Pikantní škvarková pomazánka s chilli
Škvarková pomazánka rozhodně nemusí být jen klasická a jemná. Pokud máte rádi ostřejší chuť a nebojíte se špetky pálivosti, tahle varianta s chilli je přesně pro vás. Kombinace škvarků, česneku, hořčice a pálivé papriky vytváří pomazánku, která se hodí ke sklence piva stejně jako na grilovací večer s přáteli.
Ostrost si můžete snadno upravit podle sebe – použít čerstvou chilli papričku, sušené chilli vločky nebo třeba domácí chilli omáčku. Výsledkem je sytá, krémová a pikantní pomazánka, která skvěle vynikne na topince nebo plátku kváskového chleba.
Suroviny
- 200 g škvarků
- 1–2 lžičky sádla (dle potřeby)
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 menší chilli paprička (nebo ½ lžičky chilli vloček)
- sůl a pepř podle chuti
- volitelně: 1–2 lžičky jemně nasekané červené kapie nebo nakládané chilli papriky
Postup
Základ rozmělníme – škvarky nasekáme nebo umeleme najemno. Pokud jsou sušší, přidáme trochu sádla, aby se pomazánka dobře spojila.
Připravíme dochucení – cibuli nakrájíme najemno, česnek nastrouháme nebo utřeme. Chilli papričku zbavíme semínek (pokud nechceme extrémní ostrost) a nasekáme nadrobno.
Smícháme suroviny – v míse spojíme škvarky s cibulí, česnekem, chilli, hořčicí, osolíme a opepříme. Promícháme do krémové konzistence.
Necháme rozležet – pomazánku necháme alespoň 1 hodinu v lednici, aby se chutě propojily a ostrost se lehce zjemnila.
Pokud pomazánku připravujete na oslavu, rozdělte ji na dvě mísy – jednu ostřejší a jednu jemnější. Můžete ji ozdobit kroužky chilli papričky nebo jarní cibulkou.