Orange chicken - kuřecí maso v pomerančové omáčce s jasmínovou rýží
Orange Chicken – oblíbená pomerančová klasika s křupavým kuřecím masem, kterou známe z asijských bister, si získala srdce gurmánů po celém světě. A není divu. Sladko-kyselá omáčka s vůní čerstvého pomeranče, jemný česnekový základ, trocha pikantnosti a dokonale křupavé kuřecí kousky – to vše vytváří nezapomenutelnou kombinaci chutí, která se hodí nejen na večeři, ale i jako víkendové menu s nádechem exotiky.
Domácí příprava přitom není vůbec složitá. Stačí pár základních ingrediencí, které dnes snadno seženeme v běžných obchodech – pomeranče, sójová omáčka, kukuřičný škrob, rýžová mouka a samozřejmě kvalitní kuřecí maso. Výsledkem je jídlo, které chutná lépe než z restaurace, navíc bez přebytečného oleje nebo umělých přísad. V tomto receptu vám ukážeme, jak si Orange Chicken připravit krok za krokem tak, aby maso zůstalo šťavnaté, obal křupavý a omáčka krásně lesklá a vyvážená.
Připravte si jasmínovou rýži, sezam a jarní cibulku a pojďme na to – čeká nás voňavé jídlo, které rozzáří každý talíř.
Suroviny
Na maso:
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce rýžové mouky
- špetka soli
- olej na smažení
Na omáčku:
- šťáva ze 2 pomerančů (cca 100–120 ml)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce jablečného nebo rýžového octa
- 1–2 lžíce cukru nebo medu (dle chuti)
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- kousek čerstvé chilli papričky nebo špetka chilli vloček (volitelné)
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaná v troše vody (na zahuštění)
K podávání:
- jasmínová nebo basmati rýže
- sezamová semínka
- jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
Postup
Příprava kuřecího masa
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky. V míse smícháme kukuřičný škrob s rýžovou moukou a špetkou soli. Maso obalíme ve směsi a lehce proklepeme, aby se směs dobře přichytila.
Smažení masa
Ve vyšší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a maso smažíme dozlatova ze všech stran. Poté ho odložíme stranou na papírovou utěrku.
Příprava pomerančové omáčky
Do pánve vlijeme šťávu z pomerančů, přidáme sójovou omáčku, ocet, cukr nebo med, česnek a případně chilli. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme mírně zredukovat. Přidáme škrob rozmíchaný ve vodě a povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
Spojení omáčky s masem
Osmažené kuřecí maso vrátíme do pánve, promícháme s omáčkou a krátce prohřejeme. Nakonec přidáme jarní cibulku a promícháme.
Servírování
Podáváme s rýží, posypané sezamem a zbytkem jarní cibulky. Výborné je i s restovanou zeleninou nebo jako wrap do listů salátu.
Naše tipy na varianty pokrmu:
- Pro výraznější chuť přidejme k omáčce nastrouhaný zázvor nebo kůru z bio pomeranče.
- Místo kuřecího masa lze použít i tofu nebo krevety.
- Křupavější výsledek získáme dvojitým smažením nebo krátkým osmažením v horkovzdušné fritéze.