Angreštová zmrzlina

13.6.2025 / redakce

Letní zmrzlina nemusí být jen o klasických příchutích. Když spojíme jemný vanilkový krém se svěží, lehce nakyslou chutí angreštu, vznikne dezert, který překvapí svou vyvážeností a intenzivní chutí. Čerstvé plody se nejprve krátce povaří a rozmixují do hladkého pyré, které se pak vmíchá do vanilkového základu z vaječného krému, smetany a mléka. Výsledkem je domácí zmrzlina s charakterem – jemně krémová, ale osvěžující, bez umělých barviv a příchutí.

Tento recept zvládnete i bez zmrzlinovače, stačí jen trochu trpělivosti. A právě díky spojení tradičních surovin a jednoduché přípravy si můžete dopřát poctivý dezert, který obstojí i v porovnání s řemeslnou zmrzlinárnou. Angreštová zmrzlina je ideální volbou pro horké dny – ať už ji podáte jen tak, s kornoutem nebo jako doplněk k letním koláčům a pohárům.

Suroviny

Na angreštové pyré:

  • 500 g angreštu (zbaveného stopek a konců)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce vody

Na krémový základ:

  • 4 žloutky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka

Postup

Připravíme angreštové pyré

Angrešt, cukr a vodu dáme do menšího hrnce a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k mírnému varu a vaříme asi 5–7 minut, dokud plody nezačnou praskat. Poté vše rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes jemné sítko, abychom se zbavili slupek a jadérek. Pyré necháme úplně vychladnout.

Ušleháme žloutky s cukrem

Ve větší míse vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé, nadýchané pěny. Mezitím v kastrůlku ohřejeme mléko a smetanu – těsně pod bod varu (nesmí se vařit!).

Spojíme smetanový krém

Horkou směs mléka a smetany pomalu přiléváme ke žloutkům, přitom neustále šleháme. Když je vše spojené, směs přelijeme zpět do čistého kastrůlku a za stálého míchání na mírném ohni zahříváme, dokud krém nezačne houstnout a nezůstává na zadní straně dřevěné vařečky (nevaříme!). Poté necháme úplně vychladnout a následně vychladíme v lednici.

Mícháme a mrazíme

Vychlazený vanilkový krém smícháme s angreštovým pyré a přelijeme do zmrzlinovače. Chladíme podle návodu, dokud směs nezhoustne. Hotovou zmrzlinu přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme do mrazáku.

Pokud nemáte zmrzlinovač, můžete směs nalít do nádoby, dát do mrazáku a každých 30–45 minut ji důkladně promíchat vidličkou nebo šlehačem, aby se nevytvořily krystalky.

Dezerty a moučníky - další recepty