Sweet and sour - domácí sladkokyselá omáčka
Sladkokyselá omáčka je jedním z těch receptů, které si jednou připravíte doma – a už se ke kupované verzi nikdy nevrátíte. Je rychlá, jednoduchá, a přitom chuťově bohatá. Vyladí smažené kuře, nudle, křupavé závitky i pečenou zeleninu. A nejlepší na tom je, že většinu surovin pravděpodobně už máte doma.
Přesně vyvážený poměr sladkosti a kyselosti, krásně červená barva a konzistence, která drží na každém kousku masa nebo zeleniny – to je to, co dělá z této omáčky hvězdu mnoha asijských pokrmů. Navíc ji zvládne připravit i úplný začátečník a máte ji hotovou za méně než 10 minut.
K čemu se sladkokyselá omáčka hodí
-
Jako dip k jarním závitkům, kuřecím nugetkám nebo smaženému sýru
-
Na polití smaženého vepřového nebo kuřete ve stylu "sweet and sour"
-
Jako dochucení stir-fry pokrmů s rýží nebo nudlemi
-
Skvěle ladí i se smaženým tofu nebo pečenou zeleninou

Tipy a triky k přípravě sladkokyselé omáčky
-
Nepoužívejte čerstvou ananasovou šťávu – obsahuje enzymy, které by mohly změnit strukturu omáčky a narušit zahuštění.
-
Chcete ostřejší verzi? Přidejte špetku chilli vloček nebo kapku srirachy.
-
Plánujete použít jako glazuru na maso? Verdikt je jasný: udělejte rovnou dvojitou dávku!
Suroviny
- 1 plechovka (cca 170 ml) ananasové šťávy (pozor – ne čerstvé! viz tip výše)
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku kečupu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody (na zahuštění)
Postup
- V menším hrnci na středním plameni smíchejte ananasovou šťávu, ocet, cukr, kečup a sójovou omáčku. Dobře promíchejte metličkou.
- V malé misce zvlášť rozmíchejte škrob s vodou. Přilijte do omáčky a znovu důkladně promíchejte.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
- Nechte krátce vychladnout. Omáčka je připravena k podávání nebo uchování v lednici až na 1 týden.