Koření pěti vůní

28.7.2025 / redakce

Čínská směs pěti vůní, nebo také pěti koření, patří mezi nejznámější a nejuniverzálnější kořenicí směsi, které používá tradiční asijská kuchyně. Jeho specifická, aromatická chuť dokáže proměnit obyčejné maso v dokonale vyvážený pokrm plný orientálních vůní a chutí. Tato domácí směs čínského koření je ideální nejen na vepřové nebo drůbeží maso, ale skvěle se hodí i do marinád, vývarů, omáček nebo dokonce do zeleninových pokrmů.

Klasická čínské směs pěti vůní obsahuje pět základních ingrediencí, které symbolizují pět chutí – sladkou, kyselou, hořkou, ostrou a slanou. V některých receptech se navíc setkáme i s dalšími přísadami, jako je zázvor, kurkuma, muškátový oříšek nebo anýzová semínka, které dávají směsi osobitý charakter. Pokud si směs připravíme doma z celých surovin, dosáhneme nejen výraznější chuti, ale také si ji můžeme přizpůsobit vlastnímu vkusu.

V následujícím receptu si ukážeme, jak si tuto výraznou kořenící směs připravit jednoduše a s dlouhou trvanlivostí. Hodí se do každé spíže, a pokud jednou vyzkoušíte vlastní verzi, k té kupované se už nebudete chtít vracet.

Suroviny

  • 1 díl badyánu
  • 1 díl hřebíčku
  • 1 díl čínské skořice
  • 1 díl sečuánského pepře
  • 1 díl fenyklových semínek

Postup

Používá se stejný poměr všech surovin. Skořici, hřebíček a badyán rozemeleme. Fenyklová semínka a pepř je vhodné předem lehce opražit a poté také rozemlít. Vše smícháme dohromady. Uchováme v uzavřené nádobě – vydrží čerstvá déle než rok.

Čínská kuchyně - další recepty