Ruský dresink: americká klasika do salátů, sendvičů i burgerů

28.9.2025 / Václav Macák

Ruský dresink (Russian dressing) patří k ikonickým americkým omáčkám, které se u nás zatím moc nepřipravují – a je to škoda. Je krémový, lehce pikantní, sladkokyselý a díky křenu i okurkám cornichons má nezaměnitelný šmrnc. V USA je už více než sto let součástí sendvičů a salátů a nejvíc ho proslavil legendární Reuben sendvič s hovězím pastrami a kysaným zelím.

Co je ruský dresink?

Ruský dresink je omáčka s jemně pikantní chutí, která se připravuje z majonézy, kečupu a křenu. Má krémovou konzistenci, lehce sladkou i kyselou chuť a často obsahuje nasekané okurky cornichons. Díky nim je nejen sametový, ale i příjemně křupavý.

Navzdory svému názvu nemá ruský původ – historie sahá na začátek 20. století do Spojených států. Za autora se považuje James E. Colburn, obchodník z Nashuy v New Hampshiru, který recept popsal už v roce 1927. Podle některých zdrojů bylo označení „ruský“ inspirováno použitím kaviáru v původním receptu, jiné spojují název s okurkami, typickými pro ruskou kuchyni.

Ruský dresink - recept na ikonickou americkou omáčku
Ruský dresink je vynikají jako dip k hranolkům, do burgerů, k masu nebo k zelenině.

Ruský dresink vs. dresink Tisíc ostrovů

Na první pohled jsou si tyto dvě omáčky podobné – obě mají základ v kombinaci majonézy a kečupu a lososově růžovou barvu. Přesto se v několika věcech výrazně liší:

  • Ruský dresink je pikantnější a výraznější díky křenu a několika kapkám pálivé omáčky.
  • Dresink Tisíc ostrovů je naopak sladší a často obsahuje vařená vejce a citrusovou šťávu.
  • Do ruského dresinku patří nakyslé okurky cornichons, zatímco do dresinku Tisíc ostrovů spíš sladký okurkový relish.

Výsledek? Ruský dresink působí robustněji a ostřeji, zatímco dresink Tisíc ostrovů je jemnější a sladší.

Jak ruský dresink použít v kuchyni

Možnosti využití jsou široké a rozhodně nekončí jen u salátů:

  • Saláty: hodí se do klasických receptů jako je Chef’s Salad nebo Wedge Salad, a také do domácích zeleninových směsí.
  • Sendviče: neodmyslitelně patří k Reuben sendviči s hovězím pastrami, švýcarským sýrem a kysaným zelím.
  • Regionální speciality: známý je i sendvič Rocky Hill – krůtí plátky, slanina, švýcarský sýr, coleslaw a ruský dresink na žitném chlebu.
  • Burgery: skvěle nahradí tzv. „tajné omáčky“, které dělají burger nezapomenutelným. Pokud děláte domácí burgery, vyzkoušejte ruský dresink místo klasické majonézy. Dodá jim šťavnatost i lehce pikantní tón.
  • Dip: ideální k zelenině, hranolkům nebo třeba k bramborovým placičkám.
Ruský dresink, recept na klasickou americkou omáčku
Wedge Salad je ikonický americký salát. Na čtvrtinku ledového salátu se přidává dresink, rajčata, červená cibule, opečená slanina a sýr.

 

Suroviny

  • 240 g majonézy
  • 80 g kečupu
  • 1 lžíce nastrouhaného nakládaného křenu (nebo více podle chuti)
  • 2 lžíce nastrouhané cibule (ideálně bílé)
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 2 lžíce najemno nasekaných cornichons (nakládané mini okurky)
  • ¼ lžičky uzené papriky (můžete nahradit sladkou)
  • pár kapek pálivé omáčky (např. Tabasco), podle chuti

Postup

  1. Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte metličkou.
  2. Přikryjte a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice, aby se chutě propojily. Pro dokonalou chuť doporučujeme připravit dresink den předem.
  3. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici až týden.

Poznámka: Pokud chcete jednoduše nastrouhat cibuli, použijte hrubší stranu struhadla. Sladká cibule dodá jemnější chuť, žlutá cibule naopak výraznější kyselost.

Čemu se vyhnout

  • Nepřehánět s množstvím křenu – snadno přebije ostatní chutě.
  • Nedávat příliš pálivé omáčky – ruský dresink má být pikantní, ne ohnivě ostrý.

Omáčky, zálivky a dipy - další recepty