Pikantní škvarková pomazánka s chilli

16.6.2025 / redakce

Škvarková pomazánka rozhodně nemusí být jen klasická a jemná. Pokud máte rádi ostřejší chuť a nebojíte se špetky pálivosti, tahle varianta s chilli je přesně pro vás. Kombinace škvarků, česneku, hořčice a pálivé papriky vytváří pomazánku, která se hodí ke sklence piva stejně jako na grilovací večer s přáteli.

Ostrost si můžete snadno upravit podle sebe – použít čerstvou chilli papričku, sušené chilli vločky nebo třeba domácí chilli omáčku. Výsledkem je sytá, krémová a pikantní pomazánka, která skvěle vynikne na topince nebo plátku kváskového chleba.

Suroviny

  • 200 g škvarků
  • 1–2 lžičky sádla (dle potřeby)
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 menší chilli paprička (nebo ½ lžičky chilli vloček)
  • sůl a pepř podle chuti
  • volitelně: 1–2 lžičky jemně nasekané červené kapie nebo nakládané chilli papriky

Postup

Základ rozmělníme – škvarky nasekáme nebo umeleme najemno. Pokud jsou sušší, přidáme trochu sádla, aby se pomazánka dobře spojila.

Připravíme dochucení – cibuli nakrájíme najemno, česnek nastrouháme nebo utřeme. Chilli papričku zbavíme semínek (pokud nechceme extrémní ostrost) a nasekáme nadrobno.

Smícháme suroviny – v míse spojíme škvarky s cibulí, česnekem, chilli, hořčicí, osolíme a opepříme. Promícháme do krémové konzistence.

Necháme rozležet – pomazánku necháme alespoň 1 hodinu v lednici, aby se chutě propojily a ostrost se lehce zjemnila.

Pokud pomazánku připravujete na oslavu, rozdělte ji na dvě mísy – jednu ostřejší a jednu jemnější. Můžete ji ozdobit kroužky chilli papričky nebo jarní cibulkou.

 

Pomazánky - další recepty