Angreštová pěna s jogurtem a smetanou
Hledáte rychlý a osvěžující letní dezert, který skvěle využije sezónní angrešt? Angreštová pěna, známá i pod anglickým názvem gooseberry fool, je krémový dezert s ovocem, který připravíte doslova za pár minut. Kombinace jemně kyselkavého angreštu, vanilky, hustého řeckého jogurtu a šlehačky vytváří harmonii chutí, která zaujme i při slavnostní příležitosti.
Tento jednoduchý dezert bez pečení oceníte nejen při večeři s přáteli, ale i jako osvěžující sladkou tečku během horkého odpoledne. A co je nejlepší – jeho příprava zabere jen asi 20 minut!
Suroviny
- 250 g angreštu (očištěného – bez stopek a bubáčků)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 200 g řeckého jogurtu
- 1–2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)
- troška vody (na podlití angreštu)
Postup
Příprava angreštového pyré
Očištěný angrešt dáme do menšího hrnce, přidáme krupicový cukr a přilijeme malou lžíci vody. Za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud nezačne ovoce měknout a praskat. Pomocí šťouchadla nebo vidličky angrešt rozmačkáme na pyré. Necháme vychladnout a poté uložíme do lednice.
Krémová pěna
V míse smícháme řecký jogurt s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Mícháme do hladka. Přilijeme smetanu ke šlehání a lehce šleháme ručně metličkou, dokud směs nezhoustne – nepřehánějte to, nemá jít o tuhou šlehačku.
Servírování
Do jogurtovo-smetanové pěny vmícháme vychladlé angreštové pyré – stačí lehce promíchat, aby vznikl dekorativní „mramorový“ efekt. Dezert rozdělíme do skleniček nebo misek a podáváme vychlazený. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem, lístkem máty nebo sušenkou.
Angreštovou pěnu si můžete připravit i den předem – chutě se krásně propojí.