Domácí chilli omáčka s česnekem

23.5.2025 / redakce

Máte rádi výrazné chutě, které jídlu dodají šmrnc i hloubku? Pak by ve vaší kuchyni rozhodně neměla chybět domácí česnekovo-chilli omáčka. Tento pikantní zázrak v sobě spojuje intenzivní aroma česneku, ostrý říz chilli papriček a jemnou sladkokyselou rovnováhu, kterou snadno doladíte podle vlastní chuti.

Příprava je překvapivě rychlá a zvládne ji opravdu každý – nebudete potřebovat žádné speciální náčiní ani složité postupy. Stačí pár základních surovin, mixér a chvíle trpělivosti u sporáku. Hotovou omáčku pak můžete použít jako dochucovadlo k nudlím, rýži, pečenému masu, zeleninovým stir-fry pokrmům nebo ji namazat na topinku místo klasické česnekové pomazánky.

Domácí česnekovo-chilli omáčka navíc vydrží v lednici i několik týdnů a skvěle se hodí také jako jedlý dárek – stačí ji přelít do skleničky a ozdobit štítkem nebo mašlí. Ať už ji použijete k obědu, na večírek nebo jako domácí pochoutku do spíže, rychle si získá místo mezi vašimi oblíbenými recepty.

Suroviny

  • 250 g chilli papriček
  • 150 g česneku (cca 3 velké palice)
  • 3 hrnky rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 2 polévkové lžíce octa (např. rýžového nebo jablečného)
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce ústřicové omáčky (volitelné, pro hlubší umami chuť)

Postup

  1. Papričky důkladně omyjeme a zbavíme stopek. Česnek oloupeme.
  2. Papričky, česnek a olej vložíme do mixéru. Krátce mixujeme, aby vznikla hrubší pasta – nesmí být úplně hladká.
  3. Směs přelijeme do větší pánve a na mírném až středním plameni za stálého míchání vaříme 20–25 minut. Papričky by měly lehce změnit barvu.
  4. Přidáme cukr, sůl, pepř a případně ústřicovou omáčku. Dobře promícháme.
  5. Přilijeme ocet. Zhruba 3 minuty vaříme bez míchání – tím odstraníme syrovou chuť octa. Pak zamícháme a vaříme dalších 15–20 minut
  6. Odstavíme, necháme zcela vychladnout a přelijeme do čisté, suché sklenice se šroubovacím víčkem.

Hotová omáčka vám v lednici vydrží klidně i 3–4 týdny. Výborně se hodí jako domácí jedlý dárek – stačí ji nalít do menších skleniček, ozdobit etiketou a přidat provázek nebo štítek.

Čínská kuchyně - další recepty