Sweet and sour - domácí sladkokyselá omáčka

23.5.2025 / redakce

Sladkokyselá omáčka je jedním z těch receptů, které si jednou připravíte doma – a už se ke kupované verzi nikdy nevrátíte. Je rychlá, jednoduchá, a přitom chuťově bohatá. Vyladí smažené kuře, nudle, křupavé závitky i pečenou zeleninu. A nejlepší na tom je, že většinu surovin pravděpodobně už máte doma.

Přesně vyvážený poměr sladkosti a kyselosti, krásně červená barva a konzistence, která drží na každém kousku masa nebo zeleniny – to je to, co dělá z této omáčky hvězdu mnoha asijských pokrmů. Navíc ji zvládne připravit i úplný začátečník a máte ji hotovou za méně než 10 minut. 

K čemu se sladkokyselá omáčka hodí

  • Jako dip k jarním závitkům, kuřecím nugetkám nebo smaženému sýru

  • Na polití smaženého vepřového nebo kuřete ve stylu "sweet and sour"

  • Jako dochucení stir-fry pokrmů s rýží nebo nudlemi

  • Skvěle ladí i se smaženým tofu nebo pečenou zeleninou

Sweet and sour - domácí sladkokyselá omáčka
Sladkokyselá omáčka se skvěle hodí k jarním závitkům.

Tipy a triky k přípravě sladkokyselé omáčky

  • Nepoužívejte čerstvou ananasovou šťávu – obsahuje enzymy, které by mohly změnit strukturu omáčky a narušit zahuštění.

  • Chcete ostřejší verzi? Přidejte špetku chilli vloček nebo kapku srirachy.

  • Plánujete použít jako glazuru na maso? Verdikt je jasný: udělejte rovnou dvojitou dávku!

Suroviny

  • 1 plechovka (cca 170 ml) ananasové šťávy (pozor – ne čerstvé! viz tip výše)
  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku kečupu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody (na zahuštění)

Postup

  1. V menším hrnci na středním plameni smíchejte ananasovou šťávu, ocet, cukr, kečup a sójovou omáčku. Dobře promíchejte metličkou.
  2. V malé misce zvlášť rozmíchejte škrob s vodou. Přilijte do omáčky a znovu důkladně promíchejte.
  3. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
  4. Nechte krátce vychladnout. Omáčka je připravena k podávání nebo uchování v lednici až na 1 týden.

Čínská kuchyně - další recepty