Dýňový cheesecake

26.9.2025 / redakce

Dýně nejsou jen na polévky a slané recepty. Jejich nasládlá chuť se skvěle hodí i do dezertů. Dýňový cheesecake je toho důkazem – jemný, krémový a voňavý, s kořením typickým pro podzimní kuchyni. Tento dezert má původ v Americe, kde se peče hlavně na Den díkůvzdání, ale své místo si snadno najde i na českém stole.

Kombinace máslového sušenkového základu, krémové sýrové vrstvy a dýňové náplně s vanilkou, rumem a kořením vytvoří zákusek, který potěší každého. Stačí ho ozdobit šlehačkou nebo čerstvým ovocem a máme dezert, který se hodí jak na slavnostní příležitosti, tak na pohodové rodinné posezení.

Dýňový chesecake
Dýňový cheesecake spojuje jemnost sýrové náplně s kořeněným dýňovým pyré. 

 

Suroviny

Na korpus:

  • 200 g drcených sušenek (např. Bebe nebo máslové sušenky)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 600 g krémového sýra (např. Philadelphia, Lučina smetanová)
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml tmavého rumu
  • 4 vejce (pokojová teplota)
  • 200 g dýňového pyré (recept na dýňové pyré najdete pod seznamem surovin)
  • 1 ½ lžičky směsi koření na dýňový koláč (skořice, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček)
  • ½ lžičky soli

Na ozdobu:

  • šlehačka
  • čerstvé ovoce (např. maliny, borůvky)

 

Postup

1. Troubu předehřejeme na 160 °C.

2. Sušenky rozdrtíme najemno, smícháme s rozpuštěným máslem a směs natlačíme na dno a částečně i na boky dortové formy o průměru 23 cm. Pečeme 10 minut a necháme vychladnout.

3. Mezitím v míse ušleháme krémový sýr s cukrem. Přidáme vanilku, rum a postupně po jednom vejce. Šleháme jen krátce, aby hmota zůstala nadýchaná.

4. Z připravené směsi odebereme asi třetinu do zvláštní mísy a vmícháme do ní dýňové pyré, koření a sůl.

5. Na sušenkový základ střídavě vrstvíme lžíce světlé sýrové směsi a dýňové směsi. Pomocí nože nebo špejle můžeme lehce vytvořit mramorování.

6. Pečeme přibližně 1 hodinu. Poté troubu vypneme a necháme dort ještě hodinu chladnout uvnitř trouby.

7. Vychladlý cheesecake dáme minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.

8. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.

Tip redakce

Pokud chcete výraznější chuť, zkuste do dýňové části přidat trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru. Dezert tak získá pikantní podtón, který krásně kontrastuje se sladkostí krémového sýra.

Dezerty a moučníky - další recepty