Dýňový cheesecake
Dýně nejsou jen na polévky a slané recepty. Jejich nasládlá chuť se skvěle hodí i do dezertů. Dýňový cheesecake je toho důkazem – jemný, krémový a voňavý, s kořením typickým pro podzimní kuchyni. Tento dezert má původ v Americe, kde se peče hlavně na Den díkůvzdání, ale své místo si snadno najde i na českém stole.
Kombinace máslového sušenkového základu, krémové sýrové vrstvy a dýňové náplně s vanilkou, rumem a kořením vytvoří zákusek, který potěší každého. Stačí ho ozdobit šlehačkou nebo čerstvým ovocem a máme dezert, který se hodí jak na slavnostní příležitosti, tak na pohodové rodinné posezení.

Suroviny
Na korpus:
- 200 g drcených sušenek (např. Bebe nebo máslové sušenky)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Na náplň:
- 600 g krémového sýra (např. Philadelphia, Lučina smetanová)
- 150 g cukru krupice
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 60 ml tmavého rumu
- 4 vejce (pokojová teplota)
- 200 g dýňového pyré (recept na dýňové pyré najdete pod seznamem surovin)
- 1 ½ lžičky směsi koření na dýňový koláč (skořice, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček)
- ½ lžičky soli
Na ozdobu:
- šlehačka
- čerstvé ovoce (např. maliny, borůvky)
Postup
1. Troubu předehřejeme na 160 °C.
2. Sušenky rozdrtíme najemno, smícháme s rozpuštěným máslem a směs natlačíme na dno a částečně i na boky dortové formy o průměru 23 cm. Pečeme 10 minut a necháme vychladnout.
3. Mezitím v míse ušleháme krémový sýr s cukrem. Přidáme vanilku, rum a postupně po jednom vejce. Šleháme jen krátce, aby hmota zůstala nadýchaná.
4. Z připravené směsi odebereme asi třetinu do zvláštní mísy a vmícháme do ní dýňové pyré, koření a sůl.
5. Na sušenkový základ střídavě vrstvíme lžíce světlé sýrové směsi a dýňové směsi. Pomocí nože nebo špejle můžeme lehce vytvořit mramorování.
6. Pečeme přibližně 1 hodinu. Poté troubu vypneme a necháme dort ještě hodinu chladnout uvnitř trouby.
7. Vychladlý cheesecake dáme minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.
8. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.
Tip redakce
Pokud chcete výraznější chuť, zkuste do dýňové části přidat trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru. Dezert tak získá pikantní podtón, který krásně kontrastuje se sladkostí krémového sýra.