Křehké těsto, jednoduchý základ na sladké i slané koláče

25.9.2025 / Václav Macák

Křehké těsto patří mezi nejuniverzálnější těsta v kuchyni. Připravíme z něj sladké koláče s ovocem, tartaletky, ale i slané quiche či zeleninové koláče. Tajemství jeho úspěchu je jednoduché – stačí kvalitní máslo, správný postup a trpělivost při chlazení. Právě křehkost, která se v ústech doslova rozpadá, dělá z tohoto těsta stálici světové gastronomie.

Křehké těsto, jednoduchý základ na sladké i slané koláče
Těsto je skvělým základem pro sladké koláče. A nejen pro ně.

Zatímco v obchodech snadno seženeme hotové balíčky, domácí křehké těsto má neporovnatelně lepší chuť. Příprava navíc není složitá – důležité je jen dodržet pár pravidel. Máslo musí být studené, těsto se nesmí dlouze hníst a vždy je třeba ho nechat odpočinout v lednici. Díky tomu získáme výsledek, který je jemný, vláčný a přitom drží tvar při pečení.

Suroviny

Na kulatou formu o průměru 23–25 cm

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla (nakrájeného na malé kostky)
  • špetka soli
  • 2–3 lžíce studené vody nebo mléka

Pro sladkou variantu lze přidat 1–2 lžíce cukru.

Postup

Mouka a máslo: Mouku prosejeme do mísy, přidáme kostky studeného másla a prsty nebo pomocí mixéru rychle zapracujeme. Vznikne směs připomínající drobenku.

Spojení těsta: Přidáme špetku soli a postupně přiléváme vodu nebo mléko, dokud se těsto nespojí v pevnou hmotu. Vodu přidáváme opatrně – někdy stačí dvě lžíce.

Chlazení: Těsto zformujeme do silnější kulaté placky, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň 20–30 minut.

Použití: Po vychlazení těsto rozválíme na pomoučněném vále, vyložíme jím formu a propícháme ho vidličkou. Hodí se jak pro sladké pečení (jablečný koláč, tartaletky), tak pro slané varianty (quiche).

Proč se těsto propíchává vidličkou? 

  • Zabrání nafukování těsta při pečení – když pečeme samotné těsto naslepo (bez náplně), horký vzduch by pod ním vytvářel bubliny a těsto by se zvedalo. Díky malým dírkám může pára unikat.

  • Udrží těsto rovnoměrně ploché – zvlášť u křehkého těsta, které má vysoký obsah másla, se jinak stává, že se při pečení zvlní nebo vytvoří „kopulku“.

  • Pomáhá těstu propéct se – vzniknou drobné kanálky, kudy se dostane teplo, a těsto se upeče rovnoměrně.

V praxi to funguje tak, že těsto po vyložení formy lehce propícháme vidličkou po celém dně, ale ne tak hluboko, aby vznikly velké otvory. Stačí drobné vpichy po 2–3 cm.

Křehké těsto, jednoduchý základ na sladké i slané koláče
Těstem vyložíme formu a propícháme ho vidličkou

Tipy pro dokonalé křehké těsto

  • Máslo i voda musí být opravdu studené – právě to zajistí křehkost.
  • Těsto zpracováváme co nejrychleji, aby se máslo nerozpustilo.
  • Pokud ho před pečením necháme ještě jednou vychladit, bude držet tvar a nebude se při pečení smršťovat.
  • Do sladké verze můžeme přidat i trochu citronové kůry, do slané zase bylinky.

Toto těsto je ideálním základem také pro pravý americký jablečný koláč:

Dezerty a moučníky - další recepty