Tažené těsto na štrúdl: tradiční domácí recept
Štrúdl patří mezi nejoblíbenější moučníky středoevropské kuchyně. V Česku ho známe především v jablečné podobě, v Rakousku má postavení národního dezertu a kořeny sahají až do dob habsburské monarchie. Zatímco dnes si většina z nás práci ulehčí koupeným listovým těstem, dříve se pekl štrúdl výhradně z taženého těsta – a právě to mu dodává typickou jemnost, křehkost a šťavnatost. Připravíme si proto domácí tažené těsto na štrúdl krok za krokem, abychom dosáhli stejného výsledku jako naše prababičky.

Proč zvolit tažené těsto místo listového?
Tažené těsto se na první pohled může zdát náročné, ale odmění nás výsledkem. Na rozdíl od listového, které je hutnější a mastnější, má tažené těsto lehkou, pružnou a papírově tenkou strukturu. Díky tomu vynikne náplň, těsto se krásně propeče a nevytváří těžký, těžko stravitelný základ. Navíc jej můžeme využít nejen na sladké štrúdlové variace, ale i na slané záviny.
Suroviny
Na 1 štrúdl délky plechu
- 80 ml vlažné vody
- 1,5 lžíce rostlinného oleje s neutrální chutí
- 1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa
- špetka soli
- 145 g hladké mouky (cca 1 hrnek + 1 lžíce)
- 1/2 lžičky oleje navíc na potření těsta
Množství vystačí na jeden klasický závin velikosti plechu. Pokud chcete připravit dvě nohavice štrúdlu, dávku jednoduše zdvojnásobte.
Postup
1. Zadělání těsta
Do větší mísy nalijeme vodu, olej, citronovou šťávu a přidáme špetku soli. Tekutiny krátce promícháme a vsypeme polovinu mouky. Vznikne řídké těstí podobné palačinkovému. To je důležité, protože právě v této fázi se začíná rozvíjet lepek, který těsto později udrží pružné.
2. Zapracování mouky
Do mísy přidáme zbytek mouky (s výjimkou jedné lžíce, kterou si necháme stranou). Mícháme, dokud se těsto nezačne spojovat a nepůjde hníst rukama. Těsto by mělo být měkké, hladké a nemělo by se lepit na prsty. Pokud je příliš lepivé, přidáme zbytek mouky.

3. Hnětení a odpočinek
Těsto hněteme na pracovní ploše přibližně 8–10 minut, dokud není hladké a pružné. Poté ho vytvarujeme do koule, lehce potřeme olejem, vložíme do mísy a zakryjeme potravinovou fólií. Necháme odpočívat minimálně hodinu při pokojové teplotě. Odpočinek je zásadní – těsto změkne a půjde snadno vytahovat.

Jak natáhnout tažené těsto
1. Rozválení
Odpočinuté těsto položíme na lehce pomoučněný stůl a rozválíme válečkem na plát o průměru asi 30–35 cm.

2. Ruční tažení
Nyní přichází klíčová část. Vezmeme těsto do rukou, opatrně ho zvedneme a pomocí kloubů prstů začneme natahovat od středu směrem k okrajům. Pracujeme pomalu a s citem, aby se těsto netrhalo. Pokud se přece jen objeví malé dírky, nevadí – při pečení se ztratí.

3. Na utěrce
Jakmile je těsto tenké a hrozí, že se začne trhat, položíme ho na čistou utěrku nebo lněný ubrus. Pokračujeme v natahování od středu k okrajům, dokud není plát tak tenký, že přes něj vidíme vzor ubrusu nebo dokonce text novin. Okraje, které bývají silnější, můžeme opatrně odříznout.
Nejčastější chyby a tipy
Příliš málo odpočinku – těsto se pak trhá a špatně natahuje.
Moc mouky při válení – plát bude suchý a bude se lámat.
Tahání prudce a rychle – tažené těsto potřebuje jemnost, netlačíme na něj silou.
Použití studených surovin – voda i olej by měly mít pokojovou teplotu, jinak se těsto špatně spojí.
Jak těsto využít
Domácí tažené těsto se skvěle hodí nejen na klasický jablečný štrúdl s rozinkami a ořechy. Můžeme ho plnit i makovou, tvarohovou nebo švestkovou náplní. Oblíbené jsou také slané varianty – například se špenátem, houbami nebo sýrem. Tažené těsto je univerzální a díky své jemnosti dá vyniknout jakékoli náplni.
Příprava taženého těsta na štrúdl může na první pohled vypadat složitě, ale s trochou cviku se stane přirozenou součástí pečení. Je to těsto, které v sobě nese kus tradice, a právě proto stojí za to dát mu přednost před kupovaným listovým. Výsledek vás odmění jemným a křehkým dezertem, který provoní celý domov a připomene vůni dětství.