Kuře generála Tso

23.5.2025 / redakce

Kuře generála Tso je jedním z těch jídel, které si většina z nás spojuje s rychlým obědem z asijského bistra – křupavé kuře, hustá lepkavá omáčka a jasmínová rýže. Ale co když vám řekneme, že si tuhle dobrotu připravíte doma a ještě o něco chutněji?

Původ kuřete generála Tso sahá až do 70. let 20. století, kdy se recept stal populárním v čínských restauracích ve Spojených státech. I když v Číně byste ho na jídelním lístku hledali marně, v Americe (a později i v Evropě) se stal fenoménem. A není divu – dokonale balancuje sladkost, kyselost, pikantnost i bohatou chuť masa.

V naší verzi využíváme jako základ hoisin omáčku – tmavou, hustou pastu z fermentovaných sójových bobů, česneku, octa a koření, která přidává omáčce hloubku a charakter. V kombinaci se sójovou omáčkou, rýžovým octem a zázvorem vznikne chuťově intenzivní glazura, která obalí každý kousek kuřete jako sametový kabát.

Tento recept je ideální volbou pro večeři, když máte chuť na něco výjimečného, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni. Stačí pár základních surovin a výsledek předčí vaše očekávání – a možná i ten oblíbený asijský fastfood.

Suroviny

Na maso:

  • 500 g kuřecích stehen bez kůže a kostí (nakrájených na menší kousky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Špetka soli a pepře
  • Olej na smažení

Na omáčku:

  • 3 lžíce hoisin omáčky
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky chilli vloček (nebo dle chuti)
  • 80–100 ml vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody (na zahuštění)

Na podávání:

  • Jasmínová rýže
  • Jarní cibulka
  • Sezamová semínka

Postup

  1. Kuřecí kousky promícháme s vejcem, osolíme, opepříme a obalíme ve směsi mouky a kukuřičného škrobu. Krátce necháme odležet.
  2. Ve woku nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej a kuře smažíme po částech dozlatova. Necháme okapat na papírové utěrce.
  3. V čisté pánvi zahřejeme sezamový olej, krátce orestujeme česnek a zázvor. Přidáme hoisin omáčku, sójovou omáčku, ocet, cukr, chilli vločky a vodu. Promícháme a krátce povaříme.
  4. Přidáme škrob rozpuštěný ve vodě a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Osmažené kuře přidáme do omáčky a důkladně promícháme, aby se kousky pěkně obalily.
  6. Podáváme s vařenou jasmínovou rýží, posypané sezamem a čerstvou jarní cibulkou.

Tip na zeleninovou variantu: S brokolicí chutná ještě lépe

Pokud chcete jídlu dodat svěžest, barvu i trochu vyváženější charakter, zkuste do receptu přidat zeleninu. Skvěle se hodí:

  • růžičky brokolice (napařené nebo krátce povařené 2–3 minuty),
  • červená paprika (nakrájená na proužky, můžete ji krátce orestovat),
  • případně i mrkev nebo baby kukuřičky.

Zeleninu přidáme do pánve spolu s kuřetem a promícháme v omáčce, nebo ji servírujeme zvlášť jako přílohu k rýži. Brokolice obzvlášť dobře nasaje chuť hoisin omáčky a vytvoří dokonalý kontrast ke křupavému masu.

Čínská kuchyně - další recepty