Domácí sečuánská omáčka

23.5.2025 / redakce

Jakmile jednou ochutnáte poctivou domácí sečuánskou omáčku, nebudete chápat, jak jste bez ní mohli vařit. Tahle aromatická omáčka dodá každému jídlu z asijské kuchyně pořádnou dávku chuti, ostrosti a hloubky – a navíc ji připravíte během pár minut. Skvěle poslouží jako marináda, dip i dochucovací omáčka ke stir-fry, masu nebo nudlím.

Co je na ní nejlepší? Můžete si ji připravit přesně podle své chuti – méně pálivou, sladší nebo s pořádnou dávkou chilli. A hlavně bez zbytečných konzervantů, umělých aromat nebo „tajemných“ ingrediencí z kupovaných verzí. Kdo jednou ochutná, začne si ji přidávat skoro do všeho – a přesně tak to má být.

Co je to sečuánská omáčka?

Původem ze čínské provincie S’-čchuan (Sichuan) sečuánská omáčka ztělesňuje všechny chutě, které dělají čínskou kuchyni tak neodolatelnou – pálivost, sladkost, kyselost i známou „umami“ hloubku. Obsahuje kombinaci sójové omáčky, chilli, česneku, zázvoru, octa a cukru, často doplněnou typickým sezamovým olejem. Výsledkem je omáčka, která nejen doplní chuť jídla, ale zároveň se stane jeho dominantou.

K čemu se sečuánská omáčka hodí?

  • Jako dip – ke knedlíčkům, závitkům, wontonům nebo tofu

  • Jako marináda – na kuře, vepřové, hovězí i zeleninu

  • Do stir-fry a wok pokrmů – jen pár lžic a máte základ pro rychlý oběd

  • Na nudle, rýži nebo bowl – zvýrazní chuť každého jídla

Možností je nespočet. Ať už si připravíte domácí smažené knedlíčky nebo jen opečete zbytek zeleniny z lednice, tahle omáčka z něj udělá zážitek.

Suroviny

  • 1/4 hrnku (60 ml) sójové omáčky
  • 2 lžíce (30 ml) javorového sirupu nebo hnědého cukru
  • 1 lžíce (15 ml) rýžového octa
  • 1 lžíce (15 ml) chilli-česnekové omáčky (např. sambal oelek)
  • 1/2 lžičky (2,5 ml) čínského pěti koření
  • 1/2 lžičky (2,5 ml) drcených chilli vloček
  • 1/2 lžičky (2,5 ml) česnekového prášku
  • 1/2 lžičky (2,5 ml) mletého zázvoru
  • (volitelně) 1 lžíce (15 ml) kukuřičného škrobu pro zahuštění

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte v misce a důkladně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs je hladká.
  2. Pokud chcete omáčku zahustit, přidejte kukuřičný škrob a směs přiveďte k varu na středním plameni, za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud nezhoustne.
  3. Nechte omáčku vychladnout a přelijte ji do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte v lednici až 7 dní.

Pro pikantnější chuť můžete přidat 1/2 lžičky mletého sečuánského pepře, který dodá omáčce charakteristickou „brnící“ chuť.

Čínská kuchyně - další recepty