Ruský dresink: americká klasika do salátů, sendvičů i burgerů
Ruský dresink (Russian dressing) patří k ikonickým americkým omáčkám, které se u nás zatím moc nepřipravují – a je to škoda. Je krémový, lehce pikantní, sladkokyselý a díky křenu i okurkám cornichons má nezaměnitelný šmrnc. V USA je už více než sto let součástí sendvičů a salátů a nejvíc ho proslavil legendární Reuben sendvič s hovězím pastrami a kysaným zelím.
Co je ruský dresink?
Ruský dresink je omáčka s jemně pikantní chutí, která se připravuje z majonézy, kečupu a křenu. Má krémovou konzistenci, lehce sladkou i kyselou chuť a často obsahuje nasekané okurky cornichons. Díky nim je nejen sametový, ale i příjemně křupavý.
Navzdory svému názvu nemá ruský původ – historie sahá na začátek 20. století do Spojených států. Za autora se považuje James E. Colburn, obchodník z Nashuy v New Hampshiru, který recept popsal už v roce 1927. Podle některých zdrojů bylo označení „ruský“ inspirováno použitím kaviáru v původním receptu, jiné spojují název s okurkami, typickými pro ruskou kuchyni.

Ruský dresink vs. dresink Tisíc ostrovů
Na první pohled jsou si tyto dvě omáčky podobné – obě mají základ v kombinaci majonézy a kečupu a lososově růžovou barvu. Přesto se v několika věcech výrazně liší:
- Ruský dresink je pikantnější a výraznější díky křenu a několika kapkám pálivé omáčky.
- Dresink Tisíc ostrovů je naopak sladší a často obsahuje vařená vejce a citrusovou šťávu.
- Do ruského dresinku patří nakyslé okurky cornichons, zatímco do dresinku Tisíc ostrovů spíš sladký okurkový relish.
Výsledek? Ruský dresink působí robustněji a ostřeji, zatímco dresink Tisíc ostrovů je jemnější a sladší.
Jak ruský dresink použít v kuchyni
Možnosti využití jsou široké a rozhodně nekončí jen u salátů:
- Saláty: hodí se do klasických receptů jako je Chef’s Salad nebo Wedge Salad, a také do domácích zeleninových směsí.
- Sendviče: neodmyslitelně patří k Reuben sendviči s hovězím pastrami, švýcarským sýrem a kysaným zelím.
- Regionální speciality: známý je i sendvič Rocky Hill – krůtí plátky, slanina, švýcarský sýr, coleslaw a ruský dresink na žitném chlebu.
- Burgery: skvěle nahradí tzv. „tajné omáčky“, které dělají burger nezapomenutelným. Pokud děláte domácí burgery, vyzkoušejte ruský dresink místo klasické majonézy. Dodá jim šťavnatost i lehce pikantní tón.
- Dip: ideální k zelenině, hranolkům nebo třeba k bramborovým placičkám.

Suroviny
- 240 g majonézy
- 80 g kečupu
- 1 lžíce nastrouhaného nakládaného křenu (nebo více podle chuti)
- 2 lžíce nastrouhané cibule (ideálně bílé)
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 2 lžíce najemno nasekaných cornichons (nakládané mini okurky)
- ¼ lžičky uzené papriky (můžete nahradit sladkou)
- pár kapek pálivé omáčky (např. Tabasco), podle chuti
Postup
- Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte metličkou.
- Přikryjte a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice, aby se chutě propojily. Pro dokonalou chuť doporučujeme připravit dresink den předem.
- Skladujte v uzavřené nádobě v lednici až týden.
Poznámka: Pokud chcete jednoduše nastrouhat cibuli, použijte hrubší stranu struhadla. Sladká cibule dodá jemnější chuť, žlutá cibule naopak výraznější kyselost.
Čemu se vyhnout
- Nepřehánět s množstvím křenu – snadno přebije ostatní chutě.
- Nedávat příliš pálivé omáčky – ruský dresink má být pikantní, ne ohnivě ostrý.