Angreštový koláč s cukrovou krustou a bezinkovým sirupem

13.6.2025 / redakce

Hledáte něco jiného než klasický jablečný nebo rebarborový koláč? Sezóna angreštu je ideální čas vyzkoušet osvědčený recept na poctivý koláč s máslovým těstem, ve kterém necháme vyniknout chuť i barvu čerstvého ovoce. Bezový sirup dodá jemný květinový tón a cukrová krusta navrchu zajistí ten správný kontrast. A navíc – tenhle koláč vypadá opravdu nádherně.

Suroviny

Náplň:

  • 1 kg angreštu (zbaveného stopek a suchých konců)
  • 150–200 g světlého třtinového cukru (muscovado) – podle sladkosti ovoce
  • 2 lžíce bezinkového sirupu

Na posypání těsta pod ovocem:

  • 1 lžíce mletých mandlí
  • 1 lžíce strouhanky

Na potření a posypání:

  • 1 vejce (rozšlehané)
  • 3 lžíce třtinového cukru

Těsto:

  • 200 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce světlého třtinového cukru
  • 120 g crème fraîche (pokud nemáte crème fraîche – skvěle poslouží i zakysaná smetana s vyšším obsahem tuku nebo hustý bílý jogurt)

Postup

Nejdřív si připravíme těsto

V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujeme mouku, máslo a cukr, dokud směs nebude připomínat drobenku. Přidáme crème fraîche a krátce promixujeme, aby se těsto začalo spojovat. Na lehce pomoučeném válu ho dotvarujeme rukama, rozdělíme na dvě části (zhruba 2/3 a 1/3), vytvarujeme z nich placky, zabalíme a necháme asi 20 minut chladit v lednici.

Mezitím si připravíme náplň

Angrešt nasypeme do širšího kastrolu, přidáme cukr a bezový sirup. Zahřejeme a necháme na mírném plameni probublávat asi 10 minut, dokud ovoce lehce nezměkne. Necháme chvíli vychladnout.

Složíme koláč

Troubu předehřejeme na 220 °C (horkovzdušnou na 190 °C). Větší část těsta rozválíme a vyložíme jí koláčovou formu (ideálně průměr cca 25 cm a výška 5 cm). Na těsto nasypeme mleté mandle a strouhanku – pomohou nasáknout šťávu z ovoce, aby se koláč nerozmočil. Angrešt vyjmeme z hrnce děrovanou lžící a rovnoměrně rozprostřeme do formy. Zbylou šťávu v hrnci svaříme na asi 4 lžíce a přelijeme jí ovoce.

Přiklopíme, potřeme a pečeme

Zbylé těsto rozválíme do plátu a přikryjeme jím koláč. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, přitlačíme a ozdobně zahneme. Doprostřed vytvoříme malý otvor, aby mohla unikat pára. Celý koláč potřeme vejcem a posypeme cukrem. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C) a pečeme dalších 30–40 minut dozlatova. Necháme alespoň 20 minut odpočívat, než začneme krájet.

Servírujeme

Tento angreštový koláč chutná skvěle jak teplý, tak studený. Skvěle se hodí s vanilkovým krémem, zakysanou smetanou nebo třeba domácí šlehačkou..

Dezerty a moučníky - další recepty