Letní angreštové muffiny

11.6.2025 / redakce

Angrešt je v kuchyni trochu nedoceněné ovoce – zatímco rybíz a maliny plní koláče i letní dezerty na každém rohu, angrešt zůstává stranou. A to je škoda! Jeho svěží, jemně nakyslá chuť totiž skvěle vynikne právě v jednoduchých moučnících, kde dodá rovnováhu sladkosti a lehkou šťavnatost. Přesně tak, jak to umí jen letní ovoce z vlastní zahrady.

Pokud hledáte rychlý a osvěžující recept z angreštu, vyzkoušejte tyto nadýchané muffiny. Jsou nenáročné na přípravu, hotové za půl hodiny a výborně chutnají jak čerstvě upečené, tak i druhý den ke kávě nebo jako svačina pro děti. Hodí se do nich jak klasický zelený angrešt, tak žluté nebo červené odrůdy – záleží na tom, co právě dozrává na vaší zahradě nebo co najdete na trhu.

Angreštové muffiny

Muffiny s angreštem můžete ozvláštnit kousky bílé čokolády, mandlovými lupínky nebo lehkou drobenkou. A pokud je necháte zcela bez dalších přísad, vynikne čistá chuť ovoce, která je typická pro domácí, poctivé pečení. Tento recept navíc patří mezi ty, které se dají snadno obměnit podle chuti i sezóny – ať už do těsta přidáte jiné ovoce, nebo si ho uložíte jako základ pro další letní kombinace.

Suroviny

Na cca 12 muffinů: 

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice (můžete nahradit třtinovým)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 150 ml bílého jogurtu nebo kefíru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • cca 150 g čerstvého angreštu (ideálně rozkrojeného napůl)
  • volitelně: hrst nasekané bílé čokolády nebo mandlových lupínků

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev) a připravíme si plech na muffiny – buď s papírovými košíčky, nebo vymazaný tukem.
  2. Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny – mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  3. V druhé misce prošleháme vejce, olej, jogurt a vanilku. Směs přilijeme k sypkým ingrediencím a lehce promícháme – jen do spojení. Těsto by mělo zůstat trochu hrudkovité, to je u muffinů v pořádku.
  4. Vmícháme angrešt překrájený na poloviny nebo na plátky (a případně čokoládu nebo mandle).
  5. Těstem naplníme formičky zhruba do 3/4 výšky. Povrch můžeme ozdobit několika dalšími kousky angreštu nebo drobenkou.
  6. Pečeme 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
  7. Necháme chvíli vychladnout a podáváme. Výborné jsou ještě vlažné, ale chutnají skvěle i druhý den.

Dezerty a moučníky - další recepty