Ruská nakládaná rajčata
Nakládaná rajčata jsou tradiční pochoutkou, která se v našich končinách objevuje méně často než zavařené okurky nebo papriky, ale v zemích jako je Rusko či Ukrajina patří k nejoblíbenějším způsobům uchování úrody. Právě tam má recept na slaná a voňavá rajčata s bylinkami dlouhou historii – rajčata se nakládají do solanky, slaného nálevu spolu s koprem, česnekem, bobkovým listem a především dubovými listy, které díky vysokému obsahu tříslovin pomáhají udržet plody pevné a křupavé i po několika měsících.
Výsledkem je zelenina s výraznou chutí, která si zachová svou šťavnatost a díky kombinaci bylinek a koření získá jedinečný charakter. Nakládaná rajčata se výborně hodí jako příloha k masům, bramborovým pokrmům, na chlebíčky nebo jen tak k pečivu. Díky svému slanému a lehce kyselému nálevu osvěží i těžší jídla a dodají jim jiskru.

Tradičně se používají spíše menší a pevnější rajčata, aby si v láku zachovala tvar. Do sklenic ale můžeme přidat i kombinaci zralých a zelených rajčat. Zralá rajčata dodají sladší chuť a rychleji nasáknou kořením, zatímco zelená zůstanou pevná, lehce pikantní a vydrží déle. Pokud chceme mít zásoby na celou zimu, doporučuje se nakládat spíše zelená nebo polozralá rajčata, pro rychlou spotřebu je ale směs obou variant skvělou volbou. U zelených rajčat se vyplatí udělat pár dírek párátkem – nálev pronikne dovnitř, chuť bude výraznější a rajčata neprasknou.
Recept, který si představíme, vychází z klasického „babiččina receptu“ – generacemi prověřeného postupu, který je jednoduchý, spolehlivý a přináší skvělé výsledky. Pokud máte na zahradě přebytek rajčat, je to ideální způsob, jak jejich chuť uchovat až do zimy a zároveň vyzkoušet něco trochu jiného, než klasické kečupy nebo rajčatové omáčky.
Suroviny
- cca 500 g rajčat (ideálně typ Roma nebo cherry)
- 1–2 stroužky česneku (nakrájené)
- 1–2 bobkové listy
- stonek petržele
- stonek kopru s květem
- kousek jarní cibulky (cca ⅓ stonku)
- 1 dubový list do každé sklenice (lze nahradit listy višně, křenu nebo rybízu)
- ½ lžíce celého pepře
- 2-3 lžíce hrubé mořské soli (cca 20 g)
- lžíce cukru
- lžíce bílého vinného octa (volitelné)
- 1 litr vody
Postup
Sterilizace sklenic
- V troubě – sklenice postavíme na plech dnem dolů a zahřejeme v troubě na 110–120 °C asi 10–15 minut.
- Ve vroucí vodě – sklenice ponoříme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme alespoň 10 minut převařit.
- V páře – sterilizace nad hrncem s vařící vodou nebo v parním hrnci.
- V myčce – spuštění programu s vysokou teplotou (bez použití mycího prostředku).
- V mikrovlnné troubě – sklenice naplníme trochou vody a krátce ohřejeme, aby se vytvořila pára, která je vydezinfikuje.

Naplnění sklenic
- Do sklenic se vrství rajčata, česnek, bobkový list, petržel, kopr, jarní cibulka, dubové listy a případně další listy (rybíz, višně, křen).
- Rajčata je potřeba poskládat co nejrovnoměrněji, protože později už se s nimi nebude dát hýbat.
- Nakonec se sklenice zalijí vroucí vodou a nechají chvíli stát.

Příprava láku
- Vodu, kterou jsme nalili do sklenic, slijeme do hrnce (tak zjistíme přesné množství vody potřebné na nálev).
- Přidáme sůl, cukr, pepř a případně ocet.
- Společně povaříme asi 5 minut.
Zalití a uzavření
- Horký nálev nalijeme zpět do sklenic tak, aby rajčata byla zcela ponořená.
- Pokud by něco zůstalo neponořené, dolije se ještě vroucí voda.
- Sklenice se pevně uzavřou a na 2–3 dny otočí dnem vzhůru.

Skladování
- Rajčata jsou hotová za 1–2 týdny (záleží na teplotě a na tom, zda byl použit ocet).
- Skladovat je lze při pokojové teplotě, otevřené vydrží v lednici asi týden.
- Pokud je nálev dělaný s octem, zavřené sklenice vydrží v lednici cca 6 týdnů.