Angreštový sorbet s bezovým sirupem a sauvignonem
Osvěžující angreštový sorbet s bezovým sirupem a sauvignonem je perfektní letní dezert, který si snadno připravíme doma. Kombinace zralého angreštu, květinového bezového sirupu a suchého bílého vína typu sauvignon blanc vytváří sorbet s vyváženou sladkokyselou chutí a jemnou texturou. Díky jednoduché přípravě a elegantnímu výsledku se tento domácí sorbet hodí nejen jako zakončení letního menu, ale i jako osvěžující mezichod nebo dezert ke grilování. Připravme si krok za krokem sorbet z vína a ovoce, který vynikne svou barvou, chutí i vůní.
Suroviny
- 300 ml kvalitního bílého vína typu sauvignon blanc (může být i šumivé, pokud ho seženete – dodá jemné perlení, ale není to nutné)
- 200 g jemného bílého cukru (bílý cukr pomáhá udržet jasnou barvu sorbetu)
- 900 g angreštu, očištěného (zbaveného stopek i bubáků)
- 5 lžic bezového sirupu
- 1 bílek (přidává se až při finálním mixování, dodá sorbetu lehkost a krémovou konzistenci)
Postup
Víno nalijeme do většího hrnce, přisypeme cukr a na mírném ohni zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme očištěný angrešt a bezový sirup, přiklopíme a přivedeme k mírnému varu. Vaříme přibližně 5 minut – dokud nejsou plody měkké a rozpadavé. Necháme chvíli vychladnout.
Směs rozmixujeme (klidně ve dvou dávkách) na jemné pyré. Přelijeme do mrazuvzdorné nádoby o objemu minimálně 2 litry. Necháme za občasného promíchání vychladnout na pokojovou teplotu, přikryjeme a dáme mrazit – ideálně přes noc.
Druhý den necháme sorbet lehce povolit – asi 15 minut při pokojové teplotě. Nahrubo nakrájíme a rozmixujeme s bílkem – směs by měla být světlá, hladká a nadýchaná. Vrátíme zpět do nádoby a opět zamrazíme.
Sorbet vydrží v mrazáku až měsíc. Před podáváním ho nechte pár minut povolit, aby šel snadno nabírat.
Použití bílku není nutné, ale dodá sorbetu jemnější strukturu a hezčí vzhled. Pokud se mu chcete vyhnout (například kvůli alergii), můžete ho vynechat – sorbet bude více ledový, ale stále výborný.
Tento sorbet skvěle vynikne jako osvěžující dezert po letním grilování nebo jako neotřelý doplněk ke skleničce vína na terase. A pokud ho podáte mezi chody při slavnostním menu, určitě sklidíte uznání.