Salsa verde ze zelených rajčat: pikantní mexická omáčka
Latinskoamerická kuchyně je plná barev, vůní a výrazných chutí. Jedním z jejích symbolů je salsa verde – zelená omáčka, která se tradičně připravuje z tomatillos, drobných zelených plodů připomínajících angrešt. Protože je ale u nás tomatillos těžké sehnat, skvělou náhradou jsou právě zelená rajčata, která na zahradě nestihla dozrát.
Výsledkem je svěží omáčka s výraznou zelenou barvou, lehce nakyslou chutí rajčat, pikantním nádechem chilli papriček a svěžestí koriandru. Salsa verde se výborně hodí k nachos, tacos a tortillám, ale stejně tak ji můžeme podávat k rybám, grilovanému masu nebo ji použít jako netradiční dip k pečivu.

Velkou výhodou tohoto receptu je jednoduchost – stačí rajčata krátce opéct, aby získala plnější chuť, a pak je rozmixovat s ostatními ingrediencemi. Omáčka je hotová během několika minut a nejlépe chutná čerstvá. Pokud chcete na stůl přinést trochu mexické atmosféry, je salsa verde ze zelených rajčat ideální volbou.
Suroviny
- 450 g zelených rajčat
- 2–3 čerstvé chilli papričky (jalapeño nebo serrano, podle chuti)
- ½ střední cibule (nejlépe bílá)
- sůl podle chuti
- hrst čerstvého koriandru (cca ½ hrnku nahrubo nasekaného)
- 60–120 ml vody (dle potřeby)

Postup
1. Předehřejeme troubu na 200–220 °C při horním ohřevu nebo grilovací funkci.. Rajčata položíme na plech slupkou nahoru a necháme je 3–5 minut opékat, dokud nezačnou černat. Poté je obrátíme a necháme dopéct i z druhé strany.
2. Jakmile rajčata vychladnou, oloupeme spálenou slupku a odstraníme stopky. Rajčata rozčtvrtíme a vložíme do mixéru nebo kuchyňského robotu.
3. Přidáme nasekanou cibuli, chilli papričky a koriandr. Rozmixujeme na hladkou nebo hrubší omáčku podle chuti. Pokud je salsa příliš hustá, naředíme ji trochou vody.
4. Dochutíme solí a necháme alespoň 30 minut odležet, aby se chutě propojily.
Naše postřehy k tomuto receptu:
- Salsa je nejlepší čerstvá, ale v lednici vydrží 2–3 dny.
- Pokud nemáme čerstvé chilli, můžeme použít sušené nebo chilli vločky.
- Skvěle chutná s kukuřičnými chipsy, tortillami nebo jako dip ke grilovaným masům.