Pravý vídeňský jablečný štrúdl

28.9.2025 / Václav Macák

Vídeňský jablečný štrúdl patří k dezertům, které se staly symbolem středoevropské kuchyně. Jeho původ sahá do Rakouska, kde se zapsal do historie už v 17. století, a dodnes se podává v kavárnách, cukrárnách i domácnostech. Typická je jeho křehká struktura, tenké těsto a šťavnatá jablečná náplň s rozinkami, ořechy a voňavým kořením. V Rakousku se často servíruje s vanilkovou omáčkou (Vanillesauce), kopečkem šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Pravý vídeňský štrůdl
Pravý vídeňský štrúdl s jablky

Dnes si mnoho lidí přípravu zjednodušuje pomocí listového těsta, ale původní vídeňská varianta se připravuje z jemného taženého těsta. To se ručně vytahuje do papírově tenkého plátu, který je pružný, lehký a při pečení krásně křupavý. Právě těsto dělá z tohoto dezertu výjimečnou lahůdku.

Podrobný recept na domácí tažené těsto najdete zde: 

Co dělá vídeňský štrúdl jedinečným?

  • Jemně vytažené těsto – rozdíl oproti listovému je obrovský, náplň nepřebíjí a štrúdl není těžký.
  • Vyvážená náplň – kombinace sladkých jablek, kyselkavého tónu, skořice a rumu tvoří harmonii chutí.
  • Tradiční servírování – moučkový cukr, šlehačka nebo vanilková omáčka patří k neodmyslitelnému rituálu.
  • Univerzálnost – ačkoli nejznámější je jablečný, vídeňský štrúdl se plní i mákem, tvarohem, třešněmi či dýní.

Jaká jablka vybrat do štrúdlu?

Na náplň se nejlépe hodí pevná, šťavnatá jablka, která si při pečení udrží tvar a zároveň pustí dostatek šťávy. Ideální jsou podzimní a zimní odrůdy – Boskoopské, Rubín, Idared, Topaz nebo Ontario. Pokud použijeme moučnatá jablka, štrúdl bude suchý a nevýrazný.

Vídeňští cukráři doporučují kombinovat více odrůd – například sladší Golden Delicious s kyselejší Boskoopskou renetou. Díky tomu získáme náplň s dokonale vyváženou chutí.

Suroviny

Náplň na 1 závin

  • 750 g jablek (nejlépe podzimní nebo zimní odrůdy – Boskoop, Rubín, Idared)
  • 80 g cukru (krupice nebo třtinový)
  • 80 g rozinek (namočených v rumu nebo černém čaji)
  • 60 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g strouhanky (opražené na másle)
  • 50 g rozpuštěného másla (na potírání těsta + trochu navrch)

Postup

1. Příprava náplně

Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem, rozinkami a ořechy.

2. Roztažení těsta

Odpočinuté tažené těsto rozválíme a pak jemně vytahujeme na pomoučněném ubrusu, až je tenké jako papír. Okraje, které zůstanou silnější, můžeme odříznout.

3. Plnění a rolování

Těsto potřeme rozpuštěným máslem, posypeme opraženou strouhankou a rovnoměrně rozložíme jablečnou náplň. Pomocí ubrusu těsto svineme do závinu, konce pečlivě zahneme.

4. Pečení

Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–45 minut dozlatova.

5. Podávání

Před krájením necháme štrúdl trochu vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem a servírujeme samostatně nebo s vanilkovou omáčkou či šlehačkou.

Pravý vídeňský štrůdl
Vídeňský jablečný štrúdl patří k dezertům, které se staly symbolem středoevropské kuchyně.

Tipy a varianty

  • Rozinky můžete nahradit brusinkami pro svěžejší chuť.
  • Vlašské ořechy lze vyměnit za pistácie nebo lískové ořechy.
  • Pro slavnostnější verzi přidejte do náplně trochu rumu nebo calvadosu.
  • Štrúdl chutná skvěle i druhý den – stačí ho krátce ohřát v troubě.

Dezerty a moučníky - další recepty