Ruská nakládaná rajčata

26.9.2025 / Václav Macák

Nakládaná rajčata jsou tradiční pochoutkou, která se v našich končinách objevuje méně často než zavařené okurky nebo papriky, ale v zemích jako je Rusko či Ukrajina patří k nejoblíbenějším způsobům uchování úrody. Právě tam má recept na slaná a voňavá rajčata s bylinkami dlouhou historii – rajčata se nakládají do solanky, slaného nálevu spolu s koprem, česnekem, bobkovým listem a především dubovými listy, které díky vysokému obsahu tříslovin pomáhají udržet plody pevné a křupavé i po několika měsících.

Výsledkem je zelenina s výraznou chutí, která si zachová svou šťavnatost a díky kombinaci bylinek a koření získá jedinečný charakter. Nakládaná rajčata se výborně hodí jako příloha k masům, bramborovým pokrmům, na chlebíčky nebo jen tak k pečivu. Díky svému slanému a lehce kyselému nálevu osvěží i těžší jídla a dodají jim jiskru.

Ruská nakládaná rajčata
Ruská nakládaná rajčata, zelenina s výraznou chutí a 

Tradičně se používají spíše menší a pevnější rajčata, aby si v láku zachovala tvar. Do sklenic ale můžeme přidat i kombinaci zralých a zelených rajčat. Zralá rajčata dodají sladší chuť a rychleji nasáknou kořením, zatímco zelená zůstanou pevná, lehce pikantní a vydrží déle. Pokud chceme mít zásoby na celou zimu, doporučuje se nakládat spíše zelená nebo polozralá rajčata, pro rychlou spotřebu je ale směs obou variant skvělou volbou. U zelených rajčat se vyplatí udělat pár dírek párátkem – nálev pronikne dovnitř, chuť bude výraznější a rajčata neprasknou.

Recept, který si představíme, vychází z klasického „babiččina receptu“ – generacemi prověřeného postupu, který je jednoduchý, spolehlivý a přináší skvělé výsledky. Pokud máte na zahradě přebytek rajčat, je to ideální způsob, jak jejich chuť uchovat až do zimy a zároveň vyzkoušet něco trochu jiného, než klasické kečupy nebo rajčatové omáčky.

Suroviny

  • cca 500 g rajčat (ideálně typ Roma nebo cherry)
  • 1–2 stroužky česneku (nakrájené)
  • 1–2 bobkové listy
  • stonek petržele
  • stonek kopru s květem
  • kousek jarní cibulky (cca ⅓ stonku)
  • 1 dubový list do každé sklenice (lze nahradit listy višně, křenu nebo rybízu)
  • ½ lžíce celého pepře
  • 2-3 lžíce hrubé mořské soli (cca 20 g)
  • lžíce cukru
  • lžíce bílého vinného octa (volitelné)
  • 1 litr vody

Postup

Sterilizace sklenic

  • V troubě – sklenice postavíme na plech dnem dolů a zahřejeme v troubě na 110–120 °C asi 10–15 minut.
  • Ve vroucí vodě – sklenice ponoříme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme alespoň 10 minut převařit.
  • V páře – sterilizace nad hrncem s vařící vodou nebo v parním hrnci.
  • V myčce – spuštění programu s vysokou teplotou (bez použití mycího prostředku).
  • V mikrovlnné troubě – sklenice naplníme trochou vody a krátce ohřejeme, aby se vytvořila pára, která je vydezinfikuje.
Ruská nakládaná rajčata - sterilizace sklenic
Začneme tím, že sterilizujeem sklenice

Naplnění sklenic

  • Do sklenic se vrství rajčata, česnek, bobkový list, petržel, kopr, jarní cibulka, dubové listy a případně další listy (rybíz, višně, křen).
  • Rajčata je potřeba poskládat co nejrovnoměrněji, protože později už se s nimi nebude dát hýbat.
  • Nakonec se sklenice zalijí vroucí vodou a nechají chvíli stát.
Ruská nakládaná rajčata
Do naplněných sklenic nalijeme horkou vodu a necháme pár minut stát.

Příprava láku

  • Vodu, kterou jsme nalili do sklenic, slijeme do hrnce (tak zjistíme přesné množství vody potřebné na nálev).
  • Přidáme sůl, cukr, pepř a případně ocet.
  • Společně povaříme asi 5 minut.

Zalití a uzavření

  • Horký nálev nalijeme zpět do sklenic tak, aby rajčata byla zcela ponořená.
  • Pokud by něco zůstalo neponořené, dolije se ještě vroucí voda.
  • Sklenice se pevně uzavřou a na 2–3 dny otočí dnem vzhůru.
Ruská nakládaná rajčata
Naložená rajčata jsou připravena ke konzumaci cca 2 týdny po naložení.

Skladování

  • Rajčata jsou hotová za 1–2 týdny (záleží na teplotě a na tom, zda byl použit ocet).
  • Skladovat je lze při pokojové teplotě, otevřené vydrží v lednici asi týden.
  • Pokud je nálev dělaný s octem, zavřené sklenice vydrží v lednici cca 6 týdnů.

Předkrmy a chuťovky - další recepty