladká, slaná, jemně kyselá a dokonale vyvážená chuť, která skvěle doplní jak hovězí steak, tak kuřecí maso, zeleninu nebo tofu. Yakiniku znamená v překladu „grilované maso“ a právě tato omáčka je tím, co dělá japonské BBQ nezapomenutelným zážitkem.
Omáčka Yakiniku se podává nejčastěji jako dip ke grilovanému masu, ale stejně dobře poslouží i jako marináda. Oproti klasickým BBQ omáčkám je lehčí, jemnější a více zaměřená na přirozenou chuť surovin. Základem je sójová omáčka, mirin, zázvor, česnek, sezamový olej a jablečná šťáva. To vše dohromady vytváří harmonii chutí, kterou ocení nejen milovníci asijské kuchyně.
Omáčka je hotová za pár minut, a jakmile ji jednou vyzkoušíte, stane se stálicí ve vaší kuchyni – nejen při grilovací sezóně.
Suroviny
- 1/2 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku mirinu
- 2 lžíce saké (nebo suchého bílého vína)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku, najemno nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 lžíce jablečné šťávy (nebo jemně nastrouhaného jablka)
- 1 lžička rýžového octa
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
- (volitelně) 1 lžička gochujangu nebo chilli vloček – pro jemně pálivou variantu
- 2 jarní cibulky, nasekané
Postup
- Do menšího hrnce nalijeme sójovou omáčku, mirin, saké a cukr. Na středním plameni mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidáme česnek, zázvor, jablečnou šťávu, rýžový ocet a sezamový olej. Směs krátce povaříme (3–5 minut) při mírném varu.
- Odstavíme z ohně a vmícháme sezamová semínka, jarní cibulku a případně chilli či gochujang.
- Necháme vychladnout a přelijeme do sklenice nebo uzavíratelné nádoby. Uchováváme v lednici minimálně 30 minut, aby se chutě propojily.
Omáčka vydrží v lednici 5–7 dní a její chuť se s každým dnem zjemňuje. Skvělá je nejen ke grilovanému masu, ale i jako zálivka na teplý salát nebo na dochucení stir-fry pokrmů.