Angreštová pěna s jogurtem a smetanou

12.6.2025 / redakce

Hledáte rychlý a osvěžující letní dezert, který skvěle využije sezónní angrešt? Angreštová pěna, známá i pod anglickým názvem gooseberry fool, je krémový dezert s ovocem, který připravíte doslova za pár minut. Kombinace jemně kyselkavého angreštu, vanilky, hustého řeckého jogurtu a šlehačky vytváří harmonii chutí, která zaujme i při slavnostní příležitosti.

Tento jednoduchý dezert bez pečení oceníte nejen při večeři s přáteli, ale i jako osvěžující sladkou tečku během horkého odpoledne. A co je nejlepší – jeho příprava zabere jen asi 20 minut!

Suroviny

  • 250 g angreštu (očištěného – bez stopek a bubáčků)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1–2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)
  • troška vody (na podlití angreštu)

Postup

Příprava angreštového pyré

Očištěný angrešt dáme do menšího hrnce, přidáme krupicový cukr a přilijeme malou lžíci vody. Za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud nezačne ovoce měknout a praskat. Pomocí šťouchadla nebo vidličky angrešt rozmačkáme na pyré. Necháme vychladnout a poté uložíme do lednice.

Krémová pěna

V míse smícháme řecký jogurt s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Mícháme do hladka. Přilijeme smetanu ke šlehání a lehce šleháme ručně metličkou, dokud směs nezhoustne – nepřehánějte to, nemá jít o tuhou šlehačku.

Servírování

Do jogurtovo-smetanové pěny vmícháme vychladlé angreštové pyré – stačí lehce promíchat, aby vznikl dekorativní „mramorový“ efekt. Dezert rozdělíme do skleniček nebo misek a podáváme vychlazený. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem, lístkem máty nebo sušenkou.

Angreštovou pěnu si můžete připravit i den předem – chutě se krásně propojí.

 

Dezerty a moučníky - další recepty