Orange chicken - kuřecí maso v pomerančové omáčce s jasmínovou rýží

16.6.2025 / HandyYeti

Orange Chicken – oblíbená pomerančová klasika s křupavým kuřecím masem, kterou známe z asijských bister, si získala srdce gurmánů po celém světě. A není divu. Sladko-kyselá omáčka s vůní čerstvého pomeranče, jemný česnekový základ, trocha pikantnosti a dokonale křupavé kuřecí kousky – to vše vytváří nezapomenutelnou kombinaci chutí, která se hodí nejen na večeři, ale i jako víkendové menu s nádechem exotiky.

Domácí příprava přitom není vůbec složitá. Stačí pár základních ingrediencí, které dnes snadno seženeme v běžných obchodech – pomeranče, sójová omáčka, kukuřičný škrob, rýžová mouka a samozřejmě kvalitní kuřecí maso. Výsledkem je jídlo, které chutná lépe než z restaurace, navíc bez přebytečného oleje nebo umělých přísad. V tomto receptu vám ukážeme, jak si Orange Chicken připravit krok za krokem tak, aby maso zůstalo šťavnaté, obal křupavý a omáčka krásně lesklá a vyvážená.

Připravte si jasmínovou rýži, sezam a jarní cibulku a pojďme na to – čeká nás voňavé jídlo, které rozzáří každý talíř.

Suroviny

Na maso: 

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 3 lžíce rýžové mouky
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na omáčku:

  • šťáva ze 2 pomerančů (cca 100–120 ml)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce jablečného nebo rýžového octa
  • 1–2 lžíce cukru nebo medu (dle chuti)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • kousek čerstvé chilli papričky nebo špetka chilli vloček (volitelné)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaná v troše vody (na zahuštění)

K podávání:

  • jasmínová nebo basmati rýže
  • sezamová semínka
  • jarní cibulka (nakrájená na kolečka)

Postup

Příprava kuřecího masa
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky. V míse smícháme kukuřičný škrob s rýžovou moukou a špetkou soli. Maso obalíme ve směsi a lehce proklepeme, aby se směs dobře přichytila.

Smažení masa
Ve vyšší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a maso smažíme dozlatova ze všech stran. Poté ho odložíme stranou na papírovou utěrku.

Příprava pomerančové omáčky
Do pánve vlijeme šťávu z pomerančů, přidáme sójovou omáčku, ocet, cukr nebo med, česnek a případně chilli. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme mírně zredukovat. Přidáme škrob rozmíchaný ve vodě a povaříme, dokud omáčka nezhoustne.

Spojení omáčky s masem
Osmažené kuřecí maso vrátíme do pánve, promícháme s omáčkou a krátce prohřejeme. Nakonec přidáme jarní cibulku a promícháme.

Servírování
Podáváme s rýží, posypané sezamem a zbytkem jarní cibulky. Výborné je i s restovanou zeleninou nebo jako wrap do listů salátu.

Naše tipy na varianty pokrmu:

  • Pro výraznější chuť přidejme k omáčce nastrouhaný zázvor nebo kůru z bio pomeranče.
  • Místo kuřecího masa lze použít i tofu nebo krevety.
  • Křupavější výsledek získáme dvojitým smažením nebo krátkým osmažením v horkovzdušné fritéze.

Čínská kuchyně - další recepty